Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lykkelige dager: Utvalgsleder Sturla Stålsett med tidligere kulturminister Hadia Tajik og kirkeminister Rigmor Aasrud, begge Ap, da Stålsett-utvalgets rapport ble avlevert i januar 2013.
 Foto: Even Gran

Lykkelige dager: Utvalgsleder Sturla Stålsett med tidligere kulturminister Hadia Tajik og kirkeminister Rigmor Aasrud, begge Ap, da Stålsett-utvalgets rapport ble avlevert i januar 2013. Foto: Even Gran

HEF optimistiske tross skroting av Stålsett

– Vi er selvsagt skuffet, men regjeringen kan ikke forholde seg likegyldige til reelle livssynspolitiske utfordringer i samfunnet, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2014 kl 15:38

Stålsett-utvalget, som leverte sin rapport om det «Livssynsåpne samfunn» i januar 2013, var et bredt sammensatt utvalg som fikk i oppgave å lage en helhetlig, ikke-diskriminerende livssynspolitikk for Norge.

Det har vært knyttet en del spenning til hvordan utvalgets mange råd ville bli behandlet i statsapparatet, og i går kom det en liten bombe;

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fortalte til Vårt Land at rapporten skrotes. Han er Høyres talsperson i livssynspolitiske saker og leder av Stortingets familie- og kulturkomité.

– Stålsett-utvalgets rapport er lagt død. Mitt inntrykk er at heller ikke den rødgrønne regjeringen hadde lyst til å følge opp Stålsett-rapporten, sa Harberg under et innlegg på landsrådsmøtet i Kirkelig arbeidsgiver og interesseorganisasjon, ifølge Vårt Land.

Harberg understreker at det er elementer i materialet som er interessant, men at Stålsett-utvalget ikke er interessant for den nye regjeringen ettersom de fikk sin bestilling fra den rødgrønne regjeringen.

– Stålsett-utvalgets arbeid har ingen status som grunnlag for vår videre politikk, sier Harberg.

Han legger til at Stålsett-utvalget gikk utover sitt mandat og at heller ikke den rødgrønne regjeringen fulgte opp arbeidet.

– Det kan ikke forstås som annet enn at også de syntes det var vanskelig å gå videre, sier han.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) bekrefter overfor Vårt Land det Harberg sier, men poengterer samtidig at Stålsett-utvalget har gjort et omfattende, grundig og verdifullt arbeid.

Skuffet, men ikke fortvilt

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er skuffet over beslutningen.

– Selvsagt er dette dårlige nyheter. Rapporten har mange gode og bredt forankrede forslag til et mer livssynslikestilt Norge, og hvordan vi skal håndtere vanskelige avveininger der rett står mot rett, sier hun.

Mile vet imidlertid at regjeringen jobber konkret med elementer fra rapporten. Derfor ser det ikke helt mørkt ut.

– Regjeringen kan jo ikke løpe fra reelle livssynspoltiske utfordringer i samfunnet. Vi trenger en gjennomtenkt livssynspolitikk uansett om regjeringen velger å «skrote Stålsett» eller ikke, sier hun.

Generalsekretæren understreker at alle partier har understreket behovet for en mer integrert og helhetlig livssynpolitikk.

– Her ligger forholdene godt til rette for å jobbe videre med temaene som tas opp av utvalget. HEF vil selvsagt fortsette å sette behovet for livssynslikestilling på dagsorden, sier hun.

– Er du overrasket over vendingen?

– Nei, jeg kan ikke si det. Når det kommer et regjeringsskifte, ønsker gjerne den nye regjeringen å legge til side det den forrige regjeringen drev med. Men i dette tilfellet blir det vanskelig, ettersom det finnes en del reelle problemstillinger der ute som man ikke kan løpe fra. Jeg er derfor optimistisk til at utvalgsrapporten vil bli brukt likevel. Det hele kan kanskje tolkes som et signal fra regjeringen om at man ikke føler seg forpliktet til noe, sier hun.

Ingen kommentar

Fritanke.no har vært i kontakt med tidligere utvalgsleder Sturla Stålsett i dag. Han er utenlands, og sier at han kjenner utspillet til Harberg for dårlig til å kunne kommentere det.

Det har heller ikke lykkes oss å få enn kommentar fra Kulturdepartementet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus