Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

698 par valgte humanistisk vigsel i 2018 Foto: Bjørn Molstad / HEF

Færre gifter seg

Nedgang i antall inngåtte ekteskap i 2018. Men selv om også færre gifter seg humanistisk, blir det marginalt flere sett opp mot det totale antall vigsler.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

20.949 par giftet seg her i landet i fjor. Dette er nær 1.200 færre enn i året før, og det var nedgang i antall inngåtte ekteskap i alle fylker, unntatt i Vestfold, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ikke siden 1994 har det vært så få vigsler, ifølge NTB.

Nedgang – men større markedsandel

698 av fjorårets vigsler var humanistiske. Dette er noen færre enn 2017, kan seniorrådgiver Eivind Eggen i Human-Etisk Forbund fortelle Fritanke.no. Han understreker imidlertid at nedgangen er innenfor variasjonsspennet som siden 2007 har vært mellom 650-750 vielser i året.

– Men, ser vi dette i lys av den generelle nedgangen i antallet vigsler ser vi at vi har en marginal øking i «markedsandel» fra 2017 til 2018, fra 3,32 prosent til 3,26 prosent. Det er ikke mye, men det er i alle fall ingen nedgang. Det er omtrent som forventet, sier Eggen.

Lokal variasjon

Det samlede antall borgerlige vigsler gikk for øvrig også ned fra 7824 i 2017 til 7650 i 2018. Men målt mot alle inngåtte ekteskap i fjor har, ifølge Eggen, markedsandelen til borgerlige vigsler økt noe. I fjor utgjorde de 36,81 prosent av alle vigsler, mot 35,39 prosent i 2017.

– Denne gjennomsnittlige endringen kan skjule større lokale endringer. Siden borgerlig vigsel har blitt flyttet over på de folkevalgte mistenker vi at kommuner med populære ordførere og/eller fleksible løsninger for borgerlig vigsel kan ha økt sin popularitet, mens andre kommuner kan ha mistet oppslutning rundt tilbudet, sier Eggen.

Han viser videre til at SSB har ikke sluppet alle tallene for 2018 ennå, slik at det er vanskelig å teste denne hypotesen på nåværende tidspunkt.

Borgerlig nesten som før?

En humanistisk vigsel skiller seg for øvrig fra borgerlig vigsel, slik den har vært praktisert ved landets tinghus, gjennom en tettere kontakt mellom vigsler og brudepar.

– Vigsleren kommer hjem til brudeparet og snakker med dem, både om hvem de er, hva de ønsker seg for fremtiden og hvorfor de har valgt Humanistisk vigsel. Vi krever at en av dem er medlem. Vigsleren vil også vektlegge likeverd, gjensidig respekt og andre sider ved humanismen. På bakgrunn av samtalen skriver vigsleren en personlig tale til brudeparet, og de vil i fellesskap planlegge seremonien, uttalte seremonisjef Tale Pleym til Fritanke.no, etter at det ble kjent at det ville komme endringer i ekteskapsloven i 2017.

Fra 1. januar 2018 ble ansvaret for borgerlig vigsel overført fra rettsvesenet til kommunene. Endringen innebar at ordførere, varaordførere, kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret gir myndighet kan gjennomføre en vigsel.

– Dette var første året med ny ordning for borgerlig vigsel. Men det har, til tross for potensiell større tilgjengelighet, ikke gitt flere vigsler. Har du noen formening om hvorfor?

– En plausibel tolkning av at resultatet ikke har vært mer positivt for borgerlig vigsel er at tilbudet ikke skiller seg nevneverdig fra den tidligere ordningen med tanke på hvor fleksibelt det offentlige er i møte med brudeparets ønsker. Hvis borgerlig vigsel fortsatt – i all hovedsak – er noe som foregår på tinghuset eller rådhuset og lignende i lunsjen på torsdag, er det neppe så viktig hvem som gjennomfører seremonien, tror Eggen

- Hva tror du er årsaken til at færre gifter seg generelt sett?

– De ekspertene jeg har sett uttale seg fokuserer på at flere velger andre typer samlivsformer. Snittalderen på de som gifter seg går også opp, så en del av vigslene kan rett og slett bli forskjøvet over på senere år.

Stabilt for likekjønnede

Tallet på inngåtte ekteskap mellom likekjønnede har imidlertid ikke gått ned, men har holdt seg på samme nivå som i fjor. Da var det ifølge SSB 330 vigsler totalt sett, uavhengig av vigselsform Dette er en økning fra 250 i 2013. 58 prosent av giftermålene i 2018 var mellom kvinner. Året før var denne andelen 64 prosent.

Færre skilte - flere separerte

For øvrig var det 9.500 skilte seg og 10.600 separasjoner i 2018. Dette gir 300 færre skilte enn i 2017, mens tallet på separasjoner økte noe.

Det gjør også tallet på separasjoner blant like kjønn, og da særlig i ekteskap mellom kvinner. I 2018 søkte 88 par i denne gruppen om separasjon. Det er det største antallet siden ekteskapsloven ble innført. Videre var det 55 skilsmisser i denne gruppen.

#vigselVis flere

Nedgangen fortsetter for statskirken

Nedgangen fortsetter for statskirken

Det mest positive man kan si, er at de som fortsatt går i kirken i større grad setter pris på nattverd. (5.12.2014)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...