Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Åse Kleveland har med seg et mangfoldig ensemblet på festforestillingene i Oslo 22. september og Bergen 25. september.

Åse Kleveland har med seg et mangfoldig ensemblet på festforestillingene i Oslo 22. september og Bergen 25. september.

Dype tanker og høye toner – en humanistisk festforestilling:

Vitenskap, musikk og undring i skjønn forening

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge, forteller Åse Kleveland når hun nå inviterer til humanistiske festforestilling. Med et ensemble bestående av blant annet Dag O. Hessen, Hans Olav Lahlum, Helge Jordal, NRK-humorist Linda Eide og et knippe musikere som spenner fra folkemusikk til Elvis-tolkninger, lover hun en tankevekkende og munter opplevelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2013 kl 12:10

Åse Kleveland gikk av som styreleder i Human-Etisk Forbund på årets landsmøte, men hun er fortsatt en engasjert humanist. Og mens mange anklager humanister for å være grunne og åndeløse, har Kleveland i forbindelse med Humanistisk uke satt sammen en festforestilling i humanismens ånd.

Forestillingen kan oppleves i Oslo den 22. september og i Bergen den 25. september, med litt ulikt ensemble de to stedene. Og blir det en suksess, kan det hende at forestillingen også besøker andre deler av landet.

Overfor Fritanke.no sprudler Kleveland med entusiasme og er spent på hvordan dette vil bli mottatt.

– Dette er jo et forsøk på noe lignende som Darwin-forestillingen vi arrangerte på Litteraturhuset i februar. Den gangen var det med utgangspunkt i Darwin og hans forhold til musikk, her tar vi det litt videre: nå er det hele mennesket som er tema, med ulike vinklinger.

Vanligvis arrangerer Human-Etisk Forbund møter om lignende tema, men Kleveland understreker at dette ikke er tenkt som noe tradisjonelt diskusjonsmøte.

– Dette blir ikke en styrt samtale mellom mennesker. Det blir flere stemmer – formidlet muntlig og gjennom musikk. I denne forestillingen skal vi belyse et stort tema – nemlig mennesket – på mange ulike måter og gjennom ulike stemmer. Det blir musikk, utdrag fra teater, og muntlige bidrag både fra vitenskapelig og humoristisk hold, forteller hun.

Hva vil det si å være menneske? Hvem er vi? Hva driver oss? Det er spørsmålene som ligger i bunn.

Med seg på laget har hun årets humanistprisvinner – biologiprofessor Dag O. Hessen, som vil følge opp tråden fra sin tale under prismottagelsen. NRK-programleder og humorist Linda Eide vil se undringen fra grasrotperspektivet – ut fra sine møter med mennesker over hele landet. Fotograf Morten Krogvold har fotografert mennesker i en mannsalder og vil formidle fra sine møter med mennesker i alle samfunnslag og fra ulike kulturer. Andre muntlige bidragsytere blir forfatter Hans Olav Lahlum og poet Bertrand Besigye – og skuespiller Helge Jordal vil framføre utdrag fra sin kabaret «Uteseileren», som skildrer livet til en sjømann fra ungdommen i etterkrigsårene og livet ut.

De musikalske innslagene inneholder både tradisjonsmusikk og klassisk og innslag av populærmusikk, blant annet framfører jazzmusiker Lisa Dillan sine Elvis-tolkninger. Felespilleren Susanne Lundeng med bakgrunn fra den nordnorske folkemusikken, men som har blandet uttrykk fra mange sjangre i musikken sin, er med i forestillingen i Oslo, mens sanger og hardingfelespiller Benedicte Mauseth deltar i Bergen. Bergen får i tillegg oppleve multimusiker Gabriel Fliflet.

– Når temaet er menneskelighet og mennesket som bærer av både godt og ondt, så er kunsten – som musikk – noe som både viser oss det vidunderlig skjønne som kan røre oss til tårer, og inneha kraftfull protest eller aggresjon som får hjertene til å banke heftigere. Alle følelsene som mennesket i utgangspunktet bærer i seg, kan komme til uttrykk i kunsten og musikken, sier Kleveland.

Både i Bergen og Oslo blir det innslag med unge klassiske talenter med bakgrunn fra Barratt- Dues institutt: I Bergen deltar fiolintalentet Rasmus Hella Mikkelsen, mens Oslo får oppleve Rondokvartetten.

– Jeg synes det er fint når vi skal speile det menneskelige at vi også har et bredt aldersmessig spekter, med de som er i starten av livet. Dessuten har jeg virkelig ønsket å ha med kor. Som en selvfølge er det at Hum-koret deltar i Oslo, mens publikum i Bergen får oppleve det internasjonalt premierte Vokalensemblet Skrik. De har et repertoar som spenner fra gammel kirkemusikk til rock’n roll. Men jeg regner ikke med at det blir mye kirkemusikk, beroliger hun.

– Korene vil eksemplifisere hva det å synge sammen gjør med oss mennesker.

Blir det allsang også?

– Alt er mulig, smiler Kleveland.

– Men de som er redd for allsang kommer ikke til å bli plaget. Det kan hende at vi vil be om litt vokal assistanse fra salen, men dette skal ikke bli noen allsang-aften.

Selv skal Kleveland binde det hele sammen, og kanskje kommer hun også til å bidra med en sang selv. I så fall blir det hennes første offentlige opptreden siden hun sang sammen med Hum-koret under humanistkongressen høsten 2011.

Hun er spent på hvordan forestillingen vil bli mottatt og gleder seg til å sette den ut i livet.

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge, og som HEF har ønsket å satse på. Det er så mye som skjer av underholdning og konserter hele tiden, samtidig ser vi at det er en større interesse for kunnskap og hele vitenskapsfeltet. Bare se på hva som skjer i medier, foreninger og for eksempel på Universitetet på Blindern – der er det stadige tilbud av populærvitenskapelig formidling. Årets Humanistprisvinner er jo en av dem som har gått i forrerste rekke.. Jeg tror tiden er moden for et nytt konsept, en hybrid som inneholder mange ulike uttrykksformer. Den fantastiske responsen vi fikk etter Darwin-arrangementet på Litteraturhuset i vår var virkelig oppløftende. Folk ga uttrykk for at dette var morsomt og tankevekkende. Det hadde gitt impulser og inspirasjon til de små grå, samtidig som den kunstneriske dimensjonen hadde truffet dem midt i hjerterøttene.Grunnlaget for human-etikken er jo troen på det hele mennesket, så hvis noen skulle bidra til å utvikle en ny og vidtfavnende formidlingsform som dette, ja så er det Human-Etisk Forbund.

Dette er helt i tråd med Human-Etisk Forbunds tanker bak «Gi plass til tanken», fastslår hun.

– Vi trenger nemlig input for å frigjøre tanken og følelsene, Og kanskje kan dette være et av de inspirerende dytt vi trenger,

Kleveland tror dette er en måte å tenke på som er i pakt med tiden.

– Jeg tror mange lengter etter nye og overraskende opplevelser – selv om de kanskje ikke har oppdaget det selv ennå, smiler hun lurt.

For det handler også om å oppleve noe sammen med andre.

Pilotprosjekt for Human-Etisk Forbund

Selv om Human-Etisk Forbund med Kleveland i spissen gjorde noe lignende i anledning Darwindagen i februar – den gang i samarbeid med Universitetet i Oslo – er dette et pilotprosjekt.

– Vi forsøker med dette å utvikle en form for krysning mellom vitenskap og kunst som kan være like mangfoldig som mennesket selv. Ingen vet ennå helt hvordan dette blir, understreker hun.

Nesten like viktig som forestillingen selv, vil erfaringene fra det være.

– Etterpå vil vi gjøre en usentimental evaluering. De praktiske sidene må kartlegges, slik at man slipper å finne opp kruttet på nytt om man bestemmer seg for å gå videre.

Hun opplever at det er stor interesse ute i Human-Etisk Forbunds organisasjon for å få et løpende permanent kulturtilbud som lokallagene kan nyte godt av.

– Det vi lager nå er en festforestilling, men noe lignende kan også gjøres i mindre format. Jeg har møtt så mange medlemmer, særlig aktive, som ønsker å kunne gi et programtilbud utover seremoniene. Men for mange er det et spørsmål om kapasitet. Det gjelder jo også organisasjonen sentralt. Derfor er det viktig søke flere alliansepartnere, som Universiteter og høgskoler.

Som direktør for Rikskonsertene var Kleveland med på å sende tusenvis av konserter, utallige musikere og programpakker ut på turné over hele landet og ut i verden. Hun synes det ville være spennende å prøve ut et opplegg hvor man – om enn i mindre skala – sentralt kan sette sammen programpakker med en humanistisk profil, som så kan tilbys lokallag rundt omkring i landet.

–Tenk hvilket kontaktnett av kunstnere og spennende talere som allerede er engasjert i forbindelse med våre seremonier, sier hun.

– For dette handler ikke bare økonomi, men om begrenset tid og kapasitet til å sette sammen program og engasjere talere og kunstnere.

Nå vil ikke Kleveland selge skinnet før bjørnen er skutt, men hvis festforestillingene blir vellykket har hun et håp: at Human-Etisk forbund vil vurdere et bredere anlagt prøveprosjekt som kan komme mange til gode over hele landet.

– Kanskje kan man definere en prøveperiode på for eksempel tre år, hvor man prøver ut alternative måter å møte medlemmer og ikke-medlemmer på i grenselandet vitenskap, filosofi og kultur, og se hvordan det fungerer og hva som eventuelt griper om seg.

Kleveland understreker at hun i dag bare er et entusiastisk enkeltmedlem som brenner for dette.

– Jeg synes det er flott at hovedstyret og ledelsen prioriterer denne konkrete satsningen, og jeg tolker det som at de også vil vurdere alternative modeller. Men hvorvidt, hvordan og når – det avhenger av resultatene og Human-Etisk Forbunds bestemmende organer.

Les mer om forestillingen.

Les mer om Humanistisk uke.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.

#FestforestillingVis flere

#Humanistisk ukeVis flere

Dette skjer under Humanistisk Uke
- Lykkepress er frihetens pris

- Lykkepress er frihetens pris

- Lykkepresset er et symptom på frihet, mener sosiolog og frihetselsker Gunnar Aakvaag. I går var det duket for paneldebatt om frihetens skyggesider på Litteraturhuset. (24.9.2014)

En festforestilling for mennesket

En festforestilling for mennesket

Kan et vitenskapelig blikk på hva et menneske er, i kombinasjon med kunst, poesi og musikk, løfte oss til nye høyder? Det har vært visjonen til Åse Kleveland. I går kveld var det Bergen sin tur. (26.9.2013)

#Åse KlevelandVis flere

Vitenskap, musikk og undring i skjønn forening

Dype tanker og høye toner – en humanistisk festforestilling:

Vitenskap, musikk og undring i skjønn forening

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge, forteller Åse Kleveland. Med et ensemble bestående av blant annet Dag O. Hessen, Hans Olav Lahlum, Helge Jordal, Linda Eide og et knippe musikere som spenner fra folkemusikk til Elvis-tolkninger, lover hun en tankevekkende og munter opplevelse. (16.9.2013)

– Jeg er forandret

Åse Kleveland:

– Jeg er forandret

– Jeg har ikke skjønt det før nå, hvor mye Human-Etisk Forbund og dere har betydd for meg, sa avtroppende styreleder Åse Kleveland da hun sa farvel til Human-Etisk Forbunds landsmøte 2013. (2.6.2013)

#Dag O. HessenVis flere

Kan vi fortsette å feire jul som før?

Dårlig tid:

Kan vi fortsette å feire jul som før?

Det haster med å få ned utslippene av klimagasser. Vi har femten år på å gjøre drastiske tiltak. Vi må alle bidra. Her får du tips om hva du kan gjøre. (19.12.2014)

– Dawkins tar leseren i hånda og forklarer det uforståelige

– Dawkins tar leseren i hånda og forklarer det uforståelige

Siden Richard Dawkins utga «The Selfish Gene» i 1976, har utgivelsene kommet på løpende bånd. Hans nyeste bok på norsk «Den magiske virkeligheten» får gode skussmål av fagfelle Dag O. Hessen. (21.11.2013)

– Jeg er stolt av å være humanist, men jeg tenker at det forplikter også

Humanistprisvinner Dag O. Hessen:

– Jeg er stolt av å være humanist, men jeg tenker at det forplikter også

– Mening er for meg betinget av menneskelig liv på denne planeten i overskuelig framtid, og det å streve for dette gir mening i livet, sa Dag O. Hessen da han mottok Humanistprisen 2013. Han advarte mot menneskets hedonisme og kortsiktighet. (31.5.2013)

#Hans Olav LahlumVis flere

#Linda EideVis flere

#Morten KrogvoldVis flere

#Benedicte MaursethVis flere