Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Plakater med ikonisk Maria og Jesus-bilde dekorert med regnbueglorie har ført til arrestasjon av kvinne i Polen. Foto: handout

Polen:

Arrestert for å ha laget Jomfru Maria-plakat med regnbueglorie

Polsk kvinne risikerer to års fengsel for å ha fornærmet religiøse følelser.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2019 kl 17:14

Mandag arresterte polsk politi en kvinne for å ha skjendet bildet av «Den svarte madonnaen i Częstochowa».

Det var rundt St. Dominika-kirken i den polske byen Płock at det i slutten av april dukket opp plakater der både jomfru Maria og Jesus-barnet hadde fått regnbueglorier, følge lokale medier. Plakatopphengingen ble satt i sammenheng med pro-LGBT-markeringer ved kirken i påskedagene.

Den polske straffeloven forbyr fortsatt blasfemi. I paragraf 196 heter det at enhver som blir funnet skyldig i å fornærme religiøse følelser gjennom offentlig ærekrenkelse av et objekt eller et tilbedelsessted vil kunne dømmes til bot, frihetsrestriksjoner eller en maksimumsstraff på to års fengsel.

Etter at PiS overtok regjeringsmakten i Polen har flere, særlig kunstnere og musikere, blitt anklaget for blasfemiske ytringer etter denne lovteksten.

Les mer om Polen i Humanists Internationals Freedom of Thought-rapport.

Gjennomsøkte bolig

Innenriksminister Joachim Brudziński annonserte på Twitter at en person var arrestert for «skjendingen». The Guardian skriver at en polititalsmann bekreftet at en kvinne var blitt anholdt, mistenkt for den påståtte forbrytelsen. Politiet gjennomsøkte huset hennes, hvor det skal ha blitt funnet flere eksemplarer av Jomfru Maria med regnbue-glorie.

«Den svarte madonnaen av Częstochowa» er et byzantinsk ikon-bilde som befinner seg i Jasna Góra-klosteret, et kulturminne og Polens helligste katolske helligdom.

«Kulturelt barbari»

Plakatene ble av representanter for det regjeringende PiS (Lov og Orden-partiet) beskrevet som «kulturell barbari», og timingen på arrestasjonen passer PiS godt. Partiets representanter har i forkant av det forestående EU-valget forsøkt å mobilisere velgere på nettopp det at landet blir overveldet av «vestlige liberale verdier».

– Vi står overfor et direkte angrep på familien og på barna, sa PiS-leder Jarosław Kaczyński, da han talte til tilhengere i forrige måned.

Han trakk fram at dette var importerte verdier, men at de i dag truer polsk identitet og nasjonens kontinuitet – og derfor også den politiske staten.

#populismeVis flere

Biopopulisme: Hvordan Europas populister bidro til meslingepidemien

Biopopulisme: Hvordan Europas populister bidro til meslingepidemien

Antall meslingtilfeller i Europa i 2018, var femten ganger så høyt som i 2016. Europas populister har sin del av skylda.

Et drap i Gdansk

Et drap i Gdansk

Drapet på borgermesteren i Gdansk har rystet Polen. Men hvordan vil det påvirke utviklingen i landet?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...