Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kulturdepartementet utvider forsøksordningen med prosjektmidler til livssynsnøytrale seremonirom slik at flere fylker kan søke støtte. Bodin seremonirom i Bodø er eksempel på et livssynsnøytralt lokale, dog bygd uten midler fra forsøksordningen.
 Foto: Even Gran

Kulturdepartementet utvider forsøksordningen med prosjektmidler til livssynsnøytrale seremonirom slik at flere fylker kan søke støtte. Bodin seremonirom i Bodø er eksempel på et livssynsnøytralt lokale, dog bygd uten midler fra forsøksordningen. Foto: Even Gran

– Gulrot til nye seremoniromprosjekter

Kulturdepartementet utlyste denne uken to millioner til livssynsnøytrale seremonirom som alle fylker kan søke på. Fin tanke, men for kort søknadsfrist, mener HEF-rådgiver.

Publisert:

Offentlige midler til livssynsnøytrale seremonirom er en forsøksordning startet i 2012 for å stimulere til etablering av flere seremonirom som alle kan bruke. For 2013 var midlene (10 millioner kroner) søkbare for forsøksfylkene Oslo, Akershus, Rogaland, Sør-Trøndelag og Troms. For 2014 splittes midlene slik at de fem forsøksfylkene kan søke på 8,3 millioner kroner. I tillegg er to millioner kroner satt av i en pott som prosjekter fra alle andre fylkene kan søke på.

— Dette er en gulrot til prosjekter utenfor de fem prøvefylkene. Det er en god tanke fra departementets side. Men jeg hadde trodd de ville utvide med antall fylker eller stilt hele potten søkbar for hele landet, sier seniorrådgiver Vinjar Tufte i Human-Etisk Forbund.

Få søkere

Tilskuddet skal bidra til at det blir opprettet flere livssynsnøytrale seremonirom og kan benyttes til blant annet nøytralisering/tilpassing, modernisering og utsmykning av seremonirom, men ikke til vedlikehold og drift. Kommuner og kirkelige fellesråd, interkommunale aktører og frivillige organisasjoner – herunder tros- og livssynssamfunn – kan nå også søke om tilskudd. Søknadsfristen er satt til 10. november i år.

Tufte tror at oppsplittingen med en mindre pott for andre fylker kan ha sammenheng med et lavt antall søkere i de fem forsøksfylkene. I Oslo var det ved forrige søknadsfrist kommet inn to søknader. I følge avdelingsleder Wenche Eriksson hos gravferdsetaten i Oslo måtte en av søknadene også avvises fordi trossamfunnet bak hadde misforstått ordlyden i utlysningen.

— Vi fikk inn én søknad som var innenfor målgruppen. Det var Bekkelagshjemmet som ville bygge om hele kjelleren. Det er ikke så store midler, og dette var et stort prosjekt, så de fikk hele potten, sier Eriksson.

Hun er usikker på hvorfor det ikke kom inn flere søknader, men peker på at ordningen er ny, og kanskje derfor ikke godt nok kjent. Etaten hadde imidlertid lyst ut midlene i avisen, på hjemmeside og via kommunen som hadde sent epost ut til etatene.

– Hadde dere forventet større pågang?

— Ja, vi hadde nok det. Vi hadde ikke regnet med at det ville komme mange søknader, men vi håpet det ville komme noen flere. Men det var et godt prosjekt som fikk midlene.

Kort søknadsfrist

Tufte har vært i kontakt med departementet flere ganger for å få dem til å informere bedre. Etter hans oppfatninger har ikke forsamlingshuseiere, kirkeråd og andre som ville vært naturlige søkere fått den informasjonen de bør ha. Han hadde ønsket at departementet kunne ha markedsført og bekjentgjort midlene og søknadsfristen på sin hjemmeside i bedre tid.

— Den nye regjeringen beholdt prosjektpotten på 10,3 millioner kroner i sitt statsbudsjett for 2014 som den forrige regjeringen la opp til, og det er meget bra. La oss håpe at kommunene fremover viser sin besøkelsestid for å nyttiggjøre seg disse prosjektmidlene. Kanskje Human-Etisk Forbunds fylkes- eller lokallag kan bidra med å gi sine kommuner eller andre eiere av lokaler noen prosjektideer, sier Tufte.

I Akershus kom det inn i alt fire søknader til en pott på drøye to millioner. Tre fikk innvilget støtte. Den siste ble ikke ansett som livsnøytral og fikk dermed ikke ta del i midlene. Etter det Fritanke.no erfarer mener Kulturdepartementet at seks uker holder for en utlysning av denne typen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus