Kontakt
Sankt Olav domkirke i Ullevålsveien i Oslo, er hovedkirken til Oslo katolske bispedømme. Foto: Google street view
Katolikkene gir seg ikke. Mener «kanonisk rett» gir dem krav på statsstøtte.
Even Gran
Publisert: 06.05.2016 kl 12:36
Sist oppdatert: 06.05.2016 kl 14:55
Oslo katolske bispedømme (OKB) går til sak mot Kulturdepartementet. Det offentliggjorde de på sitt eget nettsted i går kveld.
OKB registrerte i perioden 2011 – 2015 i overkant av 67.000 personer i sitt medlemsregister uten å spørre dem først. Deretter har katolikkene søkt og fått offentlig støtte for disse personene. Dette er i strid med departementets lovhjemlede krav om at alle medlemmer man får offentlig støtte for i Norge, må ha meldt seg aktivt inn og at denne aktive innmeldingen må kunne dokumenteres.
Ettersom OKB har meldt inn intetanende mennesker uten å informere dem, kan de naturlig nok ikke dokumentere noen innmelding.
Staten krever derfor at OKB betaler tilbake det de har fått utbetalt urettmessig på grunn av dette, beregnet til 40,5 millioner kroner. OKB har klaget på vedtaket om tilbakebetaling, men Kulturdepartementet har avslått denne.
Det er på dette grunnlaget OKB nå til sak mot staten.
Sentralt i klagen fra katolikkene ligger en påstand om at hele verdens katolikker er medlem i samme verdensomspennende katolske kirke. Hvis en person som er døpt katolsk flytter for eksempel fra Spania til Norge, så skal det regnes som om den samme katolikken flytter fra Lillehammer til Hamar. Den katolske kirke kjenner med andre ord ingen grenser.
I stevningen til Oslo tingrett argumenterer Oslo katolske bispedømme med at dette følger «kanonisk rett» som er bestemt av paven og har universell gyldighet innen Den katolske kirke.
«De enkelte bispedømmene som for eksempel OKB kan ikke lage sine egne rettsregler som står i strid med disse universelle reglene», heter det i stevningen.
De argumenterer videre med at denne måten å definere medlemskap på beskyttes av Trossamfunnslovens §9 der det står at «trudomssamfunnet fastset sjølv kva måte innmelding i samfunnet skal gjerast på».
Et annet argument katolikkene bruker, er at den finske, islandske og svenske majoritetskirkene registrerer medlemmer etter samme prinsipp, og at det er diskriminerende hvis ikke katolikkene ikke skal få lov til å føre opp medlemmer på samme måte.
Staten har ikke svart på søksmålet ennå, men har tidligere kommentert at medlemskapet slik det er definert etter «kanonisk rett» må skilles klart fra medlemsbegrepet slik det er definert i norsk lov som grunnlag for offentlig støtte.
Katolikkene må gjerne definere medlemskapet som de vil i teologisk forstand, mener staten, men hvis de ønsker offentlig støtte for medlemmene, er det norsk lov som gjelder.
– Å medlemsføre mennesker uten å kontakte dem og be om godkjennelse i et register som utløser direkte statlig støtte, det kan ikke være riktig. Både fordi det direkte påvirker støttebeløpet, og fordi man kan komme i skade for å føre opp medlemmer av andre trossamfunn, eller personer som ikke er religiøse. Det er kjernen i denne saken, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H) til Aftenposten i dag.
Kravene til aktiv, personlig innmelding og at dette må kunne dokumenteres, er ifølge staten hjemlet i Trossamfunnsloven §§ 3, 6 og 10, samt presisert i rundskrivet «Tilskudd til tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke 2016» punkt 4. I tillegg gjelder Personopplysningslovens §§ 19 g 20.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har for øvrig satt i gang en granskning av særavtalene til de finske, islandske og svenske majoritetskirkene for å finne ut om disse er lovlige.
Avtalene er som nevnt et viktig argument for katolikkene, som mener de har krav på likebehandling (en viktig forskjell er imidlertid at katolikkene, i motsetning til de nordiske kirkesamfunnene, ikke får overført detaljerte medlemslister fra morkirken i utlandet).
Saken rundt medlemsrotet til Oslo katolske bispedømme er todelt. For det første er biskop Bernt Eidsvig og økonomisjef Pham Cong Thuan siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Dette er en straffesak som har vært under etterforskning siden februar 2015. I løpet av de kommende månedene vil det bli kjent om statsadvokaten kommer til å ta ut tiltale, skriver Aftenposten.
Det andre hovedsporet i saken, er at staten vil ha tilbake pengene sine. Det er dette kravet Oslo katolske bispedømme nå har sendt til retten.
Fritanke.no har skrevet en lang rekke artikler om katolikkenes tvilsomme medlemspraksis. Se lenkene under:
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.