Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
David Silverman (t.h.) snakket varmt om "Firebrand atheism" under sitt foredrag på World Humanist Congress i Oxford i forrige uke. PZ Myers (t.v.) er ikke like overbevist. I midten: Ordstyrer Sara Passmore fra British Humanist Association.
 Foto: Even Gran

David Silverman (t.h.) snakket varmt om "Firebrand atheism" under sitt foredrag på World Humanist Congress i Oxford i forrige uke. PZ Myers (t.v.) er ikke like overbevist. I midten: Ordstyrer Sara Passmore fra British Humanist Association. Foto: Even Gran

– Hovne bedrevitere bruker ateisme til å heve seg over folk

– Kaller du deg ateist, tror alle du er en drittsekk, sier PZ Myers. Han kaller seg heller humanist. David Silverman er uenig.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2014 kl 16:54

David Silverman, lederen i American Atheists, er sterk tilhenger av å kalle seg ateist i enhver sammenheng. Under et foredrag på World Humanist Congress i Oxford i forrige uke bygget han videre på det som etter hvert har blitt en merkevare for Silverman; «Firebrand Atheism».

– Ateisme er det eneste begrepet alle vet hva er. Hvis du kaller deg «humanist», «sekulær», «fritenker» eller andre ting, så skaper du bare forvirring. Det er ateisme som forener oss alle. Så har vi selvsagt ulike interesser og roller under denne paraplyen, slo Silverman fast i innlegget sitt.

Han synes at ateister burde lære av kristne. De kaller seg alle kristne, før de eventuelt legger til at de er katolikker, protestanter, pinsevenner og så videre.

– Det er god og enhetlig merkevarebygging, mener han.

Beryktede provokatører

Silverman og American Atheists har etter hvert blitt beryktet i hjemlandet for å spre provokasjoner mot kristendom og religion på store reklameplakater landet rundt. Plakatene har tekster som for eksempel «You know it’s a myth», «You KNOW it’s nonsense»,.

– Vi vet at «firebrand atheism» fungerer. Hvis du bruker et mildere språk, som for eksempel «man kan være god uten gud» og slikt, når du ikke gjennom. Provokasjoner får oppmerksomhet. Det ser vi igjen og igjen, sa Silverman.

For å underbygge poenget, nevnte han en stor reklame American Atheists fikk hengt opp på Times Square i New York sist jul. Der stod det blant annet «Who needs christ during Christmas? NOBODY! Keep the merry, dump the myth».

Dette førte til at CNN lagde en sak på uenigheter innen humanistbevegelsen rundt aggressive kampanjer av denne typen. Greg Epstein, leder av Humanist Community at Harvard, slo overfor CNN fast at krigen om hvem som «eier jula» er meningsløs, og at humanister og ateister som engasjerer seg i dette burde finne bedre ting å bruke tiden på.

– Dette viser at firebrand atheism fungerer! slo David Silverman triumferende fast sist fredag.

– Her ble resultatet at både vi og Harvard humanists masse oppmerksomhet. Dette viser at vi er en bevegelse med flere ledd, og fyller ulike roller. Vi er spydspissen som provoserer og lager bråk. Så kommer andre inn og diskuterer og bygger broer. Det er helt utmerket, og akkurat slik det skal være, konstaterte han.

Silverman poengterte gjentatte ganger at det eneste målet hans er å få flere amerikanere oppmerksom på hva ateisme er, slik at de i neste omgang får mer kunnskap om temaet.

– Før man kan få kunnskap, må man jo vite at ateisme finnes. Og med kunnskap kommer bevissthet og holdninger. Men for å få til det må man skape oppmerksomhet. Det er det som er vår rolle i bevegelsen, sa Silverman.

Han viste til statistikk om hvordan ateismen vokser, og at religionene er på vei ned, og tok ikke helt ubeskjedent på seg litt av æren for det.

Liker ikke hovne bedrevitere

Før Silvermans innlegg hadde den kjente biologen PZ Myers ordet. Han holdt et innlegg der han blant annet tok opp hvordan hatkommentarer og nettroll ødelegger for nettopp den ytringsfriheten de selv hardnakket hevder å benytte seg av.

Myers mener vi må legge noen saklighetskriterier til grunn i debatten, hvis ikke blir alt bare støy. Og da er det ingen som får ytret seg.

– De som mener svaret på hatefulle ytringer og trolling bare er mer ytringer, har aldri prøvd å moderere en moderne blogg, slo Myers, mannen bak den populære bloggen Pharyngula, fast.

Myers var ikke enig med sin landsmann Silverman om at ateisme er det begrepet man helst bør assosiere seg med og markedsføre.

– Kaller du deg ateist, tror alle du er en drittsekk. Jeg vil ikke bli satt i bås med hovne bedrevitere som bruker ateisme for å heve seg over andre mennesker. Vi trenger noe for å skille oss fra den litt tomme posisjonen som ateisme er. Det er mer til vår eksistens enn å benekte religion. Derfor er humanisme det beste begrepet, mente PZ Myers.

De to var ellers enige at ulike personer og organisasjoner har ulike roller i bevegelsen, og at noen også bør ta på seg rollen som provokatør.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.