Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Stålsett-høringene:

Skjønner ikke hva Nedre Eiker kirkelige fellesråd snakker om

Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget strømmer på. Barneombudet går mot skolegudstjenester. Også kristne institusjoner støtter HEF på viktige områder. Men noen ting stusses det over i Humanismens hus.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2013 kl 10:01

Fristen for å levere høring til Stålsett-utvalgets utredning om en ny livssynspolitikk i Norge gikk ut på fredag. Listen over høringsuttalelser er lang. For det meste utgjøres den av Den norske kirkes sogn og kirkelige fellesråd. Alle disse enhetene er selvstendige høringsinstanser, samtidig som også de sentrale organene i kirken sender sine uttalelser.

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars Petter Helgestad, har lest alle høringsuttalelsene fortløpende. I dag har han bitt seg merke i følgende lille spark til Human-Etisk Forbund fra Nedre Eiker kirkelige fellesråd:

«Når enkelte kretser innen Humanetisk forbund uttrykker ønske om å kontrollere hva som skjer under en skolegudstjeneste, uttrykker det mistillit til kirken, skolen, lærerne og hjem/elever. Da velger man også en rolle som man ikke har mandat til.»

Helgestad tror fellesrådet må ha misforstått hva Human-Etisk Forbund egentlig mener og jobber for.

– Jeg blir litt usikker på hva som menes her og hvilke "kretser" det siktes til. Mener de at Human-Etisk Forbund ønsker å styre hva som skjer under en gudstjeneste, eller synes de vi er for opptatt av å sjekke i ettertid hva som skjer? undrer han.

Helgestad slår fast at hvis Nedre Eiker kirkelige fellesråd har fått inntrykk av at Human-Etisk Forbund ønsker å styre hva som skjer under en gudstjeneste, så har de misforstått noe svært grunnleggende.

– Vi ønsker selvsagt ikke å blande oss i hva som skjer under en gudstjeneste. Vi prøver å ta på alvor hva som faktisk skjer under en gudstjeneste, nemlig gudstilbedelse. Og det er nettopp derfor vi mener at skolen ikke skal ta med seg ungene dit. Gudstjenester hører ikke hjemme i en ikke-forkynnende fellesskole, men Human-Etisk Forbund har selvsagt ingenting imot at kristne arrangerer gudstjenester så mye de vil. Det er få som forsvarer religionsfriheten mer konsekvent enn oss, sier han.

Ingen ansvarlige fra Nedre Eiker kirkelige fellesråd har vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Barneombudet sier nei til skolegudstjenester

Tidligere har vi fått vite at blant annet Utdanningsforbundet støtter Human-Etisk Forbund i at tradisjonen med skolegudstjenester bør avvikles. I dag ble det klart at også Barneombudet stiller seg bak kravet.

"Barneombodet har i den seinare tida motteke mange meldingar frå urolege foreldre som fortel om at Den norske kyrkja har ein altfor stor plass i skulekvardagen til barna. Meldingane dreiar seg om skulegudstenester, men også om andre ting som bordbønn, gjesting frå prestar i skuletida som driv med forkynning, og bruk av skuletida til konfirmasjonsundervising. Barneombodet meiner at alle desse aktivitetane strir mot formålet med opplæringslova om at opplæringa skal «gi innsikt i kulturell mangfald og vise respekt for den einskilde si overtyding»", heter det i høringsuttalelsen til Barneombudet.

Også kristne høringsinstanser støtter Human-Etisk Forbund på ulike punkt. Blant annet mener Kirkelig utdanningssenter i nord at gravferdsforvaltningen bør bli kommunal.

"Gravferdsforvaltningen i Norge bør gjøres til et offentlig ansvar. Det er ingen prinsipielt holdbare grunner for at dette drives av kirkelige myndigheter, selv om det mange steder drives godt, hensiktsmessig og ivaretagende ovenfor andres tro og livssyn", skriver det kirkelige utdanningssenteret i sin høringsuttalelse.

De støtter også felles borgerlig vigsel for alle, at Den norske kirke skal delfinansieres av en medlemsavgift, samt å fjerne religionsplikten for Kongen i Grunnloven.

Også Misjonshøgskolen kommer Human-Etisk Forbund i møte ved å åpne for at kommunene kan ta over gravferdsforvaltningen.

"Vi har i prinsippet ingen innvendinger mot at kommunene overtar ansvaret for forvaltning av gravplassene, men vil understreke at det i så fall må skje på en slik måte at den kompetanse som i dag er knyttet til kirkevergekontorene, ikke går tapt", skriver Misjonshøgskolen i høringsuttalelsen.

De gir også sin tilslutning til målet om å bygge flere livssynsåpne seremonirom.

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.