Kontakt
Vestfold krematorium eies av kommunene Larvik, Sandefjord, Tønsberg og Horten. Krematoriet og Human-Etisk forbund mener dagens livssynsnøytrale seremonirom er for lite. Foto: Vestfold krematorium
Begravelsesbyråleder ser ikke behovet for nybygg av livssynsnøytralt seremonirom i Sandefjord per i dag. – Vaner vil endres, svarer HEFs fylkeslag i Vestfold.
Aslaug Olette Klausen
Publisert: 13.01.2015 kl 13:44
Sist oppdatert: 13.01.2015 kl 14:15
Vestfold krematorium på Tassebekk i Sandefjord fikk i høst midler av Kulturdepartementet til et forprosjekt for et livssynsnøytralt nybygg. Krematoriets ønske om plass til 200 mot dagens 35 plasser støttes blant annet av Human-Etisk Forbund fylkeslag i Vestfold.
– Krematoriet er et fremragende og flott bygg. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med eierne fra det ble bygget. Daglig leder er veldig fremsynt og har vyer og tanker om gravferd andre knapt har tenkt, sier Reidar Thorsen i Vestfold fylkeslag.
Thorsen er pensjonert organisasjonssekretær i fylkeslaget og er nå engasjert av laget i et prosjekt som skal kartlegge alle gravkapeller og andre egnede lokaler for livssynsnøytral gravferd. Prosjektet er tenkt ferdigstilt i løpet av 2015. Men allerede i forarbeidet er det ifølge organisasjonssekretær Pia Holter i fylkeslaget avdekket store forskjeller i kommunenes tilbud.
I forrige uke ble det imidlertid kjent at gravferdsbyråene i fylket har utført en egen kartlegging av livssynsnøytrale rom. Bakgrunnen er nettopp utredningen som nå gjøres for den foreslåtte utbyggingen av krematoriet på Tassebekk.
Thorsen mener den offentliggjorte listen over livssynsnøytrale seremonirom ikke er tilfredsstillende. Flere av byggene er etter hans syn verken nøytrale eller spesielt egnede for humanistisk gravferd. Han setter derfor spørsmålstegn ved hvilke kriterier byråene har lagt til grunn.
Øyvind Brenno i Horten Begravelsesbyrå forklarer det slik: – Nøytrale rom tilsier at det ofte ikke er vigslet og ikke noen symboler som er støtende. Det er ikke symboler som kors, humanetisk eller hindu. Om det er symboler der kan de som oftest tas bort eller tildekkes ved behov. Helt livssynsnøytralt er helt uten malerier eller noe annen utsmykning. Det er ikke mange som spør etter dette, men det er noen.
Han stiller seg for øvrig undrende til at det skal brukes så mye penger på å utrede et nybygg han ikke ser behovet for per i dag.
– Bare tre kilometer unna har du Orelund kapell som er et av de fineste livssynsnøytrale kapellene vi har her i landet. Hvis folk fra Horten vil dra til Sandefjord har de jo dette. Men de drar sjelden dit i dag, sier Brenno.
– Det er klart det går på vaner og hva en er vant med. Men foreløpig er det veldig få som har spørsmål om et livssynsnøytralt seremonirom. Vi hadde én i fjor. Da ser jeg ikke poenget med at Horten kommune skal bruke flerfoldige millioner på dette prosjektet fremfor å oppruste de lokalene vi allerede har.
Brenno viser også til at da nytt seremonirom ved krematoriet på Tassebekk ble foreslått var det tenkt å være interkommunalt. Sandefjord kommune har imidlertid ikke deltatt på møter om prosjektet, sannsynligvis på grunn av Orlund Kapell.
Thorsen har forståelse for Sandefjord kommunes valg om å avstå fra prosjekteringen. Etter hans syn har kommunen allerede gjort jobben sin ved å bygge nettopp Orlund kapell. Han er imidlertid ikke enig i Brennos vurderinger av behovet i fylket.
– Det vil nok ta lang tid før seremonirommet ved krematoriet blir mye brukt. Men det er noe med at når det først står der går det an å reklamere litt, og det går an å få folk til å endre vaner i forhold til hvordan det er i dag.
– All ære til byråene. De er profesjonelle og flinke i førstekontakten med pårørende. Men mitt inntrykk er at de kan legge inn noen føringer. Det er dermed ikke helt sikkert at hva de sier om hva folk ønsker er hele sannheten.
Pia Holter påpeker også at de tilbudene som er i dag, med blant annet muligheter for å leie private eller andre offentlige bygg som kulturhus og skolesaler, verken er tilfredsstillende eller godt nok kjent blant byråene.
– Jeg tror at begravelsesbyråenes syn på behovet for et lokale som det som er foreslått på Tassebekk er basert på tilstanden i dag. Når bygget blir bedre kjent vil det også bli mer brukt. Trender når det gjelder gravferd går sakte, og derfor er det viktig at det er egnede lokaler lokalt.
Innvendingen om at Tassebekk skulle være for langt unna for folk i andre deler av fylket mener verken hun eller Thorsen er nevneverdig relevant.
– Det er ikke langt mellom noe sted i Vestfold sammenliknet med resten av landet, sier Thorsen.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Begravelsesbyråleder ser ikke behovet for nybygg av livssynsnøytralt seremonirom i Sandefjord per i dag. –Vaner kan endres, svarer HEFs fylkeslag i Vestfold.(13.01.2015)