Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Marianne Løge Hedman intervjues om saken i papirutgaven til Agderposten i dag.

Marianne Løge Hedman intervjues om saken i papirutgaven til Agderposten i dag.

Frykter gudstjenestevedtak over hele Sørlandet

Organisasjonssekretær for HEF i Aust-Agder, Marianne Løge Hedman, er oppgitt over at Arendal bystyre får lov til å instruere skolene til å arrangere gudstjenester.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2009 kl 14:09

I januar vedtok Arendal bystyre at alle skolene i kommunen må arrangere minst en gudstjeneste i året. Vedtaket ble sendt til lovlighetskontroll hos Fylkesmannen i Aust-Agder, og derfra er beskjeden at vedtaket er fullt lovlig.

Fylkemannens vedtak betyr at alle kommuner i Aust-Agder nå kan fatte lignende vedtak, og dermed tvinge sine sine skoler til å arrangere minst en skolegudstjeneste i året, uavhengig av hva rektor eller foreldre på den enkelte skole måtte mene.

Det synes organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Aust-Agder, Marianne Løge Hedman, svært lite om.

- Nå er jeg redd det blir gudstjenestevedtak over hele Sørlandet, men vi får jo håpe at de behersker seg, sier hun.

Løge Hedman synes ikke det er riktig at et kommunestyre fratar rektor og foreldre ved den enkelte skole makten til bestemme, og lurer på hvordan kommunen skal forholde seg til dette hvis foreldrene og rektor står sammen på en skole og sier at de ikke ønsker å arrangere skolegudstjeneste.

Hun synes imidlertid det er positivt at Fylkesmannen poengterer at en gudstjeneste ikke kan være semesteravslutning, og at det skal arrangeres et fullverdig alternativ.

- Dette er kanskje en selvfølge mange andre steder, men det er slett ingen selvfølge i Aust-Agder, sier hun.

Liker ikke å bli fratatt makt

Haldor Berge er leder i foreldrearbeidsutvaget (FAU) ved Hisøy skole, en av Arendalsskolene som rammes av vedtaket. Han synes det er udemokratisk at foreldrene og rektor er fratatt retten til selv å bestemme om det skal arrangeres skolegudstjeneste.

- Dette har ikke vært behandlet formelt i FAU, men jeg er veldig imot dette. Det er ikke bra at vi ikke har denne makten lenger. Jeg tror nok et flertall av foreldrene på vår skole ønsker å arrangere skolegudstjeneste, men vi vil jo helst bestemme dette selv, sier han.

Kristen bordbønn forbudt

I går skrev Fritanke.no at kristne bordvers som "O du som metter liten fugl" nå blir forbudt i Aust-Agder. Les mer her.

Les uttalelsene fra Fylkesmannen i Aust-Agder her