Gulalai Ismail fikk prisen International Humanist of the year under den humanistiske verdenskongressen i Oxford i 2014. I bakgrunnen: President i IHEU, Andrew Copson. FOTO: Humanists UK - Sven Klinge

Mann arrestert i Pakistan for trusler mot Gulalai Ismail

Gulalai Ismail er kvinnelig sekulær aktivist i Pakistan – et land der folk som bryter med tradisjon og religion risikerer å bli drept. I det siste har truslene mot henne økt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2018 kl 16:09

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Gulalai Ismail besøkte Norge i forbindelse med den humanistiske verdenskongressen i Oslo i 2011. Her sammen med Priya Tayde fra India og Ishwor Ojha fra Nepal under HUs sommerleir 2011. FOTO: Even Gran

Faktaboks

PRISBELØNT AKTIVIST

Gulalai Ismail stiftet Aware Girls i Pakistan sammen med søsteren sin da hun var bare 16 år gammel.

Målet er å jobbe for menneskerettigheter, likestilling, utdanning og ikke-vold.

Hun har fått følgende priser:

Gulalai Ismail er styremedlem i den internasjonale humanistunionen IHEU.

Gululai Ismail er anerkjent som en "agent of change" av den britiske høykommisæren i Pakistan.

Les mer om Gulalai Ismail.

I april i fjor ble Mashal Khan drept av en rasende mobb på universitetet i byen Mardan i Pakistan. Årsaken var at Khan kalte seg humanist og kritiserte islam offentlig på nettet.

Lederen av den sekulære kvinneorganisasjonen Aware Girls, Gulalai Ismail, bor i samme område. Hun har protestert høylytt mot at politiet ikke har tatt drapet på Mashal Khan alvorlig.

Ismail forteller ifølge den engelskspråklige pakistanske avisa Dawn, at hun begynte å få trusler i juni i fjor, som hun anmeldte til politiet. Da de ikke gjorde noe med saken, tok hun på nytt kontakt i november. Hamza Khan (18), den navngitte personen i anmeldelsen, ble da arrestert, men senere løslatt mot kausjon.

Vedkommende skal blant annet ha publisert en video som oppfordrer folk til å ta drepe Ismail. Denne videoen har nå blitt fjernet fra nettet etter begjæring fra politiet.

Fortsatte å true, ble arrestert

Selv etter at politiet tok affære i november, fortsatte Ismail å motta dødstrusler fra ulike brukerprofiler på Facebook og Twitter.

I går, på mandag, ble Hamza Khan arrestert nok en gang etter at det ble kjent at han hadde fortsatt å true Ismail på nettet etter å ha blitt løslatt.

Politiet melder at saken nå er under etterforskning.

Hovedårsaken til de økte truslene mot Gulalai Ismail er at hun har oppfordret til at Mashal Khans drapsmenn må bli tatt, skriver Dawn.

Ismail: – Godt at politiet beskytter innbyggerne

Gulalai Ismail er fornøyd med at Hamza Khan nå er arrestert og at saken er under etterforskning.

– Det føles godt at politiet beskytter innbyggerne mot folk som bruker religion og kultur til å oppfordre til vold og til å lukke munnen på folk, skriver hun på sin Facebook-profil i dag.

Les mer om truslene mot Ismail på bloggen Alternative perspectives.

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse