Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Avtroppende leder for Humanistisk Ungdom, Kristoffer Stokkeland, håper på enda mer klimaansvar fra Human-Etisk Forbund.
 Foto: Humanistisk Ungdom

Avtroppende leder for Humanistisk Ungdom, Kristoffer Stokkeland, håper på enda mer klimaansvar fra Human-Etisk Forbund. Foto: Humanistisk Ungdom

Human-Etisk Forbund må ta ansvar i klimasaken:

– Det trengs mer enn tomt prat og gode ord for klima

Ja til klima som satsningsområde for Human-Etisk Forbund, men det må også gjelde egne handlinger, mener Kristoffer Stokkeland, avtroppende leder i Humanistisk Ungdom.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 11:30

Når Human-Etisk Forbund skal velge to satsningsområder på landsmøtet, må klima være blant dem. Humanismen fremholder at vi har ansvar for våre handlinger og ser på vitenskap som vårt beste verktøy for å frembringe kunnskap om verden. Klimaendringer og hva som forårsaker dem og hva de kan føre til er grundig etablert.

Da påhviler det oss som humanister et ansvar for å bruke kunnskapen til å endre våre handlinger.

Human-Etisk Forbund er en relativt stor aktør i sivilsamfunnet med 90 000 medlemmer, og er trolig verdens største humanistorganisasjon. Forbundet omsetter for hundre og tjue millioner. Man arrangerer utallige seremonier, mange seminarer og har mye aktivitet landet rundt.

Hvilke sentrale tiltak gjennomføres i dag som sørger for at vi gjør alt dette så klimavennlig som overhodet mulig?

Jeg kjenner ikke til noen.

Det mangler ikke på eksempler på tiltak som bør vurderes. Human-Etisk Forbund kan spise mer klimavennlig. Det kan vektlegges at materiell som produseres skal være klima- og miljøvennlig. Alle reiser er ikke like viktige, og bruken av flyreiser kan reduseres. For de nødvendige flyreisene kan man finne en klimakvoteordning som faktisk gjør at man kan reise i humanismens tjeneste med god samvittighet.

Det er klart at disse tiltakene vil merkes for organisasjonen, men Human-Etisk Forbund må finne ut hvilke tiltak som kan fungere for oss og gjennomføre dem. Det trengs nemlig mer enn tomt prat og gode ord for klima. Det som trengs at vi er villige å endre oss slik at klimaendringene blir så milde som mulig.

Human-Etisk Forbund sin størrelse, samfunnsrolle og humanistiske grunnlag gjør det uforsvarlig å fraskrive seg ansvar og deltagelse i klimakampen. Vi har et ansvar som Forbund og som enkeltindivider å gjøre det vi kan for å redusere klimagassutslipp.

Hvis ikke Human-Etisk Forbund, hvem skal være villig til å omstille seg til et lavutslippssamfunn?

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.