Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lokallagsleder Gunn Berit Tangen, generalsekretær Kristin Mile, styrelder Tom Hedalen, dagens hovedperson Ida Helene Henriksen og seremonisjef Lene Mürer utenfor kulturhuset på Brekstad etter seremonien.

Lokallagsleder Gunn Berit Tangen, generalsekretær Kristin Mile, styrelder Tom Hedalen, dagens hovedperson Ida Helene Henriksen og seremonisjef Lene Mürer utenfor kulturhuset på Brekstad etter seremonien.

Innsettelse av felthumanist: 40 militærprester sang «Tenke sjæl» tostemt

Ida Helene Henriksen, Norges første felthumanist, ble formelt innsatt i en høytidelig seremoni i går.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2017 kl 14:28

Den 1. februar begynte Ida Helene Henriksen i jobben som felthumanist i Forsvaret. Hun skal gjøre den samme jobben som feltprestene tradisjonelt har gjort, men med et livssynshumanistisk fortegn. Human-Etisk Forbund skal være såkalt «sendeorganisasjon».

I går ble Henriksen formelt innsatt i jobben gjennom en høytidelig seremoni på Ørland flystasjon i Sør-Trøndelag.

– Dette ble en høytidelig og verdig seremoni, helt i tråd med den måten man lager seremonier på i Human-Etisk Forbund, sier Ida Helene Henriksen til Fritanke.no.

Hun synes det gjorde seg spesielt godt at de rundt 40 oppmøtte feltprestene fra hele Norge stemte i "Tenke sjæl» av Trond Viggo Torgersen.

– Det gjør seg ekstra godt når over 40 prester stemmer i, og det til og med tostemt. Det var rørende! sier hun.

Human-Etisk Forbund var også tilstede ved styreleder Tom Hedalen, generalsekretær Kristin Mile, seremonisjef Lene Mürer og leder i Fosen lokallag Gunn Berit Tangen, for å markere at humanetikken nå har fått sin første representant i Forsvaret.

– Det var en veldig flott og verdig seremoni, bekrefter Mürer på telefon fra den trønderske militærbasen.

Tar befalsutdanning til høsten

Henriksen har fungert i jobben en stund. Hun begynte på fulltid den 1. februar.

– Det har vært mer hektisk enn jeg trodde. Jeg begynner å få litt mer innsikt i hva prestene gjør, og hvilke behov folk har. Det begynner å komme en del forespørsler. Jeg har reist en del rundt, og på alle steder er den en eller flere humanetikere som setter stor pris på det nye tilbudet, sier hun.

Henriksen har allerede blitt orlogskaptein i marinen som er en ganske høy offisersgrad. Den tilsvarer major i Hæren og Luftforsvaret. En forutsetning for jobben, er at hun gjennomfører ordinær befalsutdanning i Forsvaret.

– Jeg er innsatt, godkjent og sertifisert, men det er en forutsetning at jeg tar befalsutdanning i løpet av det første året i jobben. Det har jeg tenkt å gjøre til høsten, og da blir jeg det man i Forsvaret kaller «KTS» - Klar til strid, sier hun.

Er der for soldatens skyld

I talen sin trakk Henriksen fram seremonien som en historisk hendelse.

– 26.februar markerte vi starten på en ny tid for tro- og livssynstjenesten i Forsvaret ved innsettelsen av Norges første feltimam. I dag markerer vi innsettelsen av Norges første feltlivssynshumanist, sa hun.

Henriksen går inn i tjenesten med stor ydmykhet

– Det er med erkjennelsen av et stort ansvar jeg starter opp i tjenesten med ett hovedmål:
Vi er her for soldatens skyld, til soldatens beste, sa Henriksen.

Hun trakk også fram at det har vært en vanskelig vei fram til innsettelsen.

– Dyptgripende endringer er ikke alltid ønskelig eller lett å forholde seg til. Å bevege seg fra noe trygt og velkjent, til noe nytt og usikkert, kan være utfordrende, slo hun fast i talen.

– Dette er starten på noe viktig

Hun takket feltprost Alf-Petter Hagesæter på vegne av seg selv og den nytilsatte feltimamen Najeeb ur Rehman Naz.

– Alf Petter, takk for din tillit og din fulle støtte! Hadde det ikke vært for deg, hadde nok ikke Naz og jeg vært her i dag. Du er en god leder, tydelig, med et klart etisk blikk, og med mye humor.

Norunn Kosberg, som har utredet den nye stillingen de siste to årene, var også blant de som fikk sin takk:

– Hadde det ikke vært for deg, hadde jeg nok aldri søkt på jobben. Du har utredet, undersøkt og kartlagt, og gjort en utrolig viktig jobb.

Henriksen takket videre Kristin Mile og Human-Etisk Forbund for å ha gitt henne tillit.

– At HEF har valgt å gå aktivt inn dette samarbeidet for å bidra til livssynsbetjening til soldater, er starten på noe viktig! For Forsvaret, og for fremtidens mangfoldige tilbud i andre offentlige institusjoner, sa den nytilsatte felthumanisten.

Feltprost Alf Petter Hagesæter, Ida Helene Henriksen og generalsekretær Kristin Mile under innsettelsesseremonien.
 Foto: Benjamin Tune

Feltprost Alf Petter Hagesæter, Ida Helene Henriksen og generalsekretær Kristin Mile under innsettelsesseremonien. Foto: Benjamin Tune

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus