Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Men appen «Smart Pakem» kan indonesere angi hverandre hvis de mener naboen tilhører en forbudt religiøs gruppering. Foto: ADEK BERRY / AFP

Indonesia lanserer app så folk kan angi religiøse minoriteter

Det muslimsk-dominerte landet gjør det lettere for folk å rapportere «religiøse avvik».

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2018 kl 09:44

Indonesia anerkjenner bare seks trosretninger: islam, katolisisme, protestantisme, hinduisme, buddhisme og konfutsianisme. Avvikende tolkninger av disse trosretningene, andre religioner eller ateisme, blir aktivt forfulgt og undertrykt.

Landet har etablert et eget organ, «Bakor Pakem», som har i oppgave å overvåke avvikende og «skadelige» trosretninger.

Den engelske beskrivelsen av organet er «The Coordinating Board for Monitoring Mystical Beliefs in Society». Bakor Pakem var avgjørende da Indonesia innførte forbud mot Ahmadiyya-islam i april 2008 og har ofte en aktiv rolle i å sette i gang straffesaker for påståtte brudd på Indonesias strenge blasfemilov.

Human Rights Watch skriver at Bakor Pakem de siste tiårene har bidratt til å få forbudt mer enn 30 religioner i Indonesia, alt fra små stammereligioner til Jehovas vitner. De var også sentrale da Jakartas kristne guvernør Ahok (Basuki Tjahaja Purnama) ble dømt til to års fengsel i fjor for å ha kommet med uttalelser som «forårsaket uro og såret muslimer».

Ifølge Human Rights Watch har rundt 150 personer blitt dømt for blasfemi i Indonesia mellom siden 2004.

Ber folk angi religiøse avvik med app

Nå har Bakor Pakem funnet et nytt hjelpemiddel for å avdekke «religiøse avvik». I slutten av november ble appen «Smart Pakem» lansert, i første omgang for Android på Google Play Store.

Appen er en utvidelse av Bakor Pakems nettside, der man også kan rapportere inn «religiøse avvik» til myndighetene.

I skrivende stund står det 16 navn på Bakor Pakems liste over «problematiske trossamfunn». Det er flere ahmadiyya-menigheter der, en del shiamuslimske menigheter samt det bannlyste trossamfunnet Salamullah, som vi skrev om i 2010. Trossamfunnet Gafatar er også på lista. Her ble lederen Ahmad Mushaddeq og en rekke ledere nylig dømt til flere år i fengsel for «blasfemi».

Ber Google fjerne appen

Britiske National Secular Society har henvendt seg til Google for å få dem til å fjerne appen. Generalsekretær Stephen Evans slår fast at appen er i strid med Googles verdigrunnlag og går tvert imot de demokratiske idealene Google hevder å stå for.

– Google har vokst seg store på friheten til å dele informasjon over hele verden. Vi ber Google og andre multinasjonale selskaper vurdere om det er riktig av dem å profitere på undertrykkelse av religions- og ytringsfriheten, sier Evans.

Indonesida-rapportør for Human Rights Watch, Andreas Harsono, skriver at Indonesia er internasjonalt forpliktet til å opprettholde religionsfriheten, og oppfordrer dem til å slutte den aktive forfølgelsen av religiøse minoriteter.

– Indonesia trenger ledere som har moralsk ryggrad til å fjerne det giftige blasfemiforbudet og legge ned Bakor Pakem, skriver han.

Amiruddin Al-Rahab, en talsperson for Indonesias nasjonale institusjon for menneskerettigheter, er bekymret for at appen kan skape økt konflikt.

– Når naboer rapporterer hverandre, kan det bli problematisk, sier han ifølge The Independent.

Nøkkelord

#IndonesiaVis flere

Indonesia lanserer app så folk kan angi religiøse minoriteter

Indonesia lanserer app så folk kan angi religiøse minoriteter

Det muslimsk-dominerte landet gjør det lettere for folk å rapportere «religiøse avvik».

Indondesia: dødsstraffmotstandere i motvind

Indondesia: dødsstraffmotstandere i motvind

Rundt 70 personer sitter på dødscelle, dødsdømt for narkotikasmugling i Indonesia. Disse står i umiddelbar fare for å bli henrettet etter at den nye presidenten har bestemt å gjennomføre dødsdommene.

Menneskerettighetseksperter bekymret over indonesisk lovforslag

Menneskerettighetseksperter bekymret over indonesisk lovforslag

FN-eksperter mener et lovforslag som skal regulere organisasjonslivet i Indonesia vil true ytrings-, organisasjons- og religionsfriheten. Blant annet vil det eksplisitt bli forbudt å starte ateistiske organisasjoner. (14.2.2013)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...