Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Med store norske flagg marsjerte rundt 190 mennesker mot islam og muslimsk innvandring i Oslo mandag kveld. Slik presenterer Pegida Norge seg på Facebook.
 Foto: faksimile fra internett

Med store norske flagg marsjerte rundt 190 mennesker mot islam og muslimsk innvandring i Oslo mandag kveld. Slik presenterer Pegida Norge seg på Facebook. Foto: faksimile fra internett

– Muslimer i Norge frykter Pegida

– Det sprer seg en berettiget frykt i moskeene. En av de største moskeene i Oslo har allerede leid inn egne vektere, forteller Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.01.2015 kl 09:52

Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur sier mange muslimer han har snakket med, frykter utviklingen etter Pegidas marsj i Oslo mandag.

Med store norske flagg marsjerte rundt 190 mennesker mot islam og muslimsk innvandring i Oslo mandag kveld. Pegida har varslet at de vil demonstrere hver uke fremover.

– Mange muslimer jeg har snakket med, er redde for utviklingen, sier Kapur til NTB.

– De tragiske hendelsene i Paris gir dessverre også de høyreekstreme vann på mølla til å dyrke fram mer hat. Pegida bruker ofrene i Paris til å legitimere og mobilisere rundt sin egen agenda, sier han.

Berettiget frykt

Og dette er bare starten, frykter stortingsrepresentanten.

– Utallige terroraksjoner har lært oss at selv om ekstremistenes paroler balanserer så vidt unna det som juridisk kan defineres som rasisme og oppfordring til vold – så vil alltid enkeltpersoner i miljøet føle seg kallet til å gjøre voldelige handlinger ut av ord, sier han.

– Det sprer seg en berettiget frykt i moskeene. En av de største moskeene i Oslo har allerede leid inn egne vektere, forteller Høyre-politikeren.

– Politiet er allerede tett på. Men bør vurdere ytterligere synlighet og sikkerhet. Spesielt på fredager er moskeene ekstra sårbare mål på grunn av fredagsbønnen, som tiltrekker mange – både voksne og barn.

Jøder ber om vakthold

Det Mosaiske Trossamfund ba mandag om styrket vakthold utenfor synagogen i Oslo etter terrorangrepene i Frankrike.

– Norske jøder er redde, sier forstander Ervin Kohn.

Trossamfunnet tok kontakt med politiet etter terrorangrepet i en kosherbutikk øst i Paris forrige uke, der fire jøder ble drept. Selv om politiet allerede har vakthold utenfor synagogen i Oslo, har norske jøder et behov for at dette styrkes, sier Kohn til NTB. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.