Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det polske rasjonalistmagasinet Fakty i Mity har blitt raidet av politiet. Fungerende sjefredaktør Adam Cioch (t.h.) frykter myndighetene prøver å bli kvitt dem.

Det polske rasjonalistmagasinet Fakty i Mity har blitt raidet av politiet. Fungerende sjefredaktør Adam Cioch (t.h.) frykter myndighetene prøver å bli kvitt dem.

Frykter det autoritære regimet i Polen vil stenge religionskritisk magasin

Redaktør Adam Cioch frykter lister over hemmelige informanter skal komme i hendene på Polens høyrepopulistiske regjering.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.04.2016 kl 23:37

Sjefredaktør i det polske rasjonalistmagasinet Fakty i Miti (Fakta og myter), Adam Cioch, frykter for fremtiden.

Den 15. februar ble redaksjonslokalene raidet av politiet. Alt av informasjon ble beslaglagt. Det inkluderer personlige eposter, konfidensiell informasjon om viktige kilder til saker, redaksjonens hemmelige informanter og så videre.

– De stormet inn en mandag morgen mens alle var på jobb. De arresterte redaktøren og de ransaket hele redaksjonen. Alt ble konfiskert, forteller fungerende sjefredaktør Adam Cioch til Fritanke.no.

Bakgunnen for razziaen er at sjefredaktør Roman Kotliński er under etterforskning for trusler mot sin ekskone. Ekskona har også beskyldt ham for å underslå penger.

Farlig om staten får tak i dette

Adam Cioch, som fungerer som redaktør mens Kotliński er borte, mener raidet er fullstendig ute av proporsjon.

– Jeg tar ikke stilling til saken mot Kotliński. Den må selvsagt etterforskes. Men dette gir ikke politiet en legitim grunn til å beslaglegge alt de finner i vår redaksjon. Dette er et alvorlig overgrep.

Cioch understreker at mye av det politiet beslagla er svært sensitivt.

– Vi er et religionskritisk og maktkritisk magasin som for eksempel har hemmelige informanter. De jobber på innsiden i den katolske kirken eller i staten, og informerer oss om kritikkverdige forhold. Det vil være svært farlig for disse informantene om staten får greie på hvem de er. De beslagla også listen over abonnentene våre, sier Cioch.

Har fått et påskudd til å lukke munnen på oss

En viktig grunn til redaktørens bekymring er Polens sterkt autoritære og høyrepopulistiske regjering. Den er utgått fra det nasjonalkonservative «Lov og rettferdighet»-partiet (PiS) som har hatt rent flertall i den polske nasjonalforsamlingen siden i fjor høst.

Regjeringen har allerede vedtatt en ny medielov som fjerner det tidligere journalistiske vernet rundt de statseide mediene. Regjeringen kan nå for eksempel tilsette og avsette redaktører som de vil. Mange setter utviklingen i Polen i sammenheng med nedbyggingen av liberale, demokratiske verdier som man ser i Ungarn.

Cioch frykter staten vil bruke saken mot redaktøren til å stenge magasinet.

– De liker oss svært dårlig. Vi skriver kritisk og avslørende om politikk og religion, og er ganske store. På bakgrunn av hva denne høyreautoritære regjeringen ellers står for, er det dessverre god grunn til å tro at de vil bruke dette til å lukke munnen på oss. Raidet de gjennomførte framstod som en ren hevnaksjon. De tok med seg alt. Mye mer enn det som var relevant for etterforskningen mot redaktøren, sier han.

Det liberale rasjonalistmagasinet Fakty i Miti kommer ut hver uke, og selger mellom 40 og 50.000 eksemplarer. Mesteparten er løssalg.

– Vi er et middels stort magasin i Polen, og er tilgjengelig i aviskiosker over hele landet. Det er altså ikke et lite og obskurt magasin det er snakk om, forteller fungerende redaktør Adam Cioch.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus