Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser forsida på The Clergy Project ut. Ingen tekst. Bare innlogging. Nettadressen er hemmelig.

Slik ser forsida på The Clergy Project ut. Ingen tekst. Bare innlogging. Nettadressen er hemmelig.

Inviterer ateist-prester til hemmelig nettverk

Undersøkelser viser at mange prester egentlig ikke tror på Gud. Nå inviteres disse til et hemmelig nettverk - The Clergy Project.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2011 kl 15:25

Nettadressen er hemmelig, og alle som melder seg loves full diskresjon. The Clergy Project er startet av Dan Barker, som selv var prest fram til 1984. Siden den gang har han vært en aktiv rasjonalist, ateist og religionskritiker.

Utgangspunktet for nettverket er blant annet undersøkelsen ”Preachers who are not believers” av Daniel Dennett og Linda LaScola. De to intervjuet flere prester som fortsatt praktiserer og som, i dyp hemmelighet, fortalte hvordan livet som ikke-troende prest arter seg.

Det er ikke greit å være en ikke-troende, fungerende prest. Mange mennesker stoler på deg for åndelig veiledning, og du blir sett opp til som en rollemodell. Det kan innebære store sosiale og økonomiske omkostninger å bryte med livet som prest. Ikke bare mister du jobben, men du kan også miste hele din sosiale omgangskrets og kanskje bli utstøtt fra lokalsamfunnet der man har bodd hele sitt liv.

To fungerende prester modererer nettstedet

Mye tyder på at det finnes en god del ikke-troende prester som sliter med disse tingene. Dan Barker har skapt The Clergy Project for å gi disse et sted og møtes. The Clergy Project vil først og fremst være et diskusjonsforum og en møteplass, forteller han.

– Jeg skulle ønske det var et slikt sted for meg da jeg sluttet som prest i 1983. Jeg fortsatte å forkynne og jobbe i tre-fire måneder etter at jeg hadde bestemt meg for at ”nok er nok”. Siden den gangen har jeg fått mange henvendelser fra prester i samme situasjon, men som av ulike årsaker ikke greier å komme seg ut av det, skriver Dan Barker ifølge et velkomstskriv Fritanke.no har fått tak i.

Det er både eks-prester og fungerende prester i nettverket. De to som starter opp som moderatorer, ”Adam” og ”Chris”, er fortsatt praktiserende prester, forteller initiativtakeren.

Han kommer med følgende oppfordring til alle de anonyme ikke-troende prestene der ute:

– Hvis du pr. i dag er en praktiserende pastor eller prest som har blitt en overbevist ateist, så kan du ha nytte av å møte andre i din situasjon, og bli kjent med andre som har greid å komme seg ut av det, skriver han.

Barker seg for seg at nettverket skal rekruttere seg selv, gjennom at folk som allerede er medlem, inviterer andre.

– Vi vil at deltagerne våre som fortsatt står i presteyrket skal føle seg helt trygge. Derfor er nettadressen til forumet hemmelig, forteller han.

Fragell er allerede med

Norges mest kjente eks-pastor Levi Fragell har snakket med Dan Barker mange ganger og oppfordret ham til å opprette dette nettverket. Han synes dette er et fantastisk tiltak, og er allerede medlem.

– Jeg håper det kan hjelpe prester som sliter med samvittigheten til å få lettet litt på trykket. På The Clergy Project kan de møte likesinnede og dele erfaringer, Jeg er veldig glad for at dette har kommet i stand, sier Fragell.

The Clergy Project er også sponset av Richard Dawkins Foundation.

Er du en ikke troende prest?

Ta kontakt med Fritanke.no, og vi formidler kontakt. Vi lover deg selvsagt full anonymitet.

Les vår artikkel om ikke-troende prester fra april 2010.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.