Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Knut Arild Hareide annonserte at flertallet på Stortinget ville følge SV et stykke på vei under demonstrasjonen utenfor Stortinget morges.
 Foto: Even Gran

Knut Arild Hareide annonserte at flertallet på Stortinget ville følge SV et stykke på vei under demonstrasjonen utenfor Stortinget morges. Foto: Even Gran

Ikke flertall på Stortinget for alle sanksjonskrav mot Saudi-Arabia

Amnesty demonstrerte til støtte for de saudiske kvinneaktivistene tirsdag morgen.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2019 kl 08:39

Tirsdag behandlet Stortinget et forslag fra SV om at Norge bør innføre en ny og tydeligere politikk overfor Saudi-Arabia.

Bakgrunnen er blant annet fengslingen av de fem kvinneaktivistene Iman al-Nafjan, Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Samar Badawi og Nassima al Sada.

– Det er en himmelropende dobbeltmoral når det gjelder Saudi Arabia. Vi krever at Norge tar mye tydeligere stilling. Alt salg av alle typer våpen til Saudi-Arabia må ta slutt og oljefondet må trekke seg ut, sa SV-leder Audun Lysbakken i sin appell foran Stortinget tirsdag morgen.

SV krever at Norge protesterer mot Saudi-Arabias varsel om at de fengslede kvinneaktivistene vil få taleforbud hvis de settes fri.

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Norge må protestere tydelig mot slike urimeligheter. Vi må kreve umiddelbar løslatelse uten vilkår, sa SV-lederen.

I sitt forslag til Stortinget understreker SV at Saudi-Arabia viser en grunnleggende mangel på respekt for menneskerettighetene.

– Landet er preget av et styre med stadig flere brudd på sivile og politiske rettigheter, et politisk kontrollert rettsapparat, bruk av tortur, forsvinninger og dødsstraff, og systematisk kjønnsbasert og trosbasert diskriminering, heter det i forslaget.

Hareide vil melde seg inn i Amnesty

Tidligere leder i Krf og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide hadde også møtt opp på demonstrasjonen tirsdag morgen. Han roste SV for forslaget. Hareide kunne i sin appell annonsere at utenriks- og forsvarskomiteen er med SV et stykke på veien.

– Stortinget vil kreve en uavhengig FN-ledet granskning av drapet på Jamal Khashoggi. Stortinget vil også kreve en umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av alle samvittighetsfanger. Vil vil videre be om beskyttelse for menneskerettighetsforkjempere både i og utenfor landets grenser, sa Hareide til applaus fra de frammøtte.

Krf-representanten annonserte videre en sterk støtte til Amnestys arbeid. Han skrøt spesielt av de jevnlige demonstrasjonene utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo til støtte for Raif Badawi og andre samvittighetsfanger i de brutale islamistiske diktaturet.

Hareide fortalte videre at han kommer til å melde seg inn i Amnesty, og beklaget at han ikke har gjort det tidligere.

Flertallet vil ikke stanse all eksport

SV hadde ikke med seg stortingsflertallet på alle forslagene sine i utenriks- og forsvarskomiteen, da saken ble behandlet der den 13. mars. Flertallet (alle unntatt SV) stemte imot forslaget om å stanse all eksport av våpen, forsvarsmateriell og flerbruksmateriell til Saudi-Arabia.

Flertallspartiene pekte på at Norge ikke eksporterer våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. Dermed er det jo ingen eksport å stanse, mente de.

SV anerkjente dette, men understreket at eksporten av annen type militært utstyr til Saudi-Arabia har økt, og at dette utstyret brukes til å overvåke og undertrykke egen befolkning. SV mente derfor at all eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia bør stanses.

Flertallet i komiteen mente man heller bør gjennomgå det norske eksportkontrollregelverket.

– Alle vurderinger av eksportlisenser skal legge vekt på respekt for grunnleggende menneskerettigheter og faren for misbruk i konfliktsituasjoner eller intern undertrykking i mottakerlandet, heter det i flertallets innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen.

Sjekk debatten på Stortinget.