Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Jan-Paul Brekke fra Institutt for samfunnsforskning var invitert til å snakke om integreringspolitikk og tros- og livssynspolitikk. Foto: Even Gran

Startet arbeid med tros- og livssynspolitikk på muslimenes julaften

Det kunne ha vært flere muslimer på Kulturdepartementets kick-off seminar i dag.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2016 kl 18:46

I dag er det Eid al-Adha – den største feiringen og viktigste helligdagen for muslimer. På samme dag holdt Kulturdepartementet kick-off seminar for Norge nye tros- og livssynsspolitikk – oppfølgingen av den snart fire år gamle Stålsett-rapporten.

Paradokset ble påpekt av et par av muslimene som hadde møtt opp. De mente det uheldige sammenfallet i tid kastet et interessant i lys over det seminaret faktisk handlet om – en ny, helhetlig tros- og livssynspolitikk for Norge.

De muslimene Fritanke.no snakket med ønsket imidlertid ikke å kritisere departementet for datovalget.

– Husk at det bare er ti dager siden vi muslimer selv fikk vite at det skulle være Eid på denne dagen, sa Summer Ejaz, som også representerer Høyre i Stavanger bystyre.

Stålsett fram i lyset igjen

Seminaret var ellers preget av en generell gjennomgang av tros- og livssynspolitiske problemstillinger de fleste seminardeltagerne trolig hadde hørt mange ganger før. Det kom få signaler om konkrete retninger arbeidet kan ta.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland innledet med å appellere til at et overordnet mål med tros- og livssynspolitikken må være å skape mer samhold, mens leder for Stålsett-utvalget, Sturla Stålsett, gikk gjennom hovedføringene de ble enige om i utvalgsrapporten fra 2013.

  • Det skal føres en aktivt støttende tros- og livssynspolitikk
  • Man skal aktivt legge til rette for at alle borgere kan få praktisere religion og livssyn.
  • Tros- og livssynsfriheten skal utøves uten at man krenker andres frihet til det samme.
  • Tros- og livssynspolitikken skal være ikke-diskriminerende.
  • Tros- og livssynspolitikken skal foregå innenfor rammene som settes av menneskerettighetene.

Mente kirkeutmeldelser ikke bør føre til at staten går konkurs

En av de viktigste tingene det er ventet en avklaring på i prosessen – finansiering – ble nesten ikke berørt under seminaret.

En av de få som nevnte temaet var Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant fra Venstre.

Han mente det måtte være noe feil med et system der staten vil gå konkurs hvis bare nok folk melder seg ut av kirken. Han mente at en løsning med kirkeskatt, som de har i Sverige og Danmark, kan være veien å gå.

Les mer om mulige finansieringsmodeller her.

Ingrid Joys fra Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) advarte deretter mot å tro på enkle svar basert på enkle prinsipper, som for eksempel et klart nei til at muslimske elever i videregående skoler skal få bønnerom.

– Prinsipielt skal de ikke det, men i mange tilfeller er det bedre å forhandle seg fram til en lokal løsning, mente hun, og trakk fram en sak om bønnerom på en skole i Oslo som eksempel.

Her hadde en skolen løst saken ved å la elevene som ønsket det få be i et rom på skolen, men uten at det ble innredet et eget rom som fast bønnerom.

– Det er bedre å finne slike lokale løsninger på saker, enn at det blir en stor nasjonal prinsippdebatt ut av det, mente hun.

Deretter holdt leder av Kirkerådet (Den norske kirke), Kristin Gunleiksrud Raaum, et innlegg. Hun mente det var viktig med likebehandling, men at det også var viktig å ta vare på tradisjonen, kulturen og de lange linjene.

– Likebehandling skal ligge til grunn, men noen ganger er det grunn til en saklig forskjellsbehandling. Den norske kirke er så stor at det er riktig med et visst nærvær i ulike offentlige situasjoner, konkluderte hun.

– Tros- og livssynspolitikk er noe annet enn integreringspolitikk

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, advarte i et innlegg fra salen mot å blande sammen tros- og livssynspolitikk på den ene siden, og integrasjonspolitikk på den andre.

– Integrering handler om skole, arbeid, sosialytelser, språkopplæring og en masse andre ting som ikke har noe med tro og livssyn å gjøre. Vi hadde trengt en tros- og livssynspolitikk selv om vi ikke hadde noen integreringsutfordringer. Det bekymrer meg at det ofte settes likhetstegn mellom disse to områdene. Det bør vi slutte med, mente hun.

Sandvig minnet om at det er stor forskjell på en stat og et samfunn, og poengterte at mens det bør være et mål å ha et livssynsåpent samfunn, så bør staten være livssynsnøytral.

Hun ønsket ikke å kritisere Kulturdepartementet som på slutten av dagen hadde satt av godt med tid til å diskutere nettopp integreringspolitikk på et seminar om tros- og livssynspolitikk.

– Det var såpass mange som påpekte at tros- og livssynspolitikk og integreringspolitikk må holdes adskilt, at jeg synes budskapet kom godt fram, understreket Sandvig overfor Fritanke.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...