Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Arne Hagen synes det er helt nødvendig å bygge ny kirke på Råholt. Og der skal han også få plass til et livssynsnøytralt rom.

Arne Hagen synes det er helt nødvendig å bygge ny kirke på Råholt. Og der skal han også få plass til et livssynsnøytralt rom.

Vil bygge livssynsnøytralt rom i kirke

I Eidsvoll kommune ivres det etter en ny kirke på Råholt. - Den nye kirka kan også fungere som livssynsnøytralt seremonirom, hevdes det.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2010 kl 14:32

Arne Hagen, leder i Eidsvoll kirkelig fellesråd, mener at den gamle Råholt kirke har blitt for liten.

- Den ble bygd for en menighet på 2000, men nå har soknet passert 10.000 sier han til Eidsvoll og Ullensaker blad.

Han viser til Kirkeloven som sier at det store kirkerommet skal kunne romme minst ti prosent av menigheten. Den må også være tilgjengelig for alle, ha dåpssakristi og toaletter. Dagens Råholt kirke fyller ikke disse kriteriene, og da sier loven at det må bygges en ny kirke, mener Hagen.

Statens oppfordring om å bygge flere livssynsnøytrale seremonirom har ikke gått upåaktet hen for fellesrådslederen på Eidsvoll. For å imøtekomme dette behovet, foreslår han at den nye kirken også kan inneholde et livssynsnøytralt rom.

- Kommunen har dessuten et ansvar for å skaffe et nøytralt seremonirom for alle andre i så vel bygda som i soknet, sier han til Eidsvoll og Ullensaker blad.

- De kristne ville ikke like å bruke en moské

Human-Etisk Forbund stiller seg, ikke overraskende, negativ til forslaget.

- Dette kan sammenlignes med hvis kristne skulle tvinges inn i en stor moské, for å komme inn til sitt eget lille rom nede i gangen. Kirken må slutte å forvente å få gjennomslag for store, nye kirkebygg uten å tenke felles løsninger først, sier gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, i dagens utgave av Eidsvoll og Ullensaker blad.

Han vil ha et reelt livssynsnøytralt lokale, som kan innredes fritt etter anledningen.

- Vi bør bygge et seremonihus med et nøytralt eksteriør som alle, også de kristne, kan bruke, sier Tufte, som selv er bosatt i distriktet.

Han får støtte av HEFs lokallagsleder i Eidsvoll og Hurdal, Roar Nordberg.

- Nå er tiden moden for å tenke i andre baner enn å bygge kirker som bare kan brukes til kristne handlinger, sier han.

Støtte fra ordføreren

Tufte og Nordberg får støtte fra ordføreren i Eidsvoll, Terje Teslo (Sp).

- Det er ikke gitt at et slikt hus skal hete kirke. Det er mer naturlig å bygge et livssynsnøytralt hus som kan brukes av alle mennesker, uansett livssyn. Hvis kommunen skal gå inn med millioner, må det være et bygg som alle kan bruke, sier han til Eidsvoll og Ullensaker blad.