Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kongsberg kommune sa nei til kommuneprest, når foreslår rådmannen kommunediakon. Foto: Wikimedia commons@Mahlum

Kongsberg kommune vil gi diakon ansvar «for hele mennesket»

Forslaget om «kommuneprest» ble nedstemt før jul. Nå tar rådmannen omkamp etter forslag fra bispedømmet om å dele på utgiftene til en ny diakonstilling.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2019 kl 20:38

I desember vedtok kommunestyret i Kongsberg at det i stedet for å opprette en foreslått stilling som «kommuneprest» skulle opprettes en stilling i samarbeid med Kongsberg sykehus for å øke kommunens ansvar for «det hele mennesket». Formålet med stillingen er styrke arbeidet innen psykisk helse, rus og livsmestring for ungdom.

Vedtaket kom etter reaksjoner fra blant annet Human-Etisk Forbund, som fikk en advokat til å vurdere lovligheten i å opprette en slik prestestilling. Advokat Steffen Brandstads konklusjon var klar på at dette ikke var lov. Han fant ingen saklig grunn for å kreve at den som tilsettes i stillingen, slik den er beskrevet, må være prest.

Mandag ble det kjent at Den norske kirke likevel kan bli involvert i den planlagte ungdomsarbeiderstillingen i Kongsberg kommune, med støtte fra rådmann Wenche Grinderud. Onsdag vil formannskapet i kommunen behandle rådmannens innstilling om å sette en diakon inn i stillingen, delfinansiert av Kirken.

Bakgrunnen er et forslag fra Tunsberg Bispedømme. Ifølge Laagendalsposten sendte stiftsdirektør Rolf Simeon Andersen i bispedømmet 8. februar et brev til alle kirkevergene om en nysatsning i etterkant av at bispedømmet har fått tildelt 1,6 millioner kroner til nye diakonstillinger. Midlene til stillingene forutsetter at kommunene og kirken deler på utgiftene.

I strid med vedtaket

Dette får Laila Irene Johansen, kommunepolitiker for Arbeiderpartiet og lokallagsleder i Human-Etisk Forbund i Kongsberg, til å reagere.

– Jeg synes ikke dette er greit i det hele tatt. Og jeg skjønner ikke hvorfor bispedømmet blander seg inn med støtte til diakonstillinger her. Det kan se ut til at de ikke har skjønt at stat og kirke har skilt lag, sier Johansen til Fri tanke.

– Opplever du rådmannens forslag å være i strid med vedtaket fra desember?

– Ja, og nei. Flertallet gikk den gang inn for at det skulle opprettes en stilling som skulle jobbe med ungdom og livsmestring. Vi har blant annet hatt utfordringer med mange selvmord i kommunen. Det ble bestemt at dette arbeidet ikke skulle gjøres av en prest, men en annen yrkesgruppe inn helse og omsorg. Dette er også i tråd med ønsker fra ungdommen selv, som vil ha en helsepleier og ikke en prest.

– Men nå har rådmannen altså hevet seg på dette tilbudet fra Tunsberg bispedømme, der altså diakonen blir ansatt av kirken. Slik unngår rådmann behendig budsjettvedtaket fra før jul.

– Er det vanlig at rådmannen kommer med nye innstillinger på denne måten etter at et vedtak er fattet?

– Nei. Dette er første gang jeg har vært borti, sier Johanssen.

Alternativt forslag

Hun mener at rådmannen, ved å sette ut ansettelsesforholdet til Kirkelig fellesråd, også omgår konklusjonen i advokatuttalelsen om potensiell diskriminering av kommunen.

Arbeiderpartiet vil derfor gå mot rådmannens innstilling under onsdagens formannskapsmøte. De vil presentere et eget forslag, der midlene som ble satt av i budsjettet brukes slik det den gang ble vedtatt, på en ikke-religiøs stilling i tråd med ungdommenes ønsker. Hun vet imidlertid ikke hvordan de andre partiene vil stille seg.

