Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Erwin Kamp jobber som humanistisk kapellan i det nederlandske forsvaret. Her utenfor Oslo kongressenter der World Humanist Congress 2011 ble holdt i helga.
 Foto: Even Gran

Erwin Kamp jobber som humanistisk kapellan i det nederlandske forsvaret. Her utenfor Oslo kongressenter der World Humanist Congress 2011 ble holdt i helga. Foto: Even Gran

Livssynsnøytral omsorgstjeneste i det nederlandske forsvaret:

Jobber som humanistisk kapellan

38 av 150 kapellaner i den nederlandske hæren er humanistiske. Vi tok en prat med én av dem, Erwin Kamp, under den humanistiske verdenskongressen i Oslo sist helg.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2011 kl 16:42

Som mange andre land, lønner den nederlanske staten samtalepartnere og livssynsrådgivere i forsvaret, på sykehus og i fengsler. Dette er instituasjoner der folk ofte har det vanskelig, er i livskriser og trenger noen å snakke med.

Det som skiller Nederland fra mange andre land, er at de er svært bevisste på å stille med et korps av samtalepartnere – eller kapellaner de kaller det – som reflekterer livssynssammensetningen i befolkningen. Mens alle sykehusprester, fengselsprester og feltprester i Norge er underlagt Den norske kirke, er hele 38 av de 150 kapellanene i det nederlandske forsvaret humanistiske.

En av dem er Erwin Kamp. Han var på den humanistiske verdenskongressen i Oslo sist helg.

– Til sammen er det 150 kapellaner i det nederlandske forsvaret. 52 er protestantiske, 45 er katolske og 38 er humanistiske. Det er også to jødiske rabbier og to muslimske imamer , pluss noen andre som jobber for oss, forteller han.

Sammensetningen av kapellan-korpset er gjort på grunnlag av livssynsundersøkelser i befolkningen. Folk har blitt spurt om de tror på en personlig gud, og hvilket verdigrunnlag og livssyn de har. Ut fra dette har man laget en fordeling. Den ble sist gjort i 2000, og skal revurderes ganske snart.

– Det er viktig å få fram at dette ikke er noe spill eller konkurranse om å få flest mulig kapellaner. Det viktigste er at soldatene har noen å snakke med når de har behov for det. Likevel tror jeg andelen humanistiske kapellaner kan komme til å øke ved neste runde. Mange soldater etterspør humanistiske kapellaner, og dette blir selvsagt lyttet til, sier Erwin Kamp til Fritanke.no

Utdannelsen sin har han fra Det humanistiske universitetet i Utrecht, i likhet med de aller fleste offentlig ansatte humanistiske kapellanene.

Seremonier og samtaler

Erwin Kamp forteller at han i hovedsak har tre oppgaver. Det første er personlige samtaler og støtte til soldater som har behov for det. Dernest holder han humanistiske seremonier.

Han har holdt både vigsler og humanistiske gravferder for noen av de 24 nederlandske soldatene som har dødd i felten. Ved slike dødsfall har han selvsagt også nær kontakt med de pårørende, og gjør hva han kan for å hjelpe dem gjennom sorgen.

Kamp gir videre etiske råd til offiserer. Han forsikrer Fritanke.no om at det ikke er noen skjevheter i hvilke kapellaner som benyttes til rådgiving.

– Nei, som sagt handler dette først og fremst om at vi alle er medmennesker. Vi blir alle spurt til råds. Det er ikke så viktig om man er humanistisk, protestantisk eller katolsk. Vi er alle mennesker, sier han.

Beskutt i Irak

I sitt arbeid som humanistisk kapellan i det nederlanske forsvaret, har Erwin Kamp vært både i Irak, Eritrea og Etiopia. Der har han opplevd mye.

– Jeg sitter ikke bare i teltet mitt, eller på kontoret. Jeg har blitt beskutt under patrulje i Irak, og i Eritrea gikk jeg gjennom en gammel kampsone, der skjeletter og hodeskaller fortsatt lå strødd rundt. Myndighetene hadde bare latt de døde ligge der til skrekk og advarsel. Slikt gjør selvsagt et sterkt inntrykk. Heldigvis har jeg kommet meg levende fra alt. Man lærer selvsagt mye om å forholde seg til frykt og redsel etter å ha vært gjennom en del slike episoder, forteller han.

La fram resolusjon

Under World Humanist Congress som ble holdt i Oslo sist helg, la Erwin Kamp fram et resolusjonsforslag der han oppfordrer land som ikke har innført humanistisk rådgiving i militæret, om å gjøre dette.

– I stater der det finnes religiøse militære kapellaner, uten at det finnes tilsvarende humanistiske kapellaner, blir ikke menneskerettighetene til det ikke-religiøse personalet respektert. Vi oppfordrer alle land som ikke allerede har det, om å utvikle et slikt tilbud, heter det i uttalelsen.

Kirken har styringen i Norge

I det norske forsvaret er ikke Feltpresttjenesten livssynsnøytral slik som deres kolleger i Nederland. Den norske kirke ved biskopen i Oslo har fortsatt overoppsynet med feltprestene.

En utredning fra 2009 åpner imidlertid for at Forsvaret kan begynne å tilsette ”feltprester” som ikke er kristne. Det er uklart hvor dette arbeidet står i dag. Fritanke.no vil følge opp saken senere.

Her i landet har debatten forøvrig dreid seg mest om det er riktig å tilsette "felt-imamer".

Les utredningen om flere livssyn i Forsvaret (pdf)
Les HEFs reaksjon

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.