Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Uke 2019 er i gang, med stand og arrangement over hele landet. Her med eksempler fra (f.v.) Bergen, Vestfold, Horten og Tromsø.

Humanistisk Uke 2019 er i gang, med stand og arrangement over hele landet. Her med eksempler fra (f.v.) Bergen, Vestfold, Horten og Tromsø.

Dette skjer under Humanistisk Uke

Det er mye som handler om døden, men også klima og kjærlighet er temaer som løftes rundt om i landet når de årlige høstarrangementene går av stabelen.

Publisert:

Denne helgen gikk startskuddet for årets Humanistisk uke. Over hele landet vil det foregå en rekke arrangementer i Human-Etisk Forbund-regi. Dette er for øvrig syvende høst på rad lokal- og regionlag i forbundet inviterer til ulike former for møteplasser og debattarenaer.

Seremonier og ritualer

Noen av arrangementene er også omreisende foredrag, temakvelder og paneldebatt. Seremonirådgiver Eivind Eggen i Human-Etisk Forbund har for eksempel tatt med seg foredraget «Dødsriter gjennom tidene» på turné. Søndag gjestet han Bergen, og i løpet av uka skal han også innom Tvedestrand, Skien og Notodden.

– Jeg tror veldig mange er sulteforet på informasjon om døden, sier Eggen til Fri tanke. Han opplevde at det var godt oppmøte på Møllendal krematorium, som var lokasjonen for foredraget i Bergen.

Eggen, som er utdannet sosialantropolog, har selv bakgrunn som gravferdstaler. Han opplever at vi nå lever i en tid der både seremonier og ritualer er i endringen. Dette er også bakteppet for foredraget.

– Foredraget mitt handler om hvordan de seremoniene og ritualene som rammer inn våre liv har blitt slik de er nå, i Norge og Norden. Vi kan bedre forstå hvor vi er på vei, når vi vet hvor vi kommer fra.

Mer om døden

Døden er også tema for flere debatter i løpet av Humanistisk Uke, da nærmere bestemt dødshjelp. Human-Etisk Forbunds landsmøte vedtok i juni at forbundet vil arbeide for en offentlig utredning av aktiv dødshjelp, og debattene tar utgangspunkt i både dette vedtaket og diskusjonene som har kommet i etterkant.

I forhåndsomtalen til debattene, som vil foregå i henholdsvis Tønsberg, Bergen, Stavanger og Oslo, fremgår det at noen av spørsmålene som vil bli diskutert er:

• Er det slik at enkeltmennesker selv må få bestemme over sin død, eller kan man sette spørsmålstegn ved om alvorlig syke mennesker alltid vet sitt eget beste?

• Dødshjelp er å ta liv. Er det et overgrep mot menneskeverdet, eller kan man si at respekt for menneskeverdet kan også innebære å måtte ta liv?

• Dødshjelp vil bety en ny rolle for helsepersonell. Er dette en uønsket rolle, eller er det en plikt å avhjelpe lidelse på pasientens premisser?

• Hva slags betydning vil det ha for samfunnet hvis vi får en lovendring slik at aktiv dødshjelp legaliseres? Hvilke konsekvenser vil det ha for synet på syke og døende?

• Er det grunn til at vi bør få en lovendring i Norge? Hvorfor/hvorfor ikke?

Human-Etisk Forbunds styreleder Tom Hedalen vil innlede på alle disse debattene. Og i likhet med de fleste andre arrangement under uka er det gratis inngang.

Kafeer og utstillinger

Et annet samtidsaktuelt tema er klima. Dette vil være emnet for både debatter og foredrag flere steder i landet. Under tittelen «Klima- og miljøkrisen – hvordan angår det livssynshumanismen?» skal filosof Morten Fastvold lede panelsamtaler i Grimstad og Kristiansand, mens i Horten skal Bjørn Stærk snakke om sin bok Jakten på den grønne lykken.

Det vil også bli holdt såkalte dødskafeer, kjærlighetskafeer og filosofikafeer. Flere steder i landet er det også bokutstillinger på de lokale bibliotekene i samarbeid med Humanist Forlag. I tillegg blir det enkelte steder filmvisning, og debatter om andre emner, inkludert bioteknologi og ytringsfrihet.

Oversikt over alle arrangementene i ditt fylke finner du her og på Facebook-sidene til mange lokal- og fylkeslag.