Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Flere hundre demonstrerte utenfor Stortinget etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å forhandle om endring av abortloven i regjeringsforhandlinger med Kristelig Folkeparti før jul. Foto: Bente Pihlstrøm/GAD - Creative Commons

Forslag til endringer i abortloven lagt frem

Regjeringen vil at all fosterreduksjon skal behandles i nemd, også før grensen for selvbestemt abort.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Helseminister Bent Høie (H) la tirsdag fram forslaget om å endre abortloven foran et samlet pressekorps.

– Vi følger opp den nye regjeringsplattformen og foreslår å endre loven. I forslaget som regjeringen sender på høring, foreslår vi at alle fosterreduksjoner skal behandles i abortnemda, sa Høie ifølge NTB på pressekonferansen han holdt sammen med KrFs fungerende partileder Olaug Bollestad.

– Det betyr at fosterreduksjon ikke lenger er selvbestemt, la han til.

Høie tilføyde videre at kvinnenes alder og livssituasjon også kan spille inn.

– Det vil ikke være tilstrekkelig i seg selv å vise til at omsorgsbyrden er større ved to enn ved ett barn. Det vil i tillegg kreves at det foreligger andre forhold som tilsier at kvinnen kan settes i en vanskelig livssituasjon, forhold som i dag også gjelder etter uke tolv, sa han.

NRK skriver at på spørsmål fra salen om han mener endringen er et angrep på kvinners selvbestemmelsesrett eller ikke, svarte Høie:

– Jeg mener at det ikke er det fordi retten til selvbestemt rett til abort står, men fosterreduksjon ikke lenger blir selvbestemt.

Tror på annen abortdebatt

Spesialrådgiver Bente Sandvig i Human-Etisk forbund fulgte pressekonferansen. Hun understreker at hun ikke har lest selve teksten, men slik hun foreløpig tolker lovforslaget, mener hun det kan føre til flere og ikke færre aborter.

– Realiteten i saken er at fosterreduksjon ikke lenger skal være selvbestemt, men at søknad må behandles i nemnd og vurderes i forhold til kriteriene i abortlovens §2. Nemndbehandlingen skal imidlertid være avsluttet før grensen for selvbestemt abort; svangerskapets 12. uke. Dermed vil kvinnen vite om det blir et avslag eller ikke mens hun fortsatt har selvbestemmelserett.

Lovforslaget skal som nevnt nå sendes ut på høring i Stortinget. Sandvig mener det vil oppstå en ny dynamikk i abortdebatten innen lovforslaget er ferdig behandlet. Blant annet tror hun biskopenes selvkritikk og unnskyldning til kvinner som ble sendt ut sist fredag kan få en påvirkning.

– Det vil bli svært tydelig hvor alene KrF står, sier Sandvig.

Både regjeringspartiet Venstre og opposisjonspartiene er kritiske til endringene i abortloven.

#Kristelig FolkepartiVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...