Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Men appen «Smart Pakem» kan indonesere angi hverandre hvis de mener naboen tilhører en forbudt religiøs gruppering.
 Foto: ADEK BERRY / AFP

Men appen «Smart Pakem» kan indonesere angi hverandre hvis de mener naboen tilhører en forbudt religiøs gruppering. Foto: ADEK BERRY / AFP

Indonesia lanserer app så folk kan angi religiøse minoriteter

Det muslimsk-dominerte landet gjør det lettere for folk å rapportere «religiøse avvik».

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2018 kl 09:44

Indonesia anerkjenner bare seks trosretninger: islam, katolisisme, protestantisme, hinduisme, buddhisme og konfutsianisme. Avvikende tolkninger av disse trosretningene, andre religioner eller ateisme, blir aktivt forfulgt og undertrykt.

Landet har etablert et eget organ, «Bakor Pakem», som har i oppgave å overvåke avvikende og «skadelige» trosretninger.

Den engelske beskrivelsen av organet er «The Coordinating Board for Monitoring Mystical Beliefs in Society». Bakor Pakem var avgjørende da Indonesia innførte forbud mot Ahmadiyya-islam i april 2008 og har ofte en aktiv rolle i å sette i gang straffesaker for påståtte brudd på Indonesias strenge blasfemilov.

Human Rights Watch skriver at Bakor Pakem de siste tiårene har bidratt til å få forbudt mer enn 30 religioner i Indonesia, alt fra små stammereligioner til Jehovas vitner. De var også sentrale da Jakartas kristne guvernør Ahok (Basuki Tjahaja Purnama) ble dømt til to års fengsel i fjor for å ha kommet med uttalelser som «forårsaket uro og såret muslimer».

Ifølge Human Rights Watch har rundt 150 personer blitt dømt for blasfemi i Indonesia mellom siden 2004.

Ber folk angi religiøse avvik med app

Nå har Bakor Pakem funnet et nytt hjelpemiddel for å avdekke «religiøse avvik». I slutten av november ble appen «Smart Pakem» lansert, i første omgang for Android på Google Play Store.

Appen er en utvidelse av Bakor Pakems nettside, der man også kan rapportere inn «religiøse avvik» til myndighetene.

I skrivende stund står det 16 navn på Bakor Pakems liste over «problematiske trossamfunn». Det er flere ahmadiyya-menigheter der, en del shiamuslimske menigheter samt det bannlyste trossamfunnet Salamullah, som vi skrev om i 2010. Trossamfunnet Gafatar er også på lista. Her ble lederen Ahmad Mushaddeq og en rekke ledere nylig dømt til flere år i fengsel for «blasfemi».

Ber Google fjerne appen

Britiske National Secular Society har henvendt seg til Google for å få dem til å fjerne appen. Generalsekretær Stephen Evans slår fast at appen er i strid med Googles verdigrunnlag og går tvert imot de demokratiske idealene Google hevder å stå for.

– Google har vokst seg store på friheten til å dele informasjon over hele verden. Vi ber Google og andre multinasjonale selskaper vurdere om det er riktig av dem å profitere på undertrykkelse av religions- og ytringsfriheten, sier Evans.

Indonesida-rapportør for Human Rights Watch, Andreas Harsono, skriver at Indonesia er internasjonalt forpliktet til å opprettholde religionsfriheten, og oppfordrer dem til å slutte den aktive forfølgelsen av religiøse minoriteter.

– Indonesia trenger ledere som har moralsk ryggrad til å fjerne det giftige blasfemiforbudet og legge ned Bakor Pakem, skriver han.

Amiruddin Al-Rahab, en talsperson for Indonesias nasjonale institusjon for menneskerettigheter, er bekymret for at appen kan skape økt konflikt.

– Når naboer rapporterer hverandre, kan det bli problematisk, sier han ifølge The Independent.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#IndonesiaVis flere

Indondesia: dødsstraffmotstandere i motvind

Indondesia: dødsstraffmotstandere i motvind

Rundt 70 personer sitter på dødscelle, dødsdømt for narkotikasmugling i Indonesia. Disse står i umiddelbar fare for å bli henrettet etter at den nye presidenten har bestemt å gjennomføre dødsdommene.

Menneskerettighetseksperter bekymret over indonesisk lovforslag

Menneskerettighetseksperter bekymret over indonesisk lovforslag

FN-eksperter mener et lovforslag som skal regulere organisasjonslivet i Indonesia vil true ytrings-, organisasjons- og religionsfriheten. Blant annet vil det eksplisitt bli forbudt å starte ateistiske organisasjoner. (14.2.2013)

Forbudt å være ateist

Indonesia:

Forbudt å være ateist

– Gud eksisterer ikke, skrev indonesiske Alexander Aan på Facebook. Det straffet seg. Grunnloven i verdens største muslimske stat garanterer religionsfrihet, men virkeligheten er ganske annerledes. (13.2.2013)