Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her mener Stålsett-utvalget at utmeldinger fra tros- og livssynssamfunn bør ende - hos Brønnøysundregistrene. Så bør det være frivillig å sende utmeldingen til det enkelte tros- og livssynssanfunn, mener de. "Absurd, vi må få beskjed", sier HEF. "Enig", sier Datatilsynet.
 Foto: Brønnøysundregistrene

Her mener Stålsett-utvalget at utmeldinger fra tros- og livssynssamfunn bør ende - hos Brønnøysundregistrene. Så bør det være frivillig å sende utmeldingen til det enkelte tros- og livssynssanfunn, mener de. "Absurd, vi må få beskjed", sier HEF. "Enig", sier Datatilsynet. Foto: Brønnøysundregistrene

Stålsett-høringene:

Datatilsynet støtter HEF

Datatilsynet er enig med HEF i at staten må fortelle tros- og livssynsorganisasjonene hvem som ønsker å melde seg ut. Flertallet i Stålsett-utvalget mener staten burde holde tett om dette.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2013 kl 10:01

Hvert år sendes det brev til alle tros- og livssynsorganisasjonene om hvilke av deres medlemmer som også er registrert som medlemmer i en annen tros- og livssynsorganisasjon. Her enkelt dobbeltregistrerte person får også et slikt brev, med beskjed om å bestemme seg for hvilken organisasjon de ønsker å tilhøre.

Stålsett-utvalget mener denne beskjeden bør gies enten til det aktuelle tros- eller livssynsamfunnet som den enkelte ønsker å melde seg ut fra, eller til Brønnøysund-registeret. Og så kommer poenget: Hvis det er Brønnøysundregistrene som får beskjed om utmeldingen, så skal det ikke gies beskjed til det aktuelle tros- og livssynssamfunnet. Hvis Stålsett-utvalget får viljen sin altså.

Det betyr at det aktuelle tros- og livssynssamfunnet ikke får beskjed om utmeldingen. Vedkommende blir dermed stående i registeret, og neste år vil det naturlig nok komme et nytt brev om dobbeltmedlemskap.

Årsaken til at flertallet i Stålsett-utvalget har ment dette, er hensynet til personvernet, og at det f.eks. bør være mulig å melde seg ut av små, lukkede trossamfunn uten at noenfår vite om det.

Human-Etisk Forbund er sterkt uenig i dette.

– Man blir ikke utmeldt hvis beskjeden om utmelding ikke kommer til tros- eller livssynssamfunnet. Hvis dette ikke gjøres, vil de samme feil- og dobbeltoppføringer oppstå år etter år, heter det i HEFs høringsuttalelse til Stålsett.

Forbundet legger til at dette vil føre til irritasjon når folk som mener seg utmeldt, oppdager at de fortsatt står oppført som medlemmer året etter, i en organisasjon de ikke ønsker å være medlem av. HEF slår fast Stålsett-utvalget ikke har tenkt godt nok gjennom dette.

Datatilsynet støtter HEF

Stålsett-utvalget har som sagt lagt personvernhensyn til grunn for sitt standpunkt. Men nå har det offentlige organet som fører tilsyn med personvern i Norge, Datatilsynet, levert sin høringsuttalelse.

De er enig med Human-Etisk Forbund.

Datatilsynet peker på at dersom utvalgets forslag innføres, vil ikke
trossamfunnene ha mulighet for å korrigere sine medlemslister. Dermed er det nærliggende å anta at dobbeltregistreringene ikke vil bli korrigert, skriver de.

– Dette kan etter Datatilsynets oppfatning tilsi at det bør utleveres opplysninger om hvilke medlemmer som er registrert dobbelt, slik at trossamfunnene kan sikre at lovkravet til korrekte og oppdaterte opplysninger ivaretas, heter det i Datatilsynets uttalelse.

Hipp hurra!

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars Petter Helgestad, er svært fornøyd med uttalelsen.

– Vi har blitt ganske kraftig kritisert av de som ønsker å holde slike utmeldelser hemmelig. Omkvedet har vært at vi ikke forstår hvor belastende det er hvis slike utmeldinger blir kjent i små, lukkede trossamfunn. Men hvis trossamfunnet ikke får beskjed, så blir det jo det samme som å la et ferdig utfylt utmeldingsskjema bli liggende igjen hjemme. Da blir man ikke utmeldt, sier han.

Helgestad synes det er godt godt at Datatilsynet ser den absurde situasjonen som oppstår hvis det skal være slik. Han håper regjering og storting hører mer på Datatilsynet enn på flertallet i Stålsett-utvalget når saken skal avgjøres.

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.