Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nei, det er nok fortsatt en god stund til Levi Fragell kan tale til soldatene som felthumanist, om han nå skulle ønske det. Men nå ønsker i det minste Forsvaret å ansette en rådgiver i livssynshumanisme for å utrede fremtiden for Feltprestkorpset. Og om det skulle være noen tvil: Bildet er manipulert.
 Foto: Montasje: Even Gran

Nei, det er nok fortsatt en god stund til Levi Fragell kan tale til soldatene som felthumanist, om han nå skulle ønske det. Men nå ønsker i det minste Forsvaret å ansette en rådgiver i livssynshumanisme for å utrede fremtiden for Feltprestkorpset. Og om det skulle være noen tvil: Bildet er manipulert. Foto: Montasje: Even Gran

Forsvaret søker livssynshumanist

Forsvaret søker etter en «rådgiver i livssynshumanisme» som skal være med å utrede Forsvarets holdning til tro og livssyn. De søker også etter en islam-rådgiver.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2014 kl 15:59

Feltprestkorpset i Forsvaret er i endring. Prestene skal ikke lenger ha monopol på samtaler og rådgiving, og andre tros- og livssynsretninger skal inviteres inn. Oppmykningsprosessen har pågått i en del år nå, særlig siden Feltprestkorpset selv, i 2009, foreslo en slik oppmykning i en intern utredning.

Da Fritanke.no snakket med sjefen for feltprestkorpsets fagavdeling, Raag Rolfsen, i 2008, antydet han at Forsvaret ville være klar til å ansette «feltimamer» og «felthumanister» om et par-tre år.

Rådgiver, ikke «felthumanist»

Nå skriver vi 2014, og Forsvaret søker for første gang etter en rådgiver innen livssynshumanisme, samt en rådgiver innen islamsk tro og praksis.

Kirke- og religionsrådgiver i Feltprestkorpset, Tor Simen Olberg, presiserer overfor Fritanke.no at det ikke er snakk om noen «felthumanist» eller «feltimam» ennå. Oppmykningsprosessen er fortsatt på utredningsstadiet.

– Rådgiverne vi søker skal ikke være ute i førstelinjetjenesten. Det er altså ikke snakk om noen «felthumanist». Rådgiverne skal være med på å utrede fremtiden til Forsvarets tros- og livssynsutøvelse. De skal levere en utredning med anbefalinger om hvordan det som i dag er Feltprestkorpset, skal se ut i fremtiden, sier han.

Olberg bekrefter at det er et klart ønske i Forsvaret i dag om at Feltprestkorpset bør åpne seg opp for flere tros- og livssynsretninger.

– Det er fortsatt mye som er uavklart, men akkurat ønsket om åpning står fast. Det er for eksempel usikkert om de ansatte skal være militært eller sivilt ansatte. Eller om "feltprestene" kanskje skal være ii en avdeling utenfor Forsvaret. I dag ønsker nok Forsvaret at Feltprestkorpset fortsatt skal være en militær avdeling, men det kan jo endre seg, sier han.

– Hva med navnet? Er det aktuelt å bytte ut navnet «Feltprestkorpset» til noe mer livssynsnøytralt?

– Det er en av de tingene de to nye rådgiverne skal være med å utrede. Her er ingenting bestemt ennå.

– Er det behov for lovendringer for å gjøre Feltprestkorpset mer livssynsnøytralt?

– Ikke etter at vi fikk grunnlovsendringene i 2012. Da ble paragraf 16 i Grunnloven endret. Det var hovedsakelig den gamle formuleringen her om Kongens anordningsrett som hindret oss fra å åpne opp for andre enn feltprester slik vi ser det, sier Olberg.

Han understreker at det har vært en del debatt innad i Feltprestkorpset om saken, men at mye av det har stilnet nå.

– Det har vært ulike meninger og vi har vært i en prosess, men i dag er det ikke er noen vesentlige innvendinger internt mot å myke opp, forsikrer Olberg.

Søknadsfrist 3. mars

Stillingsutlysningen har ligget ute siden 10. februar. Søknadsfristen er 3. mars.

Humanister som kunne tenke seg en utredningsjobb i Forsvaret må altså hive seg rundt.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus