Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Studenter og medlemmer i Human-Etisk Forbund vil snart kunne få snakke med studenthumanisten ved Høgskolen i Volda, som vil være ansatt og lønnet av Human-Etisk Forbund. Foto: MostPhotos

Human-Etisk Forbund skal ansette «studenthumanist»

Studenter ved Høgskolen i Volda vil snart kunne få samtale med «studenthumanisten».

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2019 kl 09:48

Det er første gang Human-Etisk Forbund (HEF) tilsetter en person på heltid for å drive med livssynsbetjening.

Arbeidsoppgavene for studenthumanisten i Volda vil ligne på dem studentprester ved utdanningsinstitusjoner har: å tilby samtaler til studenter ved høgskolen, men også til medlemmer i Human-Etisk Forbund, og i tillegg skape møteplasser der etiske og eksistensielle tema kan utforskes. Studenthumanisten skal også være en ressurs ved krisesituasjoner og bidra i arbeid med sorg og minnemarkeringer i slike tilfeller.

– Vi mener tiden er moden for å ta dette skrittet, og selv tilsette en person som kan hjelpe studenter med eksistensielle livssynssamtaler og livsveiledning, på linje med studentprestene som i alle år har blitt tilsatt og lønnet av Den norske kirke, sier sjef for Human-Etisk Forbunds livssynsavdeling Hans Christian Nes på Human-Etisk Forbunds egne nettsider.

Historisk

Selv om dette i første omgang «bare» er en prosjektstilling på ett års varighet, representerer det altså et historisk nytt skritt for forbundet. For det er første gang organisasjonen selv tar initiativ til en stilling som skal arbeide innenfor dette feltet.

Felthumanisten i Forsvaret, som HEF har såkalt sendeansvar for, er det Forsvaret som selv lønner og også tok initiativ til stillingen. Tilsvarende var det da St. Olavs Hospital i Trondheim hadde en samtalepartner betegnet som sykehushumanist i en vikarstilling. Den stillingen opphørte da sykehuspresten som var i permisjon kom tilbake.

Trondheim neste

Ifølge Hans Christian Nes er det også planer om å opprette en tilsvarende stilling ved NTNU i Trondheim. Men utover det foreligger det ingen planer, for eksempel om å opprette tilsvarende stillinger som alternativ til fengselsprester.

– Utenom stillingene i Volda og Trondheim har vi ingen planer om flere student- eller fengselshumanister nå, men vi er jo midt i en utviklingsfase her. Vi tar steg for steg, sier Nes til human.no.

Tidligere i år markerte Universitetet i Oslo etableringen av sin nye mastergrad for ledere i tros- og livssynssamfunn. Dette studieprogrammet skal gi utdanning i tros- og livssynsbetjening innen helsesektoren, forsvaret og kriminalomsorgen, i tillegg til å kunne gi tros- og livssynsledere økt kompetanse som ledere og aktører i det norske samfunnet.

Et av emnene som inngår i programmet er «Filosofiske, etiske og eksistensielle dialoger». Seks av studentene som følger dette emnet er frivillige eller ansatte i Human-Etisk Forbund som har fått støtte fra forbundet til å følge emnet. Hensikten med det er blant annet å styrke personell som kan være med å gi humanistisk livssynsbetjening.

Les mer om dette: Human-Etisk forbund vil tilby livssynsbetjening:– Det er når livet butter du skjønner at det kan være godt å ha noen å samtale med

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...