Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hilde Engøy fra partiet Rødt synes ikke skolene bør ha noe valg. Faksimile fra Helgeland arbeiderblad.

Hilde Engøy fra partiet Rødt synes ikke skolene bør ha noe valg. Faksimile fra Helgeland arbeiderblad.

Mørkerødt krav om skolegudstjenester i Vefsn

I Vefsn er det representanter fra Rødt og SV som forlanger at alle grunnskolene i kommunen må være med på gudstjenester.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2009 kl 10:28

Rådmannen i Vefsn kommune i Nordland syntes det burde være opp til hver enkelt skole om de ønsket å delta på skolegudstjenester.

Men det var ikke nok for Hilde Engøy fra partiet Rødt. Hun synes at grunnskolene i kommunen bør pålegges å delta. Det skal altså ikke være noen frivillighet. Det var alle de andre politikerne i oppvekstkomiteen enig i også.

Dermed foreslo Engøy, sammen med representanter fra SV Ap, Sp og Frp, at "Vefsn kommunestyre mener at skolene i Vefsn skal delta på skolegudstjenester som del av realisering av læreplanens generelle del".

Det betyr at skolen må delta på skolegudstjenester, enten de vil det eller ikke. Forslaget skal behandles på kommunestyremøtet den 6. mai, får vi opplyst fra Vefsn kommune.

- Kan ikke overlates til den enkelte skole

Hilde Engøy fra Rødt og oppvekstutvalget synes rådmannens innstilling i saken er for passiv.

- Nettopp fordi saken er av en slik natur bør kommunen ha ei mening om den, og ikke overlate saken til de tillitsvalgte på skolene. Foreldre kan bestemme over sine barn, men ikke over skolen som helhet, sier Engøy til Helgeland Arbeiderblad.

Fritanke.no har verken fått tak i Engøy eller Elisabeth Bogfjellmo fra SV som også var med på vedtaket, men vi har snakket med Gunvald Lindseth. Han representerer Rødt i Vefsn kommunestyre sammen med Engøy, og er i tillegg Rødts fylkesleder i Nordland.

Lindseth er ikke enig med sin partikollega i at kommunen bør tvinge gjennom skolegudstjenester på alle skoler.

- Jeg synes ikke noen skoler bør delta på skolegudstjenester. Det synes heller ikke den tredje Rødt-representanten i kommunestyret, Liv Borghild Storjord. Så her står Engøy alene blant oss tre fra Rødt, forteller Lindseth.

- Hva synes du om at Engøy går for dette?

- Ingenting, ut over at jeg er uenig med henne. Men det er ikke noe problem å leve med uenighet på dette punktet. Det blir ikke snakk om noen partipisk eller noe sånt. Vi bruker ikke slike autoritære metoder i Rødt, sier Lindseth.

- Hadde det ikke vært enklere å la dette være opp til hver enkelt skole?

- Jo, det er mulig, men samtidig synes jeg det viktig at det blir lik praksis på alle grunnskoler i kommunen, sier Lindseth.

Han understreker at det selvsagt skal være fritaksrett fra gudstjenestene.

- Ingen skal tvinges til å være med, forsikrer han.

Begge ønsker en livssynsnøytral skole

Både partiene Rødt og SV har programfestet at de ønsker en livssynsnøytral skole.

- Elevene i grunnskolen må få ei nøytral opplæring om forskjellige ideologier og religioner. (...) Rødt vil ha en religions- og livssynsnøytral skole, skriver Rødt i arbeidsprogrammet.

SV har en tilsvarende formulering.

- SV vil fortsette arbeidet for at skolen og barnehagen ikke favoriserer et bestemt tros- eller livssyn, men bygger sitt arbeid på universelle verdier nedfelt i menneskerettighetene, heter det i arbeidsprogrammet som nylig ble vedtatt på SVs landsmøte i Bergen.

Begge partiene er for et klart skille mellom stat og kirke.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook