Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen synes ikke Forsvaret skal drive med religion i det hele tatt.

HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen synes ikke Forsvaret skal drive med religion i det hele tatt.

HEF: - Forsvaret bør ikke drive med religion

Forsvaret skal bli mer flerreligiøst, foreslås det i en intern utredning. - Veldig bra, men hvorfor ikke ta religionen helt ut? spør Kristin Mile og Jens-Brun-Pedersen fra HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2009 kl 09:59

Feltprestenes, og dermed kristendommens, monopol i Forsvaret kan være forbi, melder NRK.

I en intern utredning foreslår feltprestkorpset å åpne opp for alle slags religioner og livssyn. Dermed kan Forsvaret få både feltimamer, feltrabbier og feltbuddhister. Til og med felthumanister ser Forsvaret for seg at man kan ansette.

Dagens bånd til Den norske kirke skal kuttes. Isteden skal det opprettes en egen religionsnøytral avdeling, der representanter fra alle tros- og livssynsretninger kan gjøre tjeneste.

Skritt i riktig retning

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er synes forslaget er et skritt i riktig retning.

- Jeg vil understreke at vi ikke har fått sett så nøye på forslaget ennå, men jeg er i utgangspunktet positiv. Dette er et skritt i riktig retning. Nå vil vi sette oss ned og vurdere dette nøye, så skal HEF komme med en detaljert høringsuttalelse senere, sier hun.

Mile stusser imidlertid over at Forsvaret ser på det som en oppgave å drive med religion i det hele tatt.

- Jeg synes det er litt underlig at Forsvaret ser på det som en oppgave å drive med religion. Hadde det ikke vært bedre med en felles livssynsnøytral omsorgstjeneste, så kunne man heller henvise de som ønsket det til sine respektive trossamfunn? undrer Mile.

Ønsker nøytral førstelinjetjeneste

I morges ble pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, intervjuet om saken i NRK1. Han synes også religion bør helt ut av Forsvaret.

- Jeg tror det ville ha vært en bedre å ha en nøytral førstelinjetjeneste der alle kan komme og få hjelp hvis man har problemer. Så kan denne førstelinjetjenesten ha kontakt med diverse tros- og livssynsamfunn og videresende folk dit, understreket Brun-Pedersen.

Pressejefen framhevet overfor NRK at måten denne utredningen er gjort på, er symptomatisk for hvordan tilstanden er.

- Det er jo bare prester som har utredet dette. Det er i seg selv et bilde på hvor galt det er i dag. Men, for all del, prestene skal ha all ros for å ta livssynsmangfoldet i Norge på alvor og komme med en del gode forslag, sier Jens Brun-Pedersen til NRK.

Børresen bønnhørt

Den nye utredningen er et svar på utfordringen om å "oppløse prestemonopolet", som høgskolelektor Beate Børresen kom med i Fritanke.no i april 2008.

I samme årsgamle sak antydet også sjefen for feltprestkorpsets fagavdeling, Raag Rolfsen, at Forsvarets første "feltimam" kunne bli ansatt om noen år. Nå, ett år senere, er altså forslaget klart.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook