Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I fjor måtte to gutter som ikke ønsket å delta på julegudstjeneste på Nærøy ungdomsskole rydde opp etter de andre da de dro i kirken.
 Foto: Scanpix, Microstock

I fjor måtte to gutter som ikke ønsket å delta på julegudstjeneste på Nærøy ungdomsskole rydde opp etter de andre da de dro i kirken. Foto: Scanpix, Microstock

Slipper trolig å rydde i år

I fjor måtte sønnen til Christina Dahl rydde opp mens de andre elevene dro på julegudstjeneste. I år håper moren på andre boller.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2014 kl 08:19

I desember i fjor fortalte Namdalsavisa om åttendeklassingene Sondre Faksdal og Ørjan Sæternes som måtte være ryddegutter mens medelevene dro på julegudstjeneste. Dette til tross for at alle elever i norsk skole som ikke deltar på julegudstjeneste har krav på et likeverdig tilbud.

– Vi ryddet kantina i én og en halv time, og to lærere passet på at vi gjorde jobben. Det er klart vi føler oss utafor når sånt skjer, sa de to ungdomsskoleelevene til lokalavisa etter hendelsen.

Positive signaler

I år ser det imidlertid ut til å bli andre boller ved Nærøy ungdomsskole.

Christina Dahl, mor til en av de to guttene, sier til Fritanke.no at hun har vært i kontakt med rektor på skolen, Kirsti Sandnes Fjær.

Der fikk hun signaler om at det vil bli arrangert et alternativt tilbud i år. Rektor ga også signaler om at skolen vil innføre aktiv påmelding til julegudstjeneste, i motsetning til den gamle ordningen der man bare legger til grunn at alle skal i kirken.

– Rektor har skrevet til meg at det er stor sannsynlighet for at de vil ha aktiv påmelding i år. Det er jo et stort framskritt, sier Dahl.

– Hva med tilbudet til de som ikke melder seg på gudstjenesten?

– Der var hun litt uklar. Jeg fikk svar om at det ville bli et «opplegg med andre aktiviteter» men at dette ikke er planlagt ennå. Jeg ville vite om tilbudet kom til å bli likeverdig, slik Utdanningsdirektoratet krever, men fikk bare til svar at "dette ikke var planlagt", sier Dahl.

Christina Dahl er fornøyd med den nye holdningen fra skolen. Hun håper og tror sønnen hennes skal slippe og rydde rotet etter kirkegjengerne i år.

– Selvsagt er dette positive signaler. Det viser at det nytter å klage på slike ting, og at skolene evner å ta til seg kritikk. Men det skal jo bli spennende å se hvor alt dette ender opp, sier Christina Dahl.

Se Utdanningsdirektoratets føringer for gudstjenester i skoletiden

Ingen kommentar fra rektor

Fritanke.no har vært i kontakt med rektor ved Nærøy ungdomsskole. Hun ønsker ikke å kommentere saken før skolen har bestemt hvordan en eventuell julegudstjeneste skal gjennomføres i år.

Les fjorårets gjennomgang: Er vi norske nok? - julehistorier fra virkeligheten

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.