Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
For første gang uttaler et samlet Religions- og livssynslederforum i STL seg i en enkeltsak, her representert ved (fra venstre): rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund , preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke, Bhante Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet, Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk og Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund.
 Foto: STL / Ingrid Rosendorf Joys

For første gang uttaler et samlet Religions- og livssynslederforum i STL seg i en enkeltsak, her representert ved (fra venstre): rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund , preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke, Bhante Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet, Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk og Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund. Foto: STL / Ingrid Rosendorf Joys

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn:

Hent Syria-barna hjem!

Lederne for tros- og livssynsamfunnene ber regjeringen gjøre mer for de norske barna i Syria. - Vi synes arbeidet med å hjelpe disse barna tar veldig lang tid, sier styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

I mars i år krevde Human-Etisk Forbund (HEF) i en hovedstyreuttalelse, at barn av norske IS-tilhengere må hjelpes hjem fra flyktningeleirene i Syria. Denne uken kom også et samlet styre i Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn (STL) med en klar beskjed til regjeringen.

– Vi oppfordrer regjeringen til å hente hjem de norske barna og deres mødre som ber om det. De juridiske og sikkerhetsmessige utfordringene må løses, men barna må på humanitært grunnlag få den medisinske hjelpen de trenger nå.

STL følger dermed opp en uttalelse fra 16 tidligere statsråder som kom i forrige uke etter initiativ fra tidligere utenriksminister Knut Vollebæk.

Generalsekretær i STL Ingrid Rosendorf Joys, påpeker i et innlegg på Facebook at det er første gang Religions- og livssynslederforumet uttaler seg samlet om en konkret sak:

– Dette oppropet er historisk i den forstand at lederforumet aldri tidligere har uttalt seg samlet om en spesifikk problemstilling av denne typen. Det skyldes naturligvis at situasjonen for disse barna er så prekær – de risikerer å dø om de ikke blir hentet hjem.

Oppfølging av HEF-vedtak

Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund sier til Fri tanke at det å samle Religions- og livssynslederforumet i STL på denne på denne måten selvsagt har sammenheng med denne spesielle sakens natur. Forumet mener at regjeringen, etter å ha hentet hjem fem foreldreløse barn tidligere i år, nå ikke ser ut til å prioritere saken, og det er dette de vil gjøre noe med.

– Uttalelsen er en oppfølging av vårt vedtak fra i mars. Vi forsterker det når en samlet ledergruppe i STL stiller seg bak det. Det er en viktig sak, og det er en aktuell sak. Den sekundære årsaken er at det etter hvert har vokst frem et ønske for ledergruppa i STL om å bli mer synlig, og få vist at det er et samarbeid i saker hvor så mange som mulig av oss har felles interesser.

Det vil ifølge Hedalen dermed trolig komme flere uttalelser fra STL i fremtiden.

– Vi kommer nok ikke til å uttale oss om alt mulig. Men i de tilfellene der det er snakk om viktige etiske saker for oss å stille oss bak, vil det være naturlig. Etter hva jeg har forstått på generalsekretæren tok det ikke lang tid å få samlet medlemmene om dette.

Regjeringen må prioritere disse barna

– Har du tro på at regjeringen vil lytte når dere har en slik tydelig samlet uttalelse?

– Vi så på TV 2 i går at Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann var tydelig på at man hadde hentet hjem igjen de barna som var foreldreløse, men at det ikke var aktuelt å hente barna som hadde foreldre hjem. Det var et veldig tydelig signal. Samtidig var dette synet til bare ett av partiene i regjeringen, og vi høster nok mer sympati hos de øvrige tre regjeringspartiene.

– Vi synes arbeidet med å hjelpe disse barna tar veldig lang tid. Det i seg selv forvansker situasjonen for dem både helsemessig og ernæringsmessig. Målet vårt er at regjeringen begynner å prioritere dette arbeidet, for eksempel fremfor bompenger, og å få saken frem i aktualitetsbildet igjen, sier Hedalen.

Disse står bak uttalelsen:

Religions- og livssynslederforumet har møtt hverandre jevnlig over ti år og har tatt opp ulike etiske problemstillinger. Lederforumet er tilknyttet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), og har følgende medlemmer:

Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, den jødiske forsamlingen i Oslo

Bernt Eidsvig biskop i Oslo Katolske Bispedømme

Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk

Preses Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet i Den norske kirke

Zahoor Ahmad Ch., leder i Ahmadiyya muslimsk trossamfunn

Lilli Martine Lerstad fra Baha'ier i Norge

Bhante Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet

Jitender Singh fra Gurduara Sri Guru Nanak Dev Ji (sikhsamfunnet)

Kari Bansal, styreleder i Holistisk Forbund

Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund

Tarjei Pedersen stavspresident i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige

Kristine Høiland, prest i Kristensamfunnet

Berit Hagen Agøy, Norges Kristne Råd

Surinder Nath Joshi, leder i Sanatan Mandir Sabha (hindu)

#SyriaVis flere

Hent Syria-barna hjem!
Kraftige reaksjoner på at Solberg vil hente hjem foreldreløse barn
Syria – landet som hjemsøkes av gamle maktstrukturer

Syria – landet som hjemsøkes av gamle maktstrukturer

For å forstå hva som skjer i Syria må man forstå Syrias historie, mener historieprofessor og Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage. Her er en kort innføring. (24.10.2013)

#Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunnVis flere

Hent Syria-barna hjem!
– Vi vil hverandre vel

Dialogisk gjestebud:

– Vi vil hverandre vel

Tros- og livssynsdialog kan høres tannløst ut, men har i Norge bidratt til å unngå konflikter. Dette ble markert med bokutgivelse og seminar i Oslo denne uken. HEF-rådgiver Lars-Petter Helgestad var der. (27.9.2013)