Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Streikende skoleelever utenfor Stortinget under klimastreiken 22. mars.
 Foto: NTB-Scanpix

Streikende skoleelever utenfor Stortinget under klimastreiken 22. mars. Foto: NTB-Scanpix

Fritt Ords pris til Greta Thunberg og Natur og Ungdom

Den svenske skoleeleven Greta Thunberg og miljøorganisasjonen Natur og Ungdom har mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik. Nå hedres de med Fritt Ords Pris 2019.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2019 kl 11:45

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Fritt Ord peker på at klima- og miljødebatten er en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i, der aktivister møter motstand av mange slag. Miljøaktivistene møter hets, trakassering og latterliggjøring i sosiale medier og nettdebatter i tillegg til motstand fra både politikere og næringsinteresser, heter det i begrunnelsen for prisen.

– Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Saklig og engasjerende

– Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.

Svenske Greta Thunberg (16) innledet i august i fjor skolestreik utenfor Riksdagen med krav om en effektiv klimapolitikk. Hun har streiket hver fredag, og skolestreikene har spredt seg til hundrevis av byer. 15. mars streiket 1,6 millioner skoleelever over hele verden inspirert av Thunberg.

Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjonen for unge i Norge, med 7.500 medlemmer. I mars samordnet organisasjonen skolestreikene i Norge, der 40.000 elever deltok. Fritt Ord påpeker at Natur og Ungdom har spilt en viktig rolle i en rekke av de store miljøsakene i Norge, som kampene mot industriavfall, gasskraftverk, flytrafikk og oljeleting ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Handlingslammede politikere

– Det er en utrolig stor ære å få denne prisen, for det er en stor anerkjennelse av alt arbeidet som ungdom legger ned for å ta vare på naturen og klimaet vårt. Pristildelingen motiverer oss i kampen mot handlingslammede politikere som frarøver oss framtida vår, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Prisen er på 500.000 kroner. Prisutdelingen skjer i operaen 8. mai.

– Vi skal bruke pengene fra denne prisen til å styrke kampen mot regjeringens klimakatastrofale prosjekter over hele landet, som oljeboring i Barentshavet i nord, tredje rullebane på Gardermoen og monsterveiutbyggingen på Sør- og Vestlandet. Klimakrisen krever tiltak i en helt annen størrelsesorden enn det de voksne leverer i dag, sier Eiterjord.

Organisasjonen planlegger også ny skolestreik 24. mai.