Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Elever i Bergen skolestreiket for klimaet på Torgallmenningen i Bergen forrige fredag, 14. mars.
 Foto: NTB-Scanpix/Gonzales Photo

Elever i Bergen skolestreiket for klimaet på Torgallmenningen i Bergen forrige fredag, 14. mars. Foto: NTB-Scanpix/Gonzales Photo

20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest

Nå starter skoleelever over hele landet fredagens streik for klimaet. Totalt er det ventet opp mot 20.000 streikende barn og ungdommer.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2019 kl 11:01

Tusenvis av engasjerte skoleelever går fredag ut i politisk protest for klimaet. Ifølge arrangørene er det ventet minst 10.000 elever til demonstrasjonen i Oslo og opp mot 20.000 elever nasjonalt. Det er varslet streik over 70 steder i landet, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene og engasjerte enkeltpersoner. Også Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom har vært med på mobiliseringen.

– Er ikke skulk

I forbindelse med den mye omtalte elevstreiken har flere politikere ytret at deltakelse i klimastreik ikke skal godkjennes som fravær.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har blant annet uttalt til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd. Dette får Elevorganisasjonen og Norsk Studentorganisasjon til å reagere. Til sammen representerer disse over 450 000 norske elever og studenter.

– Å tolke et av de største ungdomsopprørene verden har sett som skulk er utrolig paradoksalt. Enten må man berømme ungdomsengasjement, eller så må man være ærlige om at man ikke vil ha det, sier Alida de Lange D’Agostino, påtroppende leder av Elevorganisasjonen (EO).

– Vi i Norge har vært heldig med at unge som gamle kan vise sin misnøye i streiker, demonstrasjoner og andre former for lovlige markeringer. Dette er demokratiske virkemidler som politikerne burde støtte, legger Håkon Randgaard Mikalsen til, leder av Norsk studentorganisasjon.

Krever konkrete klimatiltak

Hovedbudskapet for streiken er et krav om at det ikke gis flere tillatelser til å lete etter olje og gass.

I Oslo holdes streiken utfor Stortinget. Politiet skal sikre Eidsvolls plass, og over 80 vakter med refleksvekst skal passe på at demonstrasjonen foregår i trygge former. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) møter elevene klokka 10 for å få overlevert de streikende elevenes krav. Eiterjord forventer at regjeringen vil komme med nye klimatiltak.

– Hvis vi skal ta klimakrisen på alvor, kan det ikke gis flere tillatelser til olje- og gassleting. Norge må omstilles fra oljejobber til klimajobbene vi skal leve av i framtida, sier han.

Har fått kritikk

Flere Fremskrittsparti-politikere har gått hardt ut mot streiken. Stortingspolitiker Jon Helgheim har advart mot det han omtaler som «klimahysteri» i en Facebook-oppdatering gjengitt av ABC Nyheter.

Lengst i sin kritikk gikk Ole Jacob Johansen i Asker Frp, som sammenlignet ungdommenes klimaengasjement med nazipropaganda i et innlegg på Facebook, som senere ble slettet. Saken ble først omtalt av Budstikka.

Full støtte fra Human-Etisk Forbund

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, støtter elevstreiken fullt ut.

– Dette stiller vi oss fullt og helt bak. Humanister har et ansvar for å verne om klima. Hvis vi skal løse klimautfordringene, er vi avhengig av at ungdommen engasjerer seg, og i dag ser vi et eksempel på at de heldigvis gjør det, sier han.

Enger viser til en uttalelse fra Human-Etisk Forbunds landsmøte i 2015 der forbundet krever at den enhver tid sittende regjering har ansvar for at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser og samtidig føre en aktiv klimapolitikk nasjonalt.

Humanistisk ungdom og Human-Etisk Forbund har sluttet seg til dagens klimamarkeringer mange steder, blant annet i Stavanger, Oslo og Kongsberg.