Kontakt
A.C. Grayling tror tradisjonelle verdier vil svekkes og at verden blir et bedre sted. Foto: British Humanist Association
Ser vi på det store bildet, er tradisjonelle verdier i islam på vei ned, mener den kjente britiske filosofen A.C Grayling.
Even Gran
Publisert: 14.08.2014 kl 13:15
Sist oppdatert: 14.08.2014 kl 13:34
A.C. Grayling er en av Storbritannias mest kjente filosofer. Han har blitt knyttet til nyateismen, og er en kjent humanist som ofte opptrer i offentlige debatter om humanisme, tro og ateisme.
På åpningsdagen under World Humanist Congress 2014 i Oxford sist fredag avslørte han seg som en optimist når det gjelder møtet mellom liberale vestlige verdier, og tradisjonelle verdier fra områder dominert av islam.
Grayling tror vi opplever en renselsesprosess akkurat nå. Den innebærer riktignok en radikalisering i muslimske miljø og økende fiendtlighet overfor islam i vesten. Men hvis vi ser på det store bildet, er det opplagt de liberale verdiene som vinner gjennom på sikt, mener han.
– Jeg tror det vi ser nå er den siste knusing av det religiøse monsteret. Vi ser at de tradisjonelle verdiene er på vei ut. Det har foregått lenge, men det har virkelig skutt fart med internett. Nettet og globaliseringen er forløsende for å spre nye ideer, slo Grayling fast.
Utspillet kom etter et spørsmål om hva han tror globalisering og internett vil ha å si for forholdet og konflikten mellom liberale sekulære og tradisjonelle religiøse verdier i verden.
Grayling illustrerte prosessen med en tenåringsjente i et muslimsk land som ser vestlige filmer via nettet, der hun for eksempel kan se jenter i bikini.
– De liberale verdiene som formidles gjennom slike enkle bilder er veldig kraftfullt, og svært truende for de som verner om de tradisjonelle verdiene. Dermed oppstår det generasjonskonflikter. Faren til jenta som ser disse filmene, liker det selvsagt ikke. Men det er jo hun og hennes jevnaldrende som skal ta over, ikke faren. Så jeg tror og håper dette går i riktig retning på sikt. Hvis jeg har rett, vil verden bli et bedre sted, sa Grayling.
Etter foredraget spurte Fritanke.no om han kunne utdype standpunktet sitt, og om han ikke ser en fare i økningen av fundamentalistisk islamisme blant unge muslimer.
– Dette handler om det store bildet, hva som skjer i det brede lag av muslimer. Som jeg alt har sagt er jeg veldig optimistisk på lang sikt. Men på kort sikt er jeg selvsagt også bekymret. Vi kan si det slik; Hvis vi greier å overleve det som skjer nå, på kort sikt, så er jeg veldig optimistisk, sa A.C. Grayling til Fritanke.no.
Grayling snakket ellers om trusler mot ytringsfriheten, som også var kongressens hovedtema. Han minnet forsamlingen på hvor lite omkostninger det har å være humanist og ateist i vesten, sammenlignet med en del andre land, og hvor viktig det er ikke å la seg true til selvsensur under trusler om vold.
– Hvordan skal vi konfrontere politisk islam? ville en tilhører vite.
– Jeg tror jeg problemet ligger i sjøen disse folkene svømmer i. Kunsten er å få ned hatet og bygge tillit, poengterte Grayling.
Foredraget til A.C. Grayling foregikk her, på Sheldonian Theathre, Universitetet i Oxford. Foto: British Humanist Association
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Ser vi på det store bildet, er tradisjonelle verdier i islam på vei ned, mener den kjente britiske filosofen A.C Grayling. (14.8.2014)
Tre humanistiske prisvinnere fra Afrika og Asia med det til felles at de kjemper for tanke- og ytringsfrihet og er en torn i øye på islamistiske fundamentalister i hvert sitt land. (13.8.2014)
Richard Dawkins tok ikke selvkritikk på de omdiskuterte Twitter-meldingene i Oxford på søndag. (11.8.2014)