Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Behovet for livssynsnøytrale seremonirom vil øke viser en undersøkelse utført av Human-Etisk Forbund, der bare halvparten av befolkningen ønsker gravferd i regi av kirken.
 Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Behovet for livssynsnøytrale seremonirom vil øke viser en undersøkelse utført av Human-Etisk Forbund, der bare halvparten av befolkningen ønsker gravferd i regi av kirken. Foto: Bjørn Molstad/Human-Etisk Forbund

Bare halvparten vil gravlegges i kirken

Bare halvparten av Norges befolkning ønsker gravferd i kirken. Det medfører økt behov for livssynsnøytrale seremonirom.

Publisert:

En undersøkelse om gravferd utført av Norstat for Human-Etisk Forbund viser at bare drøyt halvparten av befolkningen ønsker gravferd i regi av Den norske kirke. I Oslo er tallet én av tre.

Det innebærer at behovet for livssynsnøytrale seremonirom vil øke i årene framover, men foreløpig er det lite nybygging. Det må jobbes aktivt og tenkes nytt for å få på plass nye rom, sier Human-Etisk Forbunds seremonisjef, Lene Mürer, til Aftenposten i dag.

– I storbyene er problemet at det er for få og små rom. På mindre steder er kanskje problemet at de ikke eksisterer. At nesten ingen søker om midlene viser at kommunene må våkne opp. Pårørende til avdøde medlemmer av Human-Etisk Forbund har måttet velge seremoni i regi av Den norske kirke, fordi det ikke har vært gode alternative lokaler for en humanistisk gravferd, sier hun, og legger til at det finnes flere områder sentralt i Oslo som er regulert til kulturformål.

Feil å finansiere kirker

Mürer uttaler at det er feil at skattebetalerne skal finansiere flere kirkebygg nå.

–Jeg er ikke imot kirker, men mener behovet for offentlige bygg som kan brukes av hele befolkningen, uansett tro og livssyn, bør stå høyest på prioriteringslisten i kommunene.

Fritanke.no har tidligere skrevet en del om forsøksordningen med midler til livssynsnøytrale seremonirom som ble igangsatt i 2012. Ordningen er endret flere ganger underveis, og nå sist ble det delt ut midler til fem prosjekt utenom hovedordningen.

Ikke nok søknader

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet uttaler til Aftenposten at departementet ikke har full oversikt over hvilke tilbud som finnes rundt i landet.

– Men vi vet at det ikke er kommet inn nok søknader fra kommunene som deltar i prøveordningen til å bruke opp de avsatte midlene, sier statssekretær.

Han tror årsaken enten er at behovet ikke er så stort eller at det tar tid å planlegge nye tilbud. Seremonirådgiver Vinjar Tufte i Human-Etisk Forbund har tidligere uttalt til Fritanke.no at han tror årsaken til manglende søknader skyldes manglende informasjon om ordningen.

Prøveordningen skal evalueres i 2015.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus