Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ap fikk gjennom bibelutdeling i oppvekstkomiteen, men når saken skal behandles i kommunestyret er det ikke sikkert det går like greit.

Ap fikk gjennom bibelutdeling i oppvekstkomiteen, men når saken skal behandles i kommunestyret er det ikke sikkert det går like greit.

Politikere i Arendal vil ha salmesang og bibler i skolen

- Jeg er sterkt uenig i dette, sier Gjermund Røysland, leder i Arendal Ap. Men det var to av hans partifeller som foreslo det.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2009 kl 13:53

Mens mange kjemper for å gjøre den norske skolen mer religionsnøytral, går politikere i Arendal motsatt vei. Oppvekstkomiteen i kommunen har vedtatt at Arendalsskolene skal arrangere minst en skolegudstjeneste i året.

Videre heter det i vedtaket at skolene i Arendal "skal benytte seg av bordvers som en del av god folkeskikk". Politikerne ønsker også at skolene skal tilby gratis bibler til alle sine elever som en gave. Det understrekes at disse biblene må deles ut i klasserommet, samt at skolen skal være forpliktet til å "legge til rette for andakter eller andre livssynsorienterte samlinger".

Vil videreføre "den kristne kulturarven"

Det er Ap-politikerne Yngvar Langås og Nils Johannes Nilsen som har fått flertall for dette i komiteen. Kun Venstre og SV, samt én representant fra Frp, stemte imot.

Nils Johannes Nilsen sier til Agderposten at intensjonen med vedtaket er å videreføre den kristne kulturarven.

- Jeg tror Arbeiderparti-gruppa støtter dette synet uten at vi binder gruppa i bystyret. Kristne organisasjoner kommer til å kaste seg over oss for å dele ut gratis bibler, sier han.

Den andre Ap-politikeren bak forslaget, Yngvar Langås, som også er prest, mener at vedtaket er i tråd med skolens nye formålsparagraf som sier at skolen skal bygge på kristen og humanistisk arv.

- Vi mener det er god bordskikk å be bordbønn, i takknemlighet for måltidet man skal spise. Samtidig mener vi det er viktig at elevene får det dokumentet som forklarer grunnleggende kristen og humanistisk arv best, nemlig Bibelen, sier Langås til VG Nett.

Åshild Haugland fra Frp var blant dem som stemte for forslaget.

- Avkristningen av skolen er trist. Jeg har alltid gledet meg til skolegudstjenestene selv om jeg ikke går i kirka ellers. Jeg har sunget "O du som metter liten fugl" i alle år, og synes det er helt merkelig å kutte ut bordvers bare fordi det inneholder ordet "Gud", sier hun til Agderposten.

Høyres Kristoffer Lyngvi slutter seg til.

- Vi må ikke være redde for at noen blir tråkket på bare fordi vi arrangerer gudstjeneste. Vi må vise hvem vi er og hvilke verdier vi har, sier han.

Leder i Arendal Ap er sterkt uenig

Gjermund Røysland er leder i Arendal Ap. Han er sterkt uenig med sine to partifeller.

- Nils Johannes Nilsen tar feil når han tror "Ap-gruppa støtter dette synet". Dette er slett ikke noe Ap står for. Vi vil ha en skole som er felles for alle. Jeg har gitt klar beskjed om hva jeg mener om saken, og det har mange av de andre Ap-representantene i bystyregruppa også. AUF i Aust-Agder har også gått ut og reagert sterkt.

- Så det betyr kanskje at forslaget vil falle når det skal behandles i kommunestyret?

- Det er vanskelig å vite. Men Ap vil i hvert fall bli delt, og jeg tror en del av de andre partiene også vil dele seg, sier Røysland.

Yngvar Langås og Nils Johannes Nilsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til Fritanke.no i dag.

- Her får Solhjell som bestilt

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener signalene fra Arendal bekrefter frykten for at den nye formålsparagrafen for skolen er akkurat like kristen som den forrige, samt at den formidler det kristne innholdet med en ny og oppdatert kraft.

- Her får kunnskapsminister Solhjell som bestilt. Hadde han beholdt Bostad-utvalgets opprinnelige formulering til formålsparagraf, slik Human-Etisk Forbund og andre gikk inn for, ville det ha vært vanskeligere for Arendal-politikerne å argumentere på den måten de gjør, sier hun.

Marianne Løge Hedman, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Aust-Agder, sier til Agderposten at hvis det skal deles ut bibler i klasserommene, så bør også Koranen deles ut.

- Elevene på barneskolen ville nok hatt glede av å synge muslimske bordvers, og på den måten lære om flere religioner, sier hun til Agderposten.

Solhjell vil vurdere lovligheten

VG Nett melder at kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil undersøke lovligheten av vedtaket.

- Ministeren vil konferere med juristene i departementet for å finne ut hvordan dette står i forhold til lovverket. Dette er jo en spesiell sak, sier informasjonskonsulent i Kunnskapsdepartementets, Tom Holen, til VG Nett.

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook