Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Avtroppende leder for Humanistisk Ungdom, Kristoffer Stokkeland, håper på enda mer klimaansvar fra Human-Etisk Forbund. Foto: Humanistisk Ungdom

Human-Etisk Forbund må ta ansvar i klimasaken:

– Det trengs mer enn tomt prat og gode ord for klima

Ja til klima som satsningsområde for Human-Etisk Forbund, men det må også gjelde egne handlinger, mener Kristoffer Stokkeland, avtroppende leder i Humanistisk Ungdom.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 11:30

Når Human-Etisk Forbund skal velge to satsningsområder på landsmøtet, må klima være blant dem. Humanismen fremholder at vi har ansvar for våre handlinger og ser på vitenskap som vårt beste verktøy for å frembringe kunnskap om verden. Klimaendringer og hva som forårsaker dem og hva de kan føre til er grundig etablert.

Da påhviler det oss som humanister et ansvar for å bruke kunnskapen til å endre våre handlinger.

Human-Etisk Forbund er en relativt stor aktør i sivilsamfunnet med 90 000 medlemmer, og er trolig verdens største humanistorganisasjon. Forbundet omsetter for hundre og tjue millioner. Man arrangerer utallige seremonier, mange seminarer og har mye aktivitet landet rundt.

Hvilke sentrale tiltak gjennomføres i dag som sørger for at vi gjør alt dette så klimavennlig som overhodet mulig?

Jeg kjenner ikke til noen.

Det mangler ikke på eksempler på tiltak som bør vurderes. Human-Etisk Forbund kan spise mer klimavennlig. Det kan vektlegges at materiell som produseres skal være klima- og miljøvennlig. Alle reiser er ikke like viktige, og bruken av flyreiser kan reduseres. For de nødvendige flyreisene kan man finne en klimakvoteordning som faktisk gjør at man kan reise i humanismens tjeneste med god samvittighet.

Det er klart at disse tiltakene vil merkes for organisasjonen, men Human-Etisk Forbund må finne ut hvilke tiltak som kan fungere for oss og gjennomføre dem. Det trengs nemlig mer enn tomt prat og gode ord for klima. Det som trengs at vi er villige å endre oss slik at klimaendringene blir så milde som mulig.

Human-Etisk Forbund sin størrelse, samfunnsrolle og humanistiske grunnlag gjør det uforsvarlig å fraskrive seg ansvar og deltagelse i klimakampen. Vi har et ansvar som Forbund og som enkeltindivider å gjøre det vi kan for å redusere klimagassutslipp.

Hvis ikke Human-Etisk Forbund, hvem skal være villig til å omstille seg til et lavutslippssamfunn?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...