Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nyborg skole på Byåsen i Trondheim legger til grunn at alle elever skal på julegudstjeneste i år, selv om bystyret har bestemt noe annet.
 Foto: Google street view

Nyborg skole på Byåsen i Trondheim legger til grunn at alle elever skal på julegudstjeneste i år, selv om bystyret har bestemt noe annet. Foto: Google street view

Trondheimsskole trosset bystyrevedtak om aktiv påmelding

Trodde ny nasjonal veileder la nye føringer. Beklager feilen.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2018 kl 16:54

Oktober 2016 vedtok bystyret i Trondheim at alle skoler i kommunen må ha aktiv påmelding til skolegudstjenester. Det betyr at skolene ikke lenger kan legge til grunn at alle elever skal i kirken, men må tilby likeverdig påmelding til både gudstjeneste og alternativt opplegg.

Til tross for dette sendte en av kommunens barneskoler – Nyborg skole – nylig ut informasjon der de legger til grunn at alle elever skal delta på julegudstjeneste, mens de andre må reservere seg.

Årsaken til dette er ifølge skrivet at «Stortinget har vedtatt en ny veileder for skolegudstjenester».

«Nå skal ikke lenger elevene aktivt meldes på skolegudstjenester, slik skolene inntil nylig var pålagt å legge opp til. (…) Nyborg skole legger til grunn at alle elevene deltar på julegudstjenesten», heter det i skrivet.

Skolen tilbyr et alternativ opplegg til de elevene som reserverer seg fra å delta i kirken. Dette opplegget skal ifølge skrivet ha et «humanistisk innhold med aktuelle sanger, dikt og tema til samtale».

– I strid med bystyrets vedtak

Kommunepolitiker Lucie Katrine Sunde Eidem (V) tok initiativ til vedtaket om aktiv påmelding i 2016. Hun mener Nyborg skole har misforstått.

– En nasjonal veileder kan selvsagt ikke overstyre et vedtak i bystyret. Dette bør Nyborg skole rette opp i, sier hun.

Eidem legger til at den nye nasjonale veilederen ikke sier noe om aktiv påmelding.

– Det betyr at skolene og kommunene står fritt til å gjøre det på den ene eller den andre måten. Her i Trondheim har vi bestemt at alle skoler skal ha aktiv påmelding. Det gjelder selvsagt for Nyborg skole også, sier hun.

Venstre-politikeren legger til at aktiv påmelding er viktig for å unngå stigmatisering av elever som ikke skal delta i kirken.

– Det beste hadde vært om skolene hadde sluttet å bruke skoletiden til forkynnelse av kristendom, men når det først er slik bør det i det minste være likeverdig påmelding mellom gudstjenesten og det andre arrangementet, sier hun.

Stiller spørsmål til ordføreren

SV-politiker i Trondheim, Kenneth Kjelsnes, har varslet et spørsmål om saken til ordfører Rita Ottervik (Ap) på et kommunestyremøte som skal holdes torsdag kveld. Der spør han blant annet om ordføreren vil presisere overfor skolene at bystyrets vedtak om aktiv påmelding fortsatt gjelder.

Kjelsnes kan ha forståelse for at regelverket kan oppfattes uklart for trondheimsskolene når det sendes ut både nye nasjonale veiledere og fattes vedtak i bystyret.

– Derfor er det viktig at rådmannen informerer alle skolene om at bystyrets vedtak gjelder. Når en skole ser ut til å ha misforstått dette, kan det tenkes at flere har misforstått også, sier han til Fri tanke.

Nyborg Skole: – Beklager, her har vi gjort en feil

Rektor ved Nyborg skole, Kåre Moum, beklager at skolen har misforstått regelverket når han får forklart saken.

– Dette er en misforståelse fra vår side og bare å beklage. Vi har gjort en feil. Vi kommer til å sende ut ny informasjon i kveld. Vi skal selvsagt følge vedtak i bystyret, sier han til Fri tanke.

#TrondheimVis flere

IHEU-leder på Trondheimsbesøk

IHEU-leder på Trondheimsbesøk

– Det aller viktigste målet vi har, er å styrke humanistorganisasjoner der de er små, og å starte organisasjoner der det ikke finnes, sa Andrew Copson, visepresident i det internasjonale humanistforbundet IHEU, da han besøkte Trondheim lokallag. (11.3.2013)

– Vi må se på oss selv og våre egne holdninger

#JulegudstjenesteVis flere

Enger mener NRK-tall varsler nedgang for skolegudstjenester

Enger mener NRK-tall varsler nedgang for skolegudstjenester

Kunnskapsministeren forventer flere på skolegudstjenester. Trond Enger tror det motsatte vil skje.

Trondheimsskole trosset bystyrevedtak om aktiv påmelding

Trondheimsskole trosset bystyrevedtak om aktiv påmelding

Trodde ny nasjonal veileder la nye føringer. Beklager feilen.

NRK spurte barna. Stort flertall vil heller ha «annet opplegg» enn gudstjeneste

NRK spurte barna. Stort flertall vil heller ha «annet opplegg» enn gudstjeneste

«Vil du helst vil dra på gudstjeneste eller et annet opplegg», spurte NRK via en populær spørre-app for barn på tirsdag.