Kontakt
Foto: AP / NTB scanpix + Fri tanke
Kon-Tiki museet svarer her på innlegget fra Per Ivar Hjeldsbakken Engevold og Humanist Forlag datert 18. desember 2019.
Reidar Solsvik
Kurator, Kon-Tiki museet
Eirik Stokke
Adjunkt og mastergradstudent i religionsvitenskap på Universitetet i Oslo
Publisert: 20.12.2019 kl 14:00
Sist oppdatert: 02.01.2020 kl 09:14
Dette er et tilsvar til dette innlegget fra Per Ivar Hjeldsbakken Engevold og Humanist Forlag
DEBATT: Kon-Tiki museet er en privat stiftelse som aldri har mottatt offentlig støtte, men baserer både bygg, drift og forskning på billettsalg. På samme måte finansierer vi også stipend til forskere uten tilknytning til museet. Påstanden til Humanist Forlag er altså «faktisk helt feil», og er noe de har funnet på, og helt unødvendig fortsetter forlaget å spre «fake-news».
Kon-Tiki Museets anmeldelse av «Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis» kom som en direkte oppfordring fra forlagssjef Philstrøm i Humanist Forlag. Etter lanseringen av boken på Litteraturhuset i oktober oppsøkte forlagssjef Philstrøm hovedforfatteren, som var i forsamlingen, og kom med en sterk oppfordring til å lese boken og skrive noe om den.
Det blir derfor lett komisk at forfatter og forlag ikke ønsker å gå inn å diskutere en grundig gjennomgåelse av påstandene i boken. Påstander som er uten dokumentasjon, som går for langt i forhold til kildene, eller baserer seg på rene misforståelser. Hvordan vi skader det vitenskapelige debattklimaet ved å påpeke rent faglige feil forklarer de ikke. Det virker mer som om forlaget ønsker å avslutte debatten.
Kurator Reidar Solsvik har i samarbeid med Eirik Stokke, i flere år arbeidet med å forske på Thor Heyerdahls tidligste teoridannelser og hans forhold til bl.a. den tyske raseforskeren Hans F.K. Günther. Resultatene av dette arbeidet vil komme fortløpende. Det var nye funn fra denne omfattende arkivforskningen vi forsøkte å dele i vår anmeldelse, og som vi ønsket å tipse forlaget om før publisering.
Det er derimot ganske oppsiktsvekkende at Humanist Forlag mener det er uproblematisk å publisere en sakprosabok, der en spesifikk hovedidé kan være hentet fra en annen forsker, uten at han blir kreditert for dette. Det skulle være nok å minne om saken rundt en annen norsk historiker, Karsten Alnæs, som oppsto av 2000-tallet i kjølvannet av Gyldendals fembindsverk «Historien om Norge».
Vi håper at alle lesere av Fri Tanke, ansatte i Humanist forlag, og Per Ivar H. Engevold får en riktig fin julehøytid, og vi ønsker dere alle et godt nytt år.
Reidar Solsvik og Eirik Stokke
Se også dette innlegget fra Johan Kloster
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.