Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ida Helene Henriksen har fått jobben som felthumanist i Forsvaret.
 Foto: Anja Bratt

Ida Helene Henriksen har fått jobben som felthumanist i Forsvaret. Foto: Anja Bratt

Hun er Norges første felthumanist

Tilsettingsprosessen i Forsvaret er over. Den nye feltlivssynshumanisten starter i jobben 1. februar.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2017 kl 16:59

Ida Helene Henriksen kom best ut av de 15 søkerne. Den 1. februar tiltrer hun stillingen som Norges første felthumanist, eller feltlivssynshumanist som er den formelt riktige betegnelsen på stillingen.

Henriksen har mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo (2012) og har siden da blant annet jobbet som selvstendig filosofisk praktiker. I tillegg er hun yogainstruktør.

Henriksen har stilt opp for Human-Etisk Forbund ved flere anledninger. I 2013 ble hun leid inn av Human-Etisk Forbund for å holde humanistisk yogakurs, og i august 2014 svarte hun på filosofiske spørsmål for Human-Etisk Forbund på stand i Oslo under Humanistisk uke. Henriksen har også jobbet i flere år som kursleder på Humanistisk konfirmasjon. Hun kommer rett fra en jobb som rådgiver og utreder i Barne- og likestillingsdepartementet.

Føler ansvar for å gå opp stien for andre

Ida Helene Henriksen føler det er et ansvar å være Norges første feltlivssynshumanist.

– Det er i ferd med å synke inn. Sannsynligvis vil det jo komme flere felthumanister etterhvert, og da blir det en viktig oppgave for meg å gå opp stien for dem. Det er et historisk vendepunkt at denne jobben nå skal gjøres av andre enn feltprester. Det skal bli spennende å forme den nye stillingen sammen med feltprestene og Human-Etisk Forbund, sier hun til Fritanke.no.

Henriksen er selvsagt svært fornøyd med å ha fått jobben, og er i første omgang mest spent på hvordan møtet med brukerne vil være.

– Sånn i første omgang er jeg nok mest spent på soldatene - de jeg skal være der for. Hvilke behov, erfaringer og opplevelser har de med seg? Hvilke dilemmaer står de overfor som jeg kanskje kan hjelpe dem med, sier hun.

Må på befalsskole

Felthumaniststillingen er en militær stilling. Det betyr at Henriksen nå må gjennom en militær offisersutdanning. Den starter til høsten. Når hun blir ferdig får hun graden orlogskaptein, noe som tilsvarer major i hæren. Hun har ingen befatning med Forsvaret fra før.

Henriksen må i tillegg være forberedt på å bli sendt ut på internasjonale operasjoner i utlandet, selv om det ikke er sannsynlig i første omgang.

– Jeg er inneforstått med at det er en del av stillingen, men legger til grunn at det ikke blir noe av i løpet av de første årene. Jeg er småbarnsmor, så det blir vanskelig hvis det skulle komme med en gang. Men jeg vil selvsagt forholde meg til dette når det eventuelt kommer, sier hun.

Ser fram til samarbeidet

Forsvaret har ønsket at Human-Etisk Forbund skal være såkalt sendeorganisasjon for den nye feltlivssynshumanisten. Det betyr blant annet at Human-Etisk Forbund skal sertifisere og føre tilsyn den som blir ansatt. Det er også et krav om medlemskap i forbundet.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, gratulerer Henriksen med stillingen.

– Jeg vil selvsagt gratulere Ida Helene Henriksen med jobben. Vi er glad for at Forsvaret nå har tilsatt en felthumanist og ser fram til å samarbeide med henne, sier hun.

Les mer om stillingen og samarbeidet mellom Forsvaret og Human-Etisk Forbund.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus