Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Plakater med ikonisk Maria og Jesus-bilde dekorert med regnbueglorie har ført til arrestasjon av kvinne i Polen.
 Foto: handout

Plakater med ikonisk Maria og Jesus-bilde dekorert med regnbueglorie har ført til arrestasjon av kvinne i Polen. Foto: handout

Polen:

Arrestert for å ha laget Jomfru Maria-plakat med regnbueglorie

Polsk kvinne risikerer to års fengsel for å ha fornærmet religiøse følelser.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2019 kl 17:14

Mandag arresterte polsk politi en kvinne for å ha skjendet bildet av «Den svarte madonnaen i Częstochowa».

Det var rundt St. Dominika-kirken i den polske byen Płock at det i slutten av april dukket opp plakater der både jomfru Maria og Jesus-barnet hadde fått regnbueglorier, følge lokale medier. Plakatopphengingen ble satt i sammenheng med pro-LGBT-markeringer ved kirken i påskedagene.

Den polske straffeloven forbyr fortsatt blasfemi. I paragraf 196 heter det at enhver som blir funnet skyldig i å fornærme religiøse følelser gjennom offentlig ærekrenkelse av et objekt eller et tilbedelsessted vil kunne dømmes til bot, frihetsrestriksjoner eller en maksimumsstraff på to års fengsel.

Etter at PiS overtok regjeringsmakten i Polen har flere, særlig kunstnere og musikere, blitt anklaget for blasfemiske ytringer etter denne lovteksten.

Les mer om Polen i Humanists Internationals Freedom of Thought-rapport.

Gjennomsøkte bolig

Innenriksminister Joachim Brudziński annonserte på Twitter at en person var arrestert for «skjendingen». The Guardian skriver at en polititalsmann bekreftet at en kvinne var blitt anholdt, mistenkt for den påståtte forbrytelsen. Politiet gjennomsøkte huset hennes, hvor det skal ha blitt funnet flere eksemplarer av Jomfru Maria med regnbue-glorie.

«Den svarte madonnaen av Częstochowa» er et byzantinsk ikon-bilde som befinner seg i Jasna Góra-klosteret, et kulturminne og Polens helligste katolske helligdom.

«Kulturelt barbari»

Plakatene ble av representanter for det regjeringende PiS (Lov og Orden-partiet) beskrevet som «kulturell barbari», og timingen på arrestasjonen passer PiS godt. Partiets representanter har i forkant av det forestående EU-valget forsøkt å mobilisere velgere på nettopp det at landet blir overveldet av «vestlige liberale verdier».

– Vi står overfor et direkte angrep på familien og på barna, sa PiS-leder Jarosław Kaczyński, da han talte til tilhengere i forrige måned.

Han trakk fram at dette var importerte verdier, men at de i dag truer polsk identitet og nasjonens kontinuitet – og derfor også den politiske staten.

#katolisismeVis flere

#populismeVis flere

Arrestert for å ha laget Jomfru Maria-plakat med regnbueglorie
Biopopulisme: Hvordan Europas populister bidro til meslingepidemien

Biopopulisme: Hvordan Europas populister bidro til meslingepidemien

Antall meslingtilfeller i Europa i 2018, var femten ganger så høyt som i 2016. Europas populister har sin del av skylda.

Et drap i Gdansk

Et drap i Gdansk

Drapet på borgermesteren i Gdansk har rystet Polen. Men hvordan vil det påvirke utviklingen i landet?

#regnbueflaggVis flere