Ser ingen utfordringer med diakon

Rådmann Wenche Grinderud viser på sin side til at innstillingen om å inngå et samarbeid med Kirkelig fellesråd er betinget av at kommunen stiller med garanti. Uten kommunens støtte vil det altså ikke bli noen diakon-satsing i Kongsberg.

– Jeg synes forslaget fra bispedømmet om samarbeid var interessant, og derfor har jeg lagt frem forslaget til i morgen, sier Grinderud.

Grinderud forholder seg ikke til advokatuttalelsen Human-Etisk Forbund presenterte i desember. Hun oppfatter det heller ikke som at den er lagt frem for Kongsberg kommune, ettersom det bare er rådmannen som fremlegger saker til kommunestyret.

– Ser du noen utfordringer ved at kirken skal stå ansvarlig for denne typen stillinger?

– Nei. Diakonstillinger har vært en del av kirkens arbeid i mange år. Dette er et samarbeid mellom kommune og kirkelig fellesråd, og det er klart at dersom det blir denne løsningen, må det lages en avtale mellom partene som klargjør hva innholdet i stillingen skal være. Kommunen vil få anledning til å påvirke innholdet gjennom en slik avtale.

Viser til andre stillinger i kommunen

Grinderud understreker videre at stillingen vil være rettet mot både ungdom og mennesker i livets siste fase. Hun mener også at i og med at dette vil være en av flere stillinger som er rettet mot sosiale forhold i kommunen, er det uproblematisk at det er snakk om en diakon.

– Det vil jo ikke være snakk om noen forkynnelse, sier Grinderud.

– Hvordan har dere tenkt å ivareta dem med andre livssyn enn det kristne?

– Dette er en stilling der det er snakk om samtaler og forebyggende arbeid. Vi har jo også miljøarbeidere og valgmuligheter for brukerne. Det er jo ikke denne stillingen alene som skal jobbe med denne typen problematikk i kommunen.

– Men jeg vil ikke polemisere over dette nå. Jeg forholder meg til hva formannskapet bestemmer i morgen.

Kommune for alle

Den gang forslaget om å ansette en prest var opp til diskusjon poengterte Human-Etisk forbund tydelig forskjellen på et tros- og livssynssamfunn og en kommune. Det er at sistnevnte ikke har noe «livssyn» som skal formidles.

– En kommune skal være for alle. Jeg er derfor i sterk tvil om de har lov til å utlyse en slik stilling. Generelt virker dette som en lite gjennomtenkt hestehandel i en sen nattetime. Vi får håpe Kongsberg greier å rydde opp i dette. Dette tåler ikke dagens lys, sa Enger, om den foreslåtte prestestillingen.

Når denne stillingen nå ikke lenger er aktuell uttrykker han at Human-Etisk Forbund synes det er bra at kommunen skal jobbe med barn og unge, og at vedtaket som ble gjort i desember dermed var godt.

– Men vi håper at Kongsberg kommune tar barn og unge på alvor, og lager et tilbud de fortjener, som er en kommunal tjeneste, som sikrer en god tjeneste for alle barn og unge i kommunen. Slik vi oppfatter at det kommunestyrevedtaket var, sier Enger.

Det at de avsatte midlene til en slik stilling nå foreslås å gå til frivillige organisasjoner er han derimot ikke udelt positiv til.

– Vi stiller spørsmål ved om det er riktig at pengene skal gå til en diakonstilling delfinansiert av Bispedømmet. Har de vurdert andre organisasjoner?

– Vår oppfatning er at dette best kan gjøres med en kommunal stilling, sier Enger til Fritanke.no

Fri tanke har vært i kontakt med Tunsberg bispedømme. Saken vil bli oppdatert med svar fra dem senere.

#prestVis flere

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Gjett hvordan Forsvaret «hedrer» sine avdøde soldater?

Flertallet valgte å tre av under de kristne innslagene. Likevel har feltpresten monopol for soldater som sendes til Afghanistan. Og hva tror du skjer når ikke-kristne soldater dør? (12.5.2015)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...