Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Organisatorisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Sina Inngjerdingen, er innstilt som ny leder foran landsmøtet denne helgen.

Organisatorisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Sina Inngjerdingen, er innstilt som ny leder foran landsmøtet denne helgen.

Sina blir ny leder i Humanistisk Ungdom:

Vil styrke organisasjonen etter korona

Sina Inngjerdingen har vært organisasjonsmenneske hele livet – sitt første styreverv fikk hun som tiåring. Lørdag blir hun etter alle solemerker valgt til Humanistisk Ungdoms nye leder.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2021 kl 14:21

Denne helgen avholder Humanistisk Ungdom landsmøte – selvsagt digitalt. Sina Inngjerdingen er innstilt som ny leder etter Øistein Sommerfeldt Lysne, som har sittet i to perioder og nå går av for aldersgrensen. Den 21-åringe lærerstudenten fra Skarnes i Innlandet har vært organisatorisk nestleder i Humanistisk Ungdom siden januar 2020, men det å ha hatt et særskilt ansvar for organisasjonen under korona har ikke avskrekket henne. Snarere tvert imot.

– Jeg vil bli leder i HU fordi organisasjonen nå trenger å fokusere på rekruttering og lokallagene. Spesielt etter dette korona-året trenger vi å styrke lokallagene og skape de møteplassene vi hadde før korona, sier hun.

Korona-rammet

For Humanistisk Ungdom har, som andre norske ungdomsorganisasjoner, slitt under korona. Det å være en møteplass for ungdom er noe av det viktigste Humanistisk Ungdom er, men under korona har ikke det vært like mulig å få til.

– Vi har hatt noen lokallag som er blitt nedlagt. Vi har prøvd å få lokallag til å holde digitale møter – noen har lyktes, andre har ikke fått til det. Jeg har snakket en del med flere som har vært aktive i HU, de er lei – de får ikke møtt hverandre eller gjort så mye. Det er jo ganske kjedelig! Men jeg har jobbet for å få folk til å ta et år til, slik at lokallaget ikke trenger legges ned. Det er mer stress å skulle opprette et nytt lag enn å få liv i et lag som allerede eksisterer.

Hun håper at samfunnet skal åpne opp såpass at HU-medlemmer igjen kan få lov til å møtes.

– Da skal alle bli «frelst»! De skal få eierskap til organisasjonen, møte vennene sine som de ikke har møtt på nesten to år og vi skal få tilbake de tidligere aktive folkene. Vi trenger å få medlemmene til å bli aktive igjen og til å kjenne på fellesskapet vi har i HU. Og da må vi skape møteplassene på ny.

Liker ikke å gjøre ingenting

Sina Inngjerdingen har gode forutsetninger for å bygge organisasjon – hun har vært organisasjonsmenneske hele livet: Sitt første styreverv fikk hun som tiåring i 4H. Seinere har hun vært med i elevrådsarbeid, i alle ungdomsorganisasjoner hun har fattet interesse for, blant dem Natur og Ungdom og Solidaritetsungdommen – og i Norges jeger- og fiskerforbund. Det siste riktignok gjennom å ta jegerprøven på videregående – «bare fordi jeg kunne». Hun synes det er kjedelig å ikke gjøre noe – derfor gjør hun mye.

– Jeg liker veldig det organisatoriske og det å styre ting. Jeg liker best å sitte i et verv og gjøre ting – ikke bare vente på at noe skjer. At jeg har vært i andre organisasjoner og sett hva som fungerer og ikke, gjør at jeg kan bli en god leder. Jeg er ikke redd for å tenke nytt. Vi må fortsette å utvikle oss, og jeg vil teste nye ting, slik at vi kan vokse og enda flere kan få eierskap til organisasjonen.

Sina Inngjerdingen har vært engasjert i Humanistisk Ungdom siden hun var 16 år – og det var også da hun bestemte seg for at hun en gang i framtida skulle bli leder for organisasjonen. Lokallaget hun kommer fra – Glåmdalen – har hele tiden hatt veldig mange aktive ungdommer, noe hun mener kommer av det gode samarbeidet med Human-Etisk Forbunds lokallag der. I Glåmdalen er HU en viktig del av den humanistiske konfirmasjonsundervisningen, som kursassistenter, og det var slik Sina selv møtte Humanistisk Ungdom for første gang. Her fant hun et interessant og inkluderende fellesskap.

– Det er folkene som gjør det! Det er alltid gøy å være på seminar, selv om jeg ikke alltid skjønner halvparten. Jeg drar fordi folkene er så kule, smiler hun.

Kort tid etter at hun ble medlem fikk hun plass i valgkomiteen, og deretter ballet det på seg.

Folkelig leder

Organisasjonsmennesket Sina Inngjerdingen er ikke så veldig opptatt av de politiske spørsmålene.

– Jeg kommer til å fokusere mye på menneskene i organisasjonen og det organisatoriske. Jeg tror det som skiller meg fra tidligere ledere er at jeg er veldig folkelig. Det er ikke vanskelig å ta kontakt med meg. Jeg snakker på en veldig folkelig måte og bruker ikke mange fancy ord. Jeg vil at alle skal forstå meg – uansett om det er en 14-åring eller en 25-åring med mastergrad.

Og når det gjelder Humanistisk Ungdom etter korona er hun tross alt optimistisk. Selv om noen lokallag ble lagt ned, ble det også startet to nye lokallag i løpet av 2020, så som «optimistisk pessimist» har hun tro på at det skal ordne seg.

– Til HU-medlemmene vil jeg si: Det kommer til å gå bra! Forhåpentligvis får vi hatt sommerleir i sommer, og vi får møtes igjen – det tror jeg alle kjenner at vi trenger nå!

Men aller først er det landsmøte og valg.

Les hele innstillingen fra valgkomiteen på Humanistisk Ungdoms nettsider.

#Fakta om Sina Inngjerdingen (21)
Aktuell: Innstilt som ny leder i Humanistisk Ungdom
Opprinnelig fra: Skarnes i Innlandet
Verv: Organisatorisk nestleder i Humanistisk Ungdom
Studerer: ferdig med andreåret på lærerutdanningen på Universitetet i Stavanger
Viktige humanistiske verdier: – Menneskeverd er den viktigste! Jeg tenker at alle mennesker er like gode. Det eneste jeg bryr meg om, er om de er drittsekker eller ikke. Er du ikke det kan vi være venner. Og selvfølgelig menneskerettigheter, ytringsfrihet, demokrati og kritisk tenkning.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

#Sina InngjerdingenVis flere

#OrganisasjonVis flere

#LandsmøteVis flere

Vennskapelig kamp om nestleder-verv
– Ikke to likeverdige prinsipper

HEF-landsmøtet og eutanasisaken

– Ikke to likeverdige prinsipper

– Jeg har virkelig problem med å se gyldigheten av at «prinsippet om selvbestemmelse og prinsippet om hensynet til våre medmennesker er likeverdige» i denne sammenhengen, skriver tidligere generalsekretær Kari Vigeland om landsmøtets eutanasi-vedtak. (24.6.2013)

Tom Hedalen er Human-Etisk Forbund nye leder

Tom Hedalen er Human-Etisk Forbund nye leder

Det nye hovedstyret til Human-Etisk Forbund er nå valgt, og Tom Hedalen skal de neste to årene lede forbundet. Tidligere stortingsrepresentant for SV, Lisbeth Holand, er ny nestleder. (2.6.2013)