Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I høstens rekruttopptak for Garden på Terningmoen ble soldatene beordret til gudstjeneste. – Et klart overtramp, sier feltpresten. Her fra feltgudstjeneste på Evjemoen.
 Foto: Soldaten.no

I høstens rekruttopptak for Garden på Terningmoen ble soldatene beordret til gudstjeneste. – Et klart overtramp, sier feltpresten. Her fra feltgudstjeneste på Evjemoen. Foto: Soldaten.no

Tvunget til gudstjeneste i Forsvaret

– Jeg orket ikke å protestere. Jeg tenkte at hele troppen sikkert ville få kollektiv straff hvis jeg nektet. Muslimen og katolikken ble også beordret, forteller en ung garderekrutt til Fritanke.no

Publisert:

– Vi var ute på øvelse i skogen. Vi satt i teltet og hvilte. Plutselig kom en av sersjantene og sa at vi måtte på gudstjeneste om en time. Jeg syntes det var litt rart å bli beordret til noe sånt, og spurte om det var obligatorisk å være med. Sersjanten svarte ja. Gudstjenesten var obligatorisk. Alle måtte være med.

Dette forteller en ung garderekrutt til Fritanke.no. Han er nettopp ferdig med rekruttskolen til Garden på Terningmoen, og ønsker å være anonym.

Vår kilde stilte ikke flere spørsmål, men vurderte lenge om han skulle nekte å bli med på gudstjenesten. Han bestemte seg til slutt for å bli med uten å protestere. Årsaken var hovedsakelig frykt for represalier.

– Jeg orket ikke å krangle. Jeg var sliten og tenkte på hvilke reaksjoner som kunne komme. Det er veldig vanlig med kollektiv avstraffing. Hvis noen kommer for sent til oppstilling, for eksempel, må hele troppen ta armhevinger til sistemann er på plass. Jeg var redd for at noe tilsvarende ville skje hvis jeg begynte å protestere på gudstjenesten, forteller vår kilde.

Trodde sersjanten kunne tvinge

Han beskriver seg selv som ateist, og sier at det også var en muslim og en katolikk i troppen. Begge disse deltok på gudstjenesten uten å protestere.

– Jeg snakket med katolikken, både før og etter gudstjenesten. Han syntes det var greit og reagerte ikke noe på det. Jeg snakket ikke med noen andre om saken, men har tenkt ganske mye på det både før og etter, forteller han.

Han blir overrasket når Fritanke.no forteller at sersjanten tok feil, og at gudstjenester i Forsvaret selvsagt skal være frivillig.

– Jeg syntes det var litt underlig at jeg som er ateist kunne bli beordret til å delta på gudstjeneste.

– Der og da tenkte jeg ikke at sersjanten kanskje ta feil, selv om jeg syntes det var litt underlig at jeg som er ateist kunne bli beordret til å delta på gudstjeneste, sier han.

Vår kilde understreker at den aktuelle sersjanten, som han ikke ønsker å si navnet på, er en svært god sersjant som er godt likt av soldatene.

– Et klart overtramp

Feltprest på Terningmoen, Nina Grasto, tar sterkt avstand fra hendelsen. Det var hun som holdt gudstjenesten som vår kilde ble beordret til.

– Dette er klart i strid med Forsvarets retningslinjer. Her er det tydeligvis en sersjant som har valgt å overse kjerneverdiene respekt, ansvar og mot. Respekt betyr at vi skal respektere hverandres livssyn, og da kan man selvsagt ikke beordre noen til å delta på gudstjeneste. Det er helt feil at noen skal oppleve press på denne måten, og et klart overtramp, sier Grasto.

– Det er helt feil at noen skal oppleve press på denne måten, og et klart overtramp.

Hun lover å ta tak i saken for å rydde opp.

– Dette skal jeg komme til bunns i. Både offiserer, befal og soldater er grundig orientert om at deltagelse i feltgudstjeneste er frivillig. Men selv om dette blir sagt hele tiden, så vil det alltid være noen som ikke får det med seg. Derfor er det fint med påminnelser som dette, sier hun.

Grasto legger til at Forsvaret egentlig har en liberal praksis når det gjelder religionsfrihet. I Forsvaret er det for eksempel tillatt å bære hijab til uniformen, noe som ikke er tillatt i politiet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus