Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Det er ikke rart at republikanerne faller for Donald Trumps konspirasjonsteorier, skriver bloggeren Hemant Mehta.
 Foto: Flicr - Gage Skidmore

– Det er ikke rart at republikanerne faller for Donald Trumps konspirasjonsteorier, skriver bloggeren Hemant Mehta. Foto: Flicr - Gage Skidmore

Lang utdannelse fører til mindre klimafornekting, unntatt for en gruppe

I USA står noen på sitt uansett, selv om de har gått lenge på skole.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2017 kl 10:18

Det er forskjell på folk. Noen står fast på sitt uansett, mens andre er mer villige til å justere oppfatningene sine i tråd med de beste argumentene og den beste forskningen.

En undersøkelse fra Pew Research Center fra i fjor høst viser en klar forskjell på republikanere og demokrater i USA når det gjelder dette.

Normalt er det slik at klimafornekting svekkes jo lengre utdannelse man har. Slik er det også for amerikanere med sympatier i retning av det demokratiske partiet.

Men for konservative republikanerne er det ingen slik sammenheng. Republikanere med lang utdannelse fornekter menneskeskapte klimaendringer i like stor grad som republikanere med kort utdannelse.

Utdannelse ser ikke ut til å ha effekt for republikanere

Pew Research Center fant at det samme mønsteret gjentok seg også når det gjelder en rekke konsekvenser av klimaendringene, som at havnivået øker, at dyr mister leveområdene sine, at plantelivet ødelegges og at det blir mer tørke.

Det er ingen tendens til at republikanere med lang utdannelse tar vitenskapen mer på alvor og fester lit at dette skjer, sammenlignet med sine partikolleger med kortere utdannelse.

For demokratene er det imidlertid en klar tendens til at lang utdannelse har en effekt, og at denne gruppa i større grad tror på klimaendringene og dens konsekvenser.

I ett spørsmål er høyt utdannede republikanere faktisk mer i utakt med bredt akseptert vitenskap enn republikanere med lav utdannelse, og det er i spørsmålet om det blir flere og kraftigere stormer. Dette tror høyt utdannede republikanere mindre på enn sine partikolleger med lavere utdannelse.

– Ikke rart de tror på Trumps konspirasjonsteorier

Bloggeren Hemant Mehta (The Friendly Atheist) mener dette er en trist påminnelse om at republikanere tydeligvis tolker vitenskap så politisk at de velger å fornekte den, uansett hvor godt dokumenterte en del av disse tingene er.

– Ikke rart de faller for Donald Trumps konspirasjonsteorier. Uansett hvor mye man argumenterer og hvor god dokumentasjon man har, så vil de ikke endre mening. De anerkjenner ikke fakta. Et demokrati kan ikke fungere når folket er uvitende, skriver Mehta.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus