Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Hvem skal ut? Rebecca Ponce, Iver Daaland Åse og Victoria Opheim Galåen ønsker alle å bli nestleder i Humanistisk Ungdom, men en av dem må nøye seg med sentralstyreverv. Foto: Aslaug Olette Klausen

Humanistisk Ungdoms landsmøte:

Vennskapelig kamp om nestleder-verv

Russeungdommene Iver Daaland Åse og Victoria Opheim Galåen konkurrerer med Rebecca Ponce om nestlederverv i Humanistisk Ungdom. Årets landsmøte er i gang.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2019 kl 13:26

Det er ikke bare partiet Rødt som denne helga er samlet til landsmøte i Groruddalen i Oslo. På Tonsenhagen skole er Humanistisk Ungdoms landsmøte også i full gang med å vedta politikk og velge ny ledelse.

Det er bare én kandidat til ledervervet til Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon når Humanistisk Ungdom i helga er samlet til landsmøte: Øistein Sommerfeldt Lysne (22), som har vært nestleder gjennom to perioder og nå er klar for å steppe opp i det høyeste vervet når Kristoffer Stokkeland (25) trer av som leder etter to perioder, altså to år. Han går dessuten av for aldersgrensen etter ni år i organisasjonen.

Da er det litt mer spenning knyttet til hvem som skal bekle vervene som politisk nestleder og organisatorisk nestleder i ledertrioen sammen med ham. Her er det altså tre kandidater til to verv – og Fri tanke aner en sjelden valgkamp, men Rebecca Ponce bare ler det vekk:

– Vi er så gode venner i HU, at det er latterlig å skulle bli uvenner i en valgkamp.

De to andre kandidatene til nestledervervene i Humanistisk Ungdom. Iver Daaland Åse og Victoria Opheim Galåen nikker smilende, da vi møtte dem før landsmøtestart.

Bibelbeltet lokallag

Rebecca Ponce (20) er fra Vigrestad i Rogaland og beskriver HU som sin store kjærlighet. I tillegg til å ha sittet to perioder i Sentralstyret har hun blant annet vært aktiv i Sandnes og Omegn lokallag – også kalt Bibelbeltet lokallag.

– Jeg er opptatt av at HU skal fortsette å være en inkluderende organisasjon med plass til alle – men at vi også klarer å bli større, sier hun.

Hun meldte seg inn i organisasjonen fordi hun regner seg som humanist og var enig i organisasjonens mål, og så opplevde hun å få et inkluderende miljø på kjøpet:

– Vi er heldige som får være med i HU, det er en sykt bra organisasjon! Det er mange ungdomsorganisasjoner som står for gode verdier, men ikke alle klarer å gjennomføre det på alle plan. Humanisme i praksis er en klisje, men det er hva HU praktiserer – at alle har verdi i seg selv – og det menneskesynet og verdisynet etterleves i praksis her!

Ponce er ellers opptatt av at HU også skal være en del av samfunnsdebatten, der organisasjonens meninger, verdier og menneskesyn kan påvirke.

Hun skal dette semesteret ta de siste avsluttende eksamener på videregående skole, og planen er å studere i Oslo til høsten – og kanskje altså bekle et av nestledervervene i Humanistisk Ungdom.

Nestlederkandidat: Rebecca Ponce (20). Foto: Aslaug Olette Klausen

Meningsbærer

Iver Daaland Åse (18) tar pause fra russefeiringen i Trondheim for å delta på landsmøtet. Han har sittet som sentralstyremedlem i tre perioder og har vært engasjert medlem siden 2015, blant annet i Trondheim lokallag. Han holder fram organisasjonsbygging og rekruttering.

– Jeg ønsker å være med å bygge HU som en sterk ungdomsorganisasjon og en viktig meningsbærer i samfunnet, sier Iver.

Også han trekker fram det inkluderende miljøet:

– Humanistisk Ungdom er min familie, og ble på kort tid den viktigste delen av livet mitt, det er her jeg har mine venner, mine sosiale happenings og det er her jeg bruker størsteparten av min tid og organisasjonen står mitt hjerte nærmere enn noe annet.

Til høsten planlegger han å komme til Oslo for å studere, og da håper han å få brukt seg selv i enda større grad til beste for organisasjonen.

Nestlederkandidat: Iver Daaland Åse (18). (Legefrakken er en del av russeuniformen ved Trondheim katedralskole) Foto: Aslaug Olette Klausen

Arvelig belastet

Victoria Opheim Galåen (17) kommer fra Oslo, er leder for lokallaget der og har sittet i organisasjonens sentralstyre siden 2017. Hun er yngst, likevel skal hun i likhet med de andre to også ta avsluttende eksamen på videregående i år, etter å ha gjennomført et forsert løp i tillegg til å ha begynt et år for tidlig på skolen. Aktiv i HU har hun vært siden før hun var konfirmant, og listen over engasjement i organisasjonen er lang. Nå ønsker hun å bli nestleder – og hennes fokus er på rekruttering og lokallagene:

– Jeg har mange ideer og forslag til hvordan vi kan styrke lokallagene, hvordan gi de flere ideer til å følge opp medlemmer og få folk til å komme på arrangementer, sier hun. Selv har hun blant annet hatt ansvaret for å arrangere regionalt seminar i Oslo, hvor de lyktes i å få med femti konfirmanter som deltagere.

Som nestleder vil hun fokusere på rekruttering og å skape gode tilbud for medlemmene.

Victoria Opheim Galåen har nærmest vokst opp i Humanistisk ungdom. Stefaren hennes, Lars Petter Helgestad, var Humanistisk Ungdoms første leder og er i dag politisk og internasjonal sjef i HEF, og også moren hennes er ansatt i Human-Etisk Forbund.

– Betyr det at du på sikt sikter enda høyere opp?

– Hehe, jeg vet ikke helt, sier Victoria avvæpnende.

– Jeg er bare 17 år ennå. Det kan tenkes.

– Har det vært en fordel eller ulempe å ha denne foreldre-ballasten?

– Det har vært en fordel. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg ikke vært på den første sommerleiren og ikke blitt revet med. Det hjelper jo også litt å ha noen å spørre om saker.

Nestlederkandidat: Victoria Opheim Galåen (17). Foto: Aslaug Olette Klausen

Små politiske forskjeller

– Er det noen politiske forskjeller mellom dere tre da?

De tre kandidatene ser på hverandre et øyeblikk.

– Nei, jeg tror ikke det er noe særlig forskjell på oss politisk. Vi har litt ulike hovedfokus, men bunnlinjen vår er nokså like. Kjedelig nok, sier Rebecca Ponce.

De er ganske samstemte politisk og ideologisk: Ja til religiøst mangfold og livssynsdialog der det passer og trengs, men samtidig religionskritikk når det behøves og ikke minst at politikk og skole må være livssynsnøytral. Alle mener HU må satse mer på sine egne politiske saker.

– Vi har kanskje hatt litt mye fokus på politikk som flere organisasjoner kan stå bak, men nå bør vi satse på vår politikk og det å løse livssynspolitiske utfordringer, mener Victoria Opheim Galåen.

– Jeg er nok preget av å ha gått på grunnskole i «bibelbeltet», så jeg er veldig opptatt av at ingen skal oppleve å bli skammet ut av klasserommet fordi de ikke deltar på skolegudstjenester, sier Rebecca Ponce.

Alle tre er tydelige på at uansett om de blir valgt eller ikke, så kommer de til å fortsette å være aktive i organisasjonen. Den ene av dem som ikke får en nestlederjobb ønsker å bidra videre som sentralstyremedlem – så fremt de får landsmøtets tillit.

Interessert i å følge hva som skjer på Humanistisk Ungdoms landsmøte? Følg #HULM i sosiale medier.

#LandsmøteVis flere

– Ikke to likeverdige prinsipper

HEF-landsmøtet og eutanasisaken

– Ikke to likeverdige prinsipper

– Jeg har virkelig problem med å se gyldigheten av at «prinsippet om selvbestemmelse og prinsippet om hensynet til våre medmennesker er likeverdige» i denne sammenhengen, skriver tidligere generalsekretær Kari Vigeland om landsmøtets eutanasi-vedtak. (24.6.2013)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...