Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette er noen av tros- og livssynssamfunnene som er med i det nye prosjektet Uenighetens fellesskap. Se alle.

Dette er noen av tros- og livssynssamfunnene som er med i det nye prosjektet Uenighetens fellesskap. Se alle.

«Uenighetens fellesskap» lansert med både scientologer og satanister om bord

Over 30 tros- og livssynssamfunn har fått femti spørsmål. Sjekk hva de svarte.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2018 kl 14:53

Nettstedet «Uenighetens fellesskap» ble lansert i Oslo i går ettermiddag. Hensikten med nettstedet er at alle tros- og livssynssamfunn i Norge skal få muligheten til selv å fortelle hva de står for, uten at redaksjoner, journalister eller andre filtrerer budskapet.

Over tretti tros- og livssynssamfunn har blitt utfordret til å svare på femti spørsmål om etikk, menneskesyn, estetikk, samfunn, sosial orden og organisering med mer. Alle svarene er publisert i form av en video der en representant fra tros- og livssynssamfunnet svarer på ett og ett spørsmål.

Ved lanseringen i går lå det rundt 1200 videosvar inne på nettsida. Det er til sammen 25 timer video. Ansvarlig redaktør i Religioner.no, Hans Olav Arnesen, forteller at stadig nye videosvar skal produseres og legges til.

– Dette er et unikt prosjekt, der hvem som helst kan gå inn og høre direkte fra kilden hva tros- og livssynssamfunnene mener om en rekke spørsmål. Jeg tror STL og det helt spesielle samarbeidsklimaet vi har i Norge på dette området har vært en viktig forutsetning for å få til dette, sa Arnesen i åpningstalen sin i går.

Startet for over tre år siden

Alle svarer ikke på alt. For eksempel er det bare Den norske kirke som så langt har svart på spørsmålet «Finnes det lover vi setter høyere enn landets verdslige lover?» - et spørsmål trolig mange sekulært orienterte vil være opptatt av.

Du kan selv klikke deg inn og høre hva Den norske kirke svarer på dette.

Arnesen forteller at den nye nettressursen er et samarbeid mellom nettstedet Religioner.no og STL – Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Det var Oslo-bokhandleren Eldorado som først tok initiativ til prosjektet for over tre år siden, får vi vite.

Siden den tid har Arnesen og Religioner.no-kollega Kai Erik Westergaard brukt mye tid på å filme, bearbeide og publisere svarene fra de mange tros- og livssynssamfunnene.

Informasjon rett fra kilden

I går ble det hele lansert på Kirkens hus i Oslo. Seremonien startet med at sanger og tidligere statssekretær for Høyre, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, sang John Lennons Imagine for de oppmøtte representantene fra uenighetsfellesskapet.

Deretter var det tale av STL-leder Britt Strandlie Thoresen, samt offisiell åpning med snorklipping fra Oslo kommunes byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap).

– Vi bør diskutere, og ikke bare slå oss til ro med å «være enig om å være uenig». Vi bør aldri slutte å være åpne og nysgjerrige. Hvis vi tar en prat, blir vi kanskje overrasket over hvor enige vi er? Slik sett tror jeg det nye nettstedet kan bidra positivt. Her kan folk selv gå rett til kilden for å finne ut hva tros- og livssynssamfunnene står for, sa byråden.

Et monologprosjekt

Under åpningen fikk vi se utdrag fra de mange videoene, og her er virkelig mangfoldet representert. I listen over tros- og livssynssamfunn finner vi både scientologer og satanister.

Redaktør Hans Olav Arnesen sier at de gått bredt ut og ikke sagt nei til noen.

– Vi har basert oss på prinsippet om at hvis noen mener de er et tros- eller livssynssamfunn, så er de det. Vi har ikke sett det som vår oppgave å overprøve dette. Vi har ikke fått noen reaksjoner på dette så langt, men det kanskje komme? Jeg vet ikke, sier han.

Arnesen presiserer at Uenighetens fellesskap ikke i seg selv er et dialogprosjekt.

– Det er nok riktigere å kalle det et monologprosjekt. Her får de ulike tros- og livssynssamfunnene vise seg fram og fortelle hva de står for. Det er hele ideen, sier han.

– Hvorfor er ikke Islamsk råd med?

– Vi vil gjerne ha dem med selvsagt, og vi har vært i dialog med dem, men så langt har det dessverre ikke blitt noe av, sier han.

Videoene er personlige fortellinger

Arnesen forteller at de har drevet et aktivt rekrutteringsarbeid for å få med så mange tros- og livssynssamfunn som mulig. Redaksjonen har gått ut til flere enn bare de som er medlemmer i STL eller som er godkjent som støtteberettiget tros- og livssynssamfunn.

– Her kan jeg for eksempel nevne Wicca som ikke er registrert som trossamfunn. Vi synes likevel det var viktig å ha dem med, sier han.

Han forteller at det er stor variasjon i hvor nøye de ulike tros- eller livssynssamfunnene har jobbet internt med hvordan de skal framstå i videoene.

– Mange har jobbet mye for å kvalitetssikre presentasjonene, mens andre har overlatt det hele til en enkeltperson. Men også der det har blitt jobbet mye med kvalitetssikring, er det opp til den enkelte hvordan dette formidles. Det mest ryddige er derfor å se dette som individuelle presentasjoner av hva de ulike tros- eller livssynssamfunnene står for, sier han.

Hør Marius Huseby fra Church of Satan forklare hvorfor det finnes så mye lidelse i verden:

#Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunnVis flere

Hent Syria-barna hjem!
– Vi vil hverandre vel

Dialogisk gjestebud:

– Vi vil hverandre vel

Tros- og livssynsdialog kan høres tannløst ut, men har i Norge bidratt til å unngå konflikter. Dette ble markert med bokutgivelse og seminar i Oslo denne uken. HEF-rådgiver Lars-Petter Helgestad var der. (27.9.2013)

#Religioner.noVis flere