Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Gretta Vosper er fortsatt prest i United Church of Canada, men tror ikke på Gud. Her på snakker hun på American Humanist Association i 2015. Foto: Even Gran

Åpen ateist får fortsette som prest i Toronto

Den åpne ateisten og presten Gretta Vosper ble anklaget for kjetteri. Nå får hun likevel beholde jobben i United Church of Canada.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 20.02.2019 kl 07:44

Det finnes prester som ikke tror. Siden 2011 har disse prestene hatt som mulighet å delta i The Clergy Project, et nettverk som tilbyr medlemmene mulighet til å anonymt dele erfaringer fra tilværelsen som ikke-troende menighetsledere.

Under landskonferansen til American Humanist Association i 2015 presenterte John Compere, Gretta Vosper, Terry Plank og Michael Thomas Tower nettverket, og de fortalte sine historier om å miste troen.

Gretta Vosper var – og er – den eneste av disse som fortsatt fungerer som prest. Og det er hun til tross for at hun er åpen om sin ateisme. Hun jobber i West Hill United Church, en del av The United Church of Canada.

Kjetterianklage

Vosper ble ordinert prest i 1993, og har vært valgt til prest i menigheten siden 1997, mye av tiden som åpent ikke-troende. De fleste i menigheten har ifølge CTV News likevel støttet henne. Men etter en uttalelse i etterkant av Charlie Hebdo-massakren i 2015, om at tro på gud også kan lede til dårlige gjerninger, kom det inn klager som førte til at menighetsrådet rundt ett år senere konkluderte med at hun ikke var egnet til å fremholde som prest.

Anklagen om kjetteri skulle så ha vært behandlet i en kirkedomstol i slutten av november i fjor. Men i begynnelsen av samme måned kom beskjeden om at partene hadde inngått forlik: Gretta Vosper får beholde stillingen som prest i West Hill United Church.

Merkedag

Vospers advokat Julian Falconer sa ifølge CTW News at avgjørelsen var en merkedag for the United Church.

– Begge parter vurderte fordeler og ulemper med å kjøre en lang kjetter-sak, og resultatet av vurderingene snakker for seg selv. De forsto at det ikke er noen grunn til å skille presten fra hennes menighet, sa Falconer.

Åpen ateist

På American Humanist Association- konferansen, der Fri tanke var til stede, fortalte Vosper hvordan hun helt siden presteutdannelsen hadde hatt en liberal og ganske abstrakt forståelse av gudsbegrepet. Men da hun holdt prekener, oppdaget hun at menigheten hadde en langt mer konkret gudsforståelse.

– Jeg fulgte oppskriften, men innså at jeg ikke kommuniserte det jeg egentlig tenkte om Gud. De oppfattet noe annet enn det jeg mente. Jeg skjønte at noe måtte skje. Jeg måtte bryte med dette gudsbildet. Litt etterpå dekonstruerte jeg Gud i en preken. Plukket han fra hverandre. Folk var sjokkerte, og jeg ble kalt inn til møte hos mine overordnede i kirken, men jeg fikk ikke sparken, forklarte hun.

Gretta Vosper er tydelig på at hun i dag ikke har noen gudstro. Hun har gitt ut to bøker, With or Without God og Amen: What Prayer Can Mean in a World Beyond Belief der hun forteller om sitt syn på gudeløs religion.

Inkludering mot gudstro

Lederen for menighetsrådet, Randy Bowes, var ifølge den kanadiske nettavisen glad for forliket.

– West Hill's ikke-ekskluderende språk gir en kirkeopplevelse som trekker besøkende fra et bredt spekter av troende, og ikke-troende, sa Bowes.

Men det er ifølge Winnipeg Free Press er det også fortsatt motstemmer internt i menigheten. Splittelsen går ved hva som skal være dens kjerneverdier: Troen på en gud eller inkludering og åpenhet. Sistnevnte vant altså frem.

Fri tanke har i flere omganger søkt etter norske ikke-troende prester – uten å lykkes med å komme i kontakt med noen. Vi er fortsatt interessert i historier – anonyme eller ikke – om hvordan det er å være ikke-troende og prest i Den norske kirke. Ta kontakt på epost.

#prestVis flere

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Flertallet valgte å tre av under de kristne innslagene. Likevel har feltpresten monopol for soldater som sendes til Afghanistan. Og hva tror du skjer når ikke-kristne soldater dør? (12.5.2015)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...