Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kritikk av islam får ofte ytterliggående muslimer ut i gatene. Dette bildet er fra Indonesia og protestene mot Basuki Tjahaja Purnama i 2017.
 Foto: Wikipedia commons@Cahaya Maulidian

Kritikk av islam får ofte ytterliggående muslimer ut i gatene. Dette bildet er fra Indonesia og protestene mot Basuki Tjahaja Purnama i 2017. Foto: Wikipedia commons@Cahaya Maulidian

Rektor irettesatte student for å ha skulket – ble drept

Studenten Faheem droppet undervisning for å delta på en islamist-demonstrasjon og ble irettesatt av rektor. Det var i seg selv blasfemi, mente studenten, og rektor måtte bøte med livet.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 16:39

– Jeg har blitt opplært til å drepe blasfemikere og ikke være redd for å konfrontere dem som fornærmer Gud. Jeg drepte ham. Jeg innrømmer og tilstår det, skal drapsmannen ha sagt da han ble arrestert.

Dødssynden til den drepte rektoren ved Islamia College i den pakistanske byen Charsadda, Sareer Ahmed, skal ha vært at han irettesatte studenten for å ha droppet undervisning og dratt på en islamistisk demonstrasjon i hovedstaden Islamabad i protest mot foreslåtte oppmykninger i Pakistans blasfemilovgiving.

Dette mente drapamannen var så ille – ja, blasfemisk – at rektor fortjente å dø. Sareer Ahmed ble drept med seks skudd, melder avisa den engelskspråklige pakistanske avisa Dawn.

Islamistene ga seg ikke før alle krav var innfridd

I Pakistan risikerer man dødsstraff hvis man blir kjent skyldig i blasfemi, men landet aksepterer selvsagt ikke at folk tar loven i egne hender. Drapsmannen er derfor arrestert og er under etterforskning.

Nettstedet VOA-news melder at demonstrasjonene i Islamabad mot oppmykningene i blasfemiloven nærmest lammet den pakistanske hovedstaden i tre uker. De sluttet først da regjeringen ga etter for alle kravene fra islamistene, inkludert å fjerne justisministeren.

Løse beskyldninger om «blasfemi» kan føre til drap

Nyhetsnettstedet rapporterer om en svært amper stemning blant Pakistans islamister. Løse beskyldninger om blasfemi kan oppildne lynsjemobber til drap og mishandling av angivelige «blasfemikere».

Det så vi blant annet i april i fjor da studenten Mashal Khan ble sparket i hjel av illsinte islamister på i byen Mardan. Drapet på Mashal Khan har ført til store protester over hele Pakistan, og politiet har arrestert nesten 60 personer for å ha vært involvert i drapet.

Tidligere denne uka rapporterte vi om truslene mot ett av styremedlemmene i den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU, den kvinnelige sekulære aktivisten Gululai Ismail.

Minst 65 personer har blitt drept av islamistiske ekstremister i Pakistan på grunn av påstander om blasfemi siden 1990, melder avisa Dawn.