Kontakt
Anniken Huitfeldt er minister for kultur og livssynsminoriteter, og ønsker nå å gi et offentlig seremonitibud til den femtedelen av nordmenn som ikke er medlemmer av statskirka. Foto: regjeringen.no
Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner lommeboka, og Akershus, Rogaland og Troms får prøveordninger med offentlig eide og driftede livssynsnøytrale seremonirom. – Alle skal ha et tilbud som passer eget livssyn, sier ministeren.(29.05.2012)
Marianne L. L. Melgård
Publisert: 29.05.2012 kl 14:25
Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 10:59
En prøveordning i tre fylker skal bane veien for at begravelser og andre seremonier skal kunne skje i et livssynsnøytralt seremonirom.
– En tidel av befolkningen er ikke tilknyttet noe tros- eller livssynssamfunn. Ytterligere 10 prosent er medlem av andre trossamfunn. Stadig flere familier er flerkulturelle og flerreligiøse og kan ha et ønske om å kombinere uttrykk fra ulike tradisjoner og religioner. Det er disse vi vil nå ved å legge til rette for livssynsnøytrale seremonirom, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), til NTB.
I Norge har få kommuner og byer egnede, verdige, livssynsnøytrale seremonirom for slike anledninger. Kirkebygg er mange steder det eneste offentlige tilbudet. For ikke-kristne mennesker er ikke dette et passende alternativ, verken til private seremonier eller større minnemarkeringer ved ulykker eller katastrofer.
Regjeringen har bevilget 7 millioner kroner på årets statsbudsjett for å prøve ut ordningen i Akershus, Rogaland og Troms. Etter hvert skal resten av landet også komme med.
– På større steder er gjerne slike tilbud på plass allerede. Vi ønsker å legge til rette for at alle skal ha et tilbud som passer eget livssyn. Det kan dreie seg om enkle grep i et kapell eller forsamlingshus for å kunne gi en verdig ramme for viktige seremonier, sier kulturministeren.
Erfaringene fra de tre prøvefylkene vil være med å avgjøre hvordan ordningen skal organiseres i resten av landet.
Fritanke.no har skrevet en rekke saker om temaet tidligere, og for et år siden sendte Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, et brev til Kulturdepartementet, der hun etterlyste nettopp livssynsnøytrale seremonirom.
– Alternativet for ikke-kristne blir ofte forsamlingshus, gymnastikksaler, kommunale eller private kulturbygg eller selskapslokaler. Mange av disse er lite egnet til verdige gravferdsseremonier. I tillegg er de ofte kostbare å leie, skriver Mile.
Gravferdsansvarlig ved Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, synes det er positivt at staten nå har startet en prøveordning.
– Det er i alle fall en start, og jeg håper de informerer godt om det nye tilbudet lokalt. Vi ønsker jo at alle ikke-kristne familier skal ha dette tilbudet, så håpet er at prøveordningene fungerer bra, og at enda flere familier kan få dette tilbudet neste år, sier Tufte.
Det tilbys i dag livssynsnøytrale seremonirom fra private aktører, blant annet i Trondheim, Bodø og Lillehammer, og disse er svært populære.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.