Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bibelbeltet sitter fortsatt strammest på sør- og vestlandet. Mens det er færrest religiøse i Trøndelag og Nord-Norge.
 Foto: Istockphoto

Bibelbeltet sitter fortsatt strammest på sør- og vestlandet. Mens det er færrest religiøse i Trøndelag og Nord-Norge. Foto: Istockphoto

Folk i Trøndelag og Nord-Norge er mindre religiøse enn folk ellers i landet

Mens flest østlendinger definerer seg som ateister og humanetikere. Det viser en fersk undersøkelse om religion i Norge.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2019 kl 13:31

Mens én av tre sørlendinger og vestlendinger tror på skapelsen, tror mindre enn én av fem trøndere og nordlendinger det samme. Det kommer fram i en landsomfattende undersøkelse utført av analyseinstituttet YouGov for Nordisk bibelmuseum.

- Det har vel alltid vært slik at folk er mest kristne på Sørlandet, det såkalte Bibel-beltet, og på Vestlandet. Likevel er det interessant at forskjellene fremdeles er så store, sier Rune Arnhoff, som driver Nordisk bibelmuseum i Oslo i en pressemelding.

Hele 32 prosent av befolkningen på Vestlandet og Sørlandet, og 23 prosent i Oslo og Akershus, tror på historien om skapelsen. I Trøndelag og Nord-Norge svarer bare 19 prosent at de tror det samme.

Tøffe forhold

- Et gammelt ordtak sier at «I skyttergraven er ingen ateister». Det vil si at under tøffe forhold vil de fleste vende seg mot Gud. Det har riktignok vært tøffe forhold langs kysten på Sørlandet og Vestlandet, men det har det jo også vært i Nord-Norge. Så det forklarer ikke hvorfor geografien har såpass mye å si for hvor sterkt folk tror, sier Arnhoff i meldingen.

Han mener svaret først og fremst ligger i innarbeidede tradisjoner. Det er vanskelig å se noen annen forklaring, sier han.

Også når det gjelder bibelske mirakler er de mer skeptiske i Trøndelag og Nord-Norge. På spørsmål om man tror på hendelsen med Noahs Ark er det trønderne og nordlendingene som tror minst.

Bekrefter fordommer

Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk forbund er heller ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Dette bekrefter jo på mange måter fordommene man har om at bibelbeltet fortsatt er strammere på vestlandet og sørlandet. Men det å si noe annet om hvorfor det er slik vil vel egentlig bare bli synsing, sier Brun-Pedersen til Fri tanke.

Ateister i øst

Til tross for at folk i nord er minst troende, er det østlendingene som i størst grad definerer seg som ikke-kristne. Hele 44 prosent av befolkningen i Oslo/Akershus kaller seg ateister, agnostikere eller humanetikere. På Sørlandet og Vestlandet svarer henholdsvis 32 og 31 prosent det samme, mens 34 prosent i Trøndelag og Nord-Norge plasserer seg i disse kategoriene.

- Det kan vitne om at de har et mindre aktivt forhold til kristendommen lenger nord. De tror ikke like mye som folk ellers i landet, på den annen side har de heller ikke behov eller ønsker om å ta avstand. Men det er kun en teori, understreker Arnhoff i meldingen.

Brun-Pedersen påpeker at det at østlendinger tror i mindre grad enn andre, vel heller ikke er overraskende når vi vet at en storby som Oslo er utslagsgivende her.

Det er da i følge undersøkelsen flere som identifiserer seg med kristen tro på bygda. Nesten annenhver nordmann som bor på bygda svarer at hen identifiserer seg med kristendommen. I byene kaller hver tredje seg kristen.

Flest kristne

Undersøkelsen viser også at omtrent annenhver nordmann identifiserer seg med en av de store religionene eller som troende.

37 prosent av de spurte svarer kristen, tre prosent islam, to prosent buddhismen og én prosent jødedommen på spørsmål om hvilken religion de identifiserer seg med. Åtte prosent svarer at de er troende, men ikke tilhører noen spesifikk religion, og 17 prosent svarer at de er ateister.

Spørsmålet som ble stilt var: Hvilket av følgende livssyn identifiserer du deg mest med?

(Kilde: YouGov)