Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

For første gang uttaler et samlet Religions- og livssynslederforum i STL seg i en enkeltsak, her representert ved (fra venstre): rabbiner Joav Melchior i Det Mosaiske Trossamfund , preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke, Bhante Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet, Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk og Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund. Foto: STL / Ingrid Rosendorf Joys

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn:

Hent Syria-barna hjem!

Lederne for tros- og livssynsamfunnene ber regjeringen gjøre mer for de norske barna i Syria. - Vi synes arbeidet med å hjelpe disse barna tar veldig lang tid, sier styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

I mars i år krevde Human-Etisk Forbund (HEF) i en hovedstyreuttalelse, at barn av norske IS-tilhengere må hjelpes hjem fra flyktningeleirene i Syria. Denne uken kom også et samlet styre i Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn (STL) med en klar beskjed til regjeringen.

– Vi oppfordrer regjeringen til å hente hjem de norske barna og deres mødre som ber om det. De juridiske og sikkerhetsmessige utfordringene må løses, men barna må på humanitært grunnlag få den medisinske hjelpen de trenger nå.

STL følger dermed opp en uttalelse fra 16 tidligere statsråder som kom i forrige uke etter initiativ fra tidligere utenriksminister Knut Vollebæk.

Generalsekretær i STL Ingrid Rosendorf Joys, påpeker i et innlegg på Facebook at det er første gang Religions- og livssynslederforumet uttaler seg samlet om en konkret sak:

– Dette oppropet er historisk i den forstand at lederforumet aldri tidligere har uttalt seg samlet om en spesifikk problemstilling av denne typen. Det skyldes naturligvis at situasjonen for disse barna er så prekær – de risikerer å dø om de ikke blir hentet hjem.

Oppfølging av HEF-vedtak

Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund sier til Fri tanke at det å samle Religions- og livssynslederforumet i STL på denne på denne måten selvsagt har sammenheng med denne spesielle sakens natur. Forumet mener at regjeringen, etter å ha hentet hjem fem foreldreløse barn tidligere i år, nå ikke ser ut til å prioritere saken, og det er dette de vil gjøre noe med.

– Uttalelsen er en oppfølging av vårt vedtak fra i mars. Vi forsterker det når en samlet ledergruppe i STL stiller seg bak det. Det er en viktig sak, og det er en aktuell sak. Den sekundære årsaken er at det etter hvert har vokst frem et ønske for ledergruppa i STL om å bli mer synlig, og få vist at det er et samarbeid i saker hvor så mange som mulig av oss har felles interesser.

Det vil ifølge Hedalen dermed trolig komme flere uttalelser fra STL i fremtiden.

– Vi kommer nok ikke til å uttale oss om alt mulig. Men i de tilfellene der det er snakk om viktige etiske saker for oss å stille oss bak, vil det være naturlig. Etter hva jeg har forstått på generalsekretæren tok det ikke lang tid å få samlet medlemmene om dette.

Regjeringen må prioritere disse barna

– Har du tro på at regjeringen vil lytte når dere har en slik tydelig samlet uttalelse?

– Vi så på TV 2 i går at Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann var tydelig på at man hadde hentet hjem igjen de barna som var foreldreløse, men at det ikke var aktuelt å hente barna som hadde foreldre hjem. Det var et veldig tydelig signal. Samtidig var dette synet til bare ett av partiene i regjeringen, og vi høster nok mer sympati hos de øvrige tre regjeringspartiene.

– Vi synes arbeidet med å hjelpe disse barna tar veldig lang tid. Det i seg selv forvansker situasjonen for dem både helsemessig og ernæringsmessig. Målet vårt er at regjeringen begynner å prioritere dette arbeidet, for eksempel fremfor bompenger, og å få saken frem i aktualitetsbildet igjen, sier Hedalen.

Disse står bak uttalelsen:

Religions- og livssynslederforumet har møtt hverandre jevnlig over ti år og har tatt opp ulike etiske problemstillinger. Lederforumet er tilknyttet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), og har følgende medlemmer:

Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, den jødiske forsamlingen i Oslo

Bernt Eidsvig biskop i Oslo Katolske Bispedømme

Senaid Kobilica, styreleder i Muslimsk Dialognettverk

Preses Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet i Den norske kirke

Zahoor Ahmad Ch., leder i Ahmadiyya muslimsk trossamfunn

Lilli Martine Lerstad fra Baha'ier i Norge

Bhante Manirathana Thero, hovedmunk fra Buddhistforbundet

Jitender Singh fra Gurduara Sri Guru Nanak Dev Ji (sikhsamfunnet)

Kari Bansal, styreleder i Holistisk Forbund

Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk Forbund

Tarjei Pedersen stavspresident i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige

Kristine Høiland, prest i Kristensamfunnet

Berit Hagen Agøy, Norges Kristne Råd

Surinder Nath Joshi, leder i Sanatan Mandir Sabha (hindu)

#Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunnVis flere

«Uenighetens fellesskap» lansert med både scientologer og satanister om bord

«Uenighetens fellesskap» lansert med både scientologer og satanister om bord

Over 30 tros- og livssynssamfunn har fått femti spørsmål. Sjekk hva de svarte.

– Vi vil hverandre vel

Dialogisk gjestebud:

– Vi vil hverandre vel

Tros- og livssynsdialog kan høres tannløst ut, men har i Norge bidratt til å unngå konflikter. Dette ble markert med bokutgivelse og seminar i Oslo denne uken. HEF-rådgiver Lars-Petter Helgestad var der. (27.9.2013)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...