Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Brynjar Høidebraaten i Våler Krf er veldig fornøyd med at alle de andre stemte for hans forslag om å påby skolegudstjenester. Faksimile fra Krfs nettsider.

Brynjar Høidebraaten i Våler Krf er veldig fornøyd med at alle de andre stemte for hans forslag om å påby skolegudstjenester. Faksimile fra Krfs nettsider.

Tvinger alle til å arrangere gudstjeneste

En av skolene i Våler kommune i Østfold hadde sluttet å arrangere julegudstjeneste. Det likte ikke Krf. Til slutt stemte alle partier for gudstjenestetvang.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2012 kl 10:45

Det er normalt rektor som bestemmer det pedagogiske innholdet ved en skole, inkludert om skolen skal arrangere julegudstjeneste eller ikke. Den friheten har rektor ved Kirkebygden ungdomsskole i Våler kommune i Østfold de siste årene brukt til å droppe den tradisjonelle julegudstjenesten.

Det liker ikke Krf. I Våler formannskap i forrige uke foreslo partiet at «alle grunnskolelever i Våler skal tilbys gudstjeneste minst en gang per år, for eksempel i forbindelse med julehøytiden».

Forslaget fikk enstemmig flertall(Krf, Ap, Høyre, Frp og Sp er representert). Aps Mariana Oberti spurte først om det er riktig at politikerne skal styre slikt, men ble raskt korrigert av Høyres Rune Rafshol ifølge Moss avis.

– Dette er politikk. Vi kan bestemme at vi ønsker at alle barn skal få et slikt tilbud. Selv om man ikke er religiøs, skader det ikke å lytte til noe av det som har formet vår kultur, sa Rafshol.

Charlie Høyås fra Frp sluttet seg til:

– Kristendommen er grunnmuren i den vestlige sivilisasjonen, og det må barna få mulighet for å oppleve, sa han.

Etter debatten stemte også Aps representant for forslaget fra Krf.

I strid med anbefaling fra rådmannen

Vedtaket i Våler formannskap kommer til tross for en grundig utredning fra rådmannen. Her vises det blant annet til skolens nye formålsparagraf, dommen i KRL-saken og behovet for å skape en inkluderende skole.

– Skolens planer og praksis skal speile det mangfold av livssyn og kulturer som elevene og deres foresatte representerer, heter det i utredningen.

Saken ble i utgangspunktet lagt fram som en orientering, fordi rådmannen var i tvil om Krf egentlig mente å styre skolene i denne saken. Men det ble raskt klart at det var nettopp det Krf ønsket å gjøre.

I utredningen advarer rådmannen mot å overstyre skolene på denne måten.

– Utdanningsdirektorartet synliggjør i sin anbefaling viktigheten av at skolegudstjenester tas opp med foresatte, gjerne gjennom skolens samarbeidsutvalg og FAU. Dette vil gi lokale ulike utfall, og lokale avgjørelser vil da være nødvendig, heter det i utredningen.

– Har de ikke fått med seg endringene?

Generalsektetær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, rister på hodet over vedtaket i Våler.

– Det virker som om politikerne i Våler ikke har fått med seg endringene som har skjedd på denne fronten de siste årene. Den gamle formålsparagrafen om at skolen skal gi en kristen oppdragelse er jo borte. Både prosessen rundt de nye formålsparagrafene og dommen i KRL-saken slår klart fast at religionsutøvelse ikke skal være en del av skolens tilbud. Og det bør ikke være noen tvil om at en gudstjeneste er religionsutøvelse, slår hun fast.

Mile understreker at det er kirken som skal arrangere gudstjenester, ikke skolen. Elever og foresatte må finne seg i å oppsøke disse arrangementene på fritiden.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus