Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Frank Rossavik overrasket Levi Fragell med Fritt Ords Honnør torsdag 28. mars 2019 under en 80-årsmottakelse i regi av Human-Etisk Forbund. Foto: Even Gran

Levi Fragell tildelt Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør er tildelt Levi Fragell for hans mangeårige innsats for kritisk religionsdebatt.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2019 kl 15:40

Det var under en HEF-mottagelse i anledning Levi Fragells forestående 80-årsdag at Fritt Ord ved direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Frank Rossavik dukket opp med blomster og tale. Fritt Ords Honnør kom som en overraskelse på jubilanten.

I pressemeldingen fra Fritt Ord heter det at «Levi Fragell har vist modig bruk av det frie ord ved å kritisere maktmisbruket i miljøet han vokste opp i, ved å bryte med det, og ved å utfordre en mektig institusjon som statskirken, mektige predikanter som Aril Edvardsen og religiøst maktmisbruk generelt.

Hans mangeårige virke er høyst aktuelt, selv om Den norske kirke har endret karakter. De karismatiske bevegelsene i Norge lever fortsatt; i andre land blomstrer de. Islam misbrukes til å undertrykke mennesker over store deler av verden, til dels også som unnskyldning for vold. De store overgrepsskandalene i Den katolske kirke viser hva som kan skje når miljøer blir for lukkede og makt ikke utfordres.

Fragells brudd med pinsebevegelsen på slutten av 1960-tallet er også en mer generell kommentar til dannelsen av de såkalte ekkokamrene i vår tid. Som han i 2011 skrev i et forord til den nye utgaven av sin selvbiografi: Oppveksten i det lukkede menighetsmiljøet programmerte intellekt og følelser og la grunnlaget for en angstfylt, snever, livsfjern og intolerant tilværelse. Vi og dem. Gud og verden. Synd og nåde. Himmel og fortapelse. Omprogrammeringen har senere tatt et helt liv, og er fortsatt ikke fullført.»

Fritt Ords Honnør-prisen består av 100 000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Stolte: Pressesjef Jens Brun-Pedersen og generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund er skjønt enige om at det er en fortjent honnør av Human-Etisk Forbunds «Grand Old Man». Foto: Even Gran

Stolthet i Human-Etisk Forbund

– Vi er stolte. Det er en fortjent honnør av denne veteranen i Human-Etisk Forbund. Han er en utrettelig forkjemper for å beskytte barn i karismatiske, religiøse miljøer. Han har i hele sitt voksne liv satt et kritisk søkelys på mirakelpredikanter som ofte med luftige påstander har påstått at de ved guds hjelp helbreder syke, ofte mot klekkelig betaling, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund i en pressemelding fra forbundet.

Levi Fragell har vært både generalsekretær og styreleder i Human-Etisk Forbund. Også i den internasjonale organisasjonen International Humanists (tidligere IHEU), har han hatt presidentverv.

– Trolig finnes det ikke en enkeltperson som har betydd mer for Human-Etisk Forbund enn Levi Fragell. I perioden på begynnelsen av 80-tallet med han som leder, opplevde forbundet en sterkt medlemsvekst. Han har alltid vært på reisefot og besøkt utallige lokallag, lojal til forbundet som han alltid har vært. I mange år var han stadig i India der han var med på å grunnlegge mange humanitære prosjekter på vegne av HEF, sier Enger.

Les Fri tankes store intervju med Levi Fragell i anledning 80-årsdagen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